Aur albastru: superalimentul bogat în fier care reduce colesterolul și combate îmbătrânirea
Data publicării:
Spirulina albastră este o algă microscopică considerată un superaliment datorită cantității mari de nutrițienți pe care îi oferă organismului și efectului său detoxifiant, în ciuda faptului că este încă folosită foarte puțin.

Cunoscută și sub denumirea de Arthrospira platensis, spirulina albastră (sau aurul albastru) este o algă de apă dulce foarte apreciată pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate Considerată un superaliment încă din 1996, spirulina  își obține culoarea caracteristică din conținutul ridicat de clorofilă și ficocianina, un pigment natural care face ca acest produs să fie ceva cu totul special.

Spirulina albastră a fost folosită de mii ani ca medicament și sursă de hrană în multe culturi datorită conținutului său bogat în vitamine din grupul B, proteine ​​de înaltă calitate, minerale precum fierul și calciul, antioxidanții și aminoacizii esențiali. De asemenea, are un puternic efect detoxifiant asupra organismului.

Spirulina: o algă surprinzătoare, plină de proprietăți benefice

Deși cercetările continuă pentru a descoperi toate posibilitățile pe care aceasta algă le oferă în nutriție, există deja numeroase beneficii pentru sănătate confirmate.

Printre acestea se numără capacitatea sa de a încetini procesul de îmbătrânire, de a contribui la buna funcționare a sistemului digestiv, de a îmbunătăți performanța fizică, de a acționa ca antioxidant, de a regenera țesuturile, de a reduce colesterolul, de a întări sistemul imunitar, de a furniza fier pentru combaterea anemiei și de a asigura un aport de iod.

1. Întărirea sistemului imunitar

Spirulina albastră și-a dovedit capacitatea de a stimula producerea de globule albe în sânge, ceea ce contribuie la întărirea sistemului imunitar. Spirulina este bogată în antioxidanți, iar unul dintre pigmenții săi, ficocianina, a demonstrat în diverse studii că poate preveni creșterea celulelor canceroase.

Acest pigment îi conferă spirulinei culoarea verde-albăstruie și joacă un rol esențial în combaterea radicalilor liberi, inhibând producția de molecule inflamatorii. Astfel, se asigură împotriva multor boli, inclusiv artrita.

2. Reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor

Un alt beneficiu al „aurului albastru” este capacitatea sa de a reduce colesterolul rău (LDL), în timp ce crește nivelul colesterolului bun (HDL). Potrivit cercetărilor, oxidarea colesterolului rău este un factor declanșator al unor boli cardiovasculare, iar antioxidanții din spirulină sunt eficienți în reducerea oxidării lipidelor și în creșterea enzimelor antioxidante din sânge.

În plus, spirulina este singurul aliment, alături de laptele matern, care conține acid gamma-linolenic, un antioxidant puternic. De asemenea, clorofila, prezentă într-o cantitate mai mică, contribuie la combaterea procesului de oxidare.

Datorită conținutului bogat în acizi grași omega-6 și alte grăsimi polinesaturate, spirulina ajută la prevenirea problemelor cardiovasculare prin reducerea nivelului de colesterol din sânge. În plus, are efecte benefice asupra digestiei și contribuie la detoxifierea și reducerea inflamației din organism, creșterea și funcția renală și hepatică.

3. Regenerare celulară și efect anti-îmbătrânire

Spirulina albastră este o sursă excelentă de vitamine din complexul B, în special B12, esențiale pentru hidratarea pielii și regenerarea celulară. Aceasta accelerează procesul de refacere a celulelor, prevenind îmbătrânirea prematură și încetinind degradarea țesuturilor.

În plus, și datorită cantității mari de fosfor, potasiu și magneziu pe care le conține, aurul albastru îmbunătățește regenerarea țesuturilor deteriorate, ajutând la formarea altora noi. Spirulina luptă împotriva radicalilor liberi și protejează organismul împotriva stresului oxidativ.

4. Posibilă inversare a anemiei

Anemia apare atunci când nivelul hemoglobinei scade semnificativ, iar suplimentele cu spirulina albastră pot contribui la creșterea producției de globule roșii, ajutând astfel la combaterea infecțiilor și la întărirea sistemului imunitar.

Datorită conținutului ridicat de fier, spirulina este eficientă în tratarea anemiei feriprive, o afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute de hemoglobină în sânge.

5. Îmbunătățirea performanței fizice și psihice

Spirulina conține opt din cei nouă aminoacizi esențiali pentru organism, care nu pot fi sintetizați în mod natural. Prin urmare, această algă îmbunătățește forța și rezistența fizică, susținând refacerea musculară și formarea de noi țesuturi.

În ceea ce privește sănătatea mentală, cercetările sugerează că spirulina ar putea avea și un efect antidepresiv, conținutului de triptofan, un aminoacid esențial în producția de serotonină, cunoscută drept hormonul fericirii, relatează 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team
Categorie: Sanatate






pixel