CRBL a bifat a doua intervenție din viața sa în decurs de o lună, la 46 de ani: „Am trecut la etapa următoare. Viața este mult prea scurtă”/ Foto
În tradiția ortodoxă, Adormirea Maicii Domnului simbolizează nu doar moartea fizică a Fecioarei Maria, ci și trecerea ei la viața veșnică, unde se crede că mijlocește pentru cei credincioși.
Se spune că înainte de moartea sa, Fecioara Maria a fost înștiințată de arhanghelul Gavriil despre apropierea sfârșitului său, iar ea a acceptat cu bucurie vestea, dorindu-și să se reîntâlnească cu Fiul ei în ceruri.
Iată cum explică părintele Calistrat întreaga poveste:
„Marele praznic împărătesc este descris în detaliu. Fecioara, fiind undeva pe Muntele Măslinilor, obișnuia să meargă adesea la Ghetsimani, în Grădina Măslinilor, unde se ruga.
De multe ori urca pe Muntele Măslinilor, amintindu-și de Fiul ei, de unde s-a înălțat la cer. La un moment dat, i se arată un arhanghel care îi aduce vestea de la Nazaret.
De data aceasta, nu vine cu un crin, ci cu o ramură de finic și îi spune: „Bucură-te, că a venit vremea să mergi la Fiul tău.” Ea se bucură, se pleacă până la pământ și simte o emoție și o bucurie nespusă, pentru că Fiul său nu a uitat-o. La plecarea de pe cruce, Mântuitorul i-a spus Maicii Domnului: „Mamă, iată fiul tău; fiule, iată mama ta.”
Astfel, ea este încredințată că nu este lăsată la voia întâmplării. Drept dovadă, Sfântul Ioan o va lua cu el peste tot unde merge, iar când se întoarce în Sion, ea vestește ucenicilor că trebuie să plece”, spune părintele Calistrat, pentru BZI.
Nu se aprinde focul în sobă de ziua Adormirii Maicii Domnului. Conform superstițiilor, acesta este un gest care poate atrage boala și ghinionul.
De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare. În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea.
Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă;
Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Showbiz
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...