Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...
Ana Maria Bunea, invitată în podcastul lui Doctor Mihail, atrage atenția asupra măsurilor de siguranță pe care părinții trebuie să le ia când dorm cu copilul.
Atunci când cel mai nou membru al familiei este adus în cămin, mulți părinți dorm cu el în pat - un lucru care este foarte periculos spune specialista.
Oferind propria experiență personală, Ana Maria Bunea precizează că propriul ei bebeluș a riscat un accident grav.
„Pe vremea aceea, nu eram consultant în somn și, la început, dormeam cu copilul în pat, având pătuțul lângă mine. Cu toate acestea, ajunsesem să dorm cu el în pat.
Copilul nu dormea în pătuțul de co-sleeping, iar eu nu țineam cont de programul lui și încercam să-l adorm chiar și pe lumină. Când avea 5 săptămâni, l-am pus într-un baby nest foarte celebru, care, într-adevăr, nu era la fel de buretat ca cele din zilele noastre. L-am pus între mine și soțul meu. Într-o noapte, m-am trezit și copilul nu mai era sub pilote. Era decembrie. A fost un moment de panică extremă.
Ai impresia că astfel de lucruri nu ți se pot întâmpla, mai ales dacă alăptezi, pentru că există ideea că o mamă care alăptează are instincte mai puternice decât cea care hrănește cu biberonul. Însă ciclurile de somn ale bebelușilor sunt bine cunoscute: au somn activ, în care sunt mai agitați, și somn profund, în care nu se mișcă prea mult. Și la adulți ciclurile de somn sunt similare, doar că perioadele sunt mai lungi. Tocmai în aceste momente se pot întâmpla accidente”, spune Ana Maria Bunea.
Ana Maria Bunea vorbește despre riscurile asociate acestui obicei, subliniind faptul că, deși mulți părinți susțin că nu au avut probleme dormind alături de copii, riscurile, cum ar fi asfixierea, sunt reale.
Ea îndeamnă la adoptarea unor măsuri de siguranță și la educarea părinților cu privire la somnul copilului. De asemenea, ea oferă câteva sfaturi pentru a ajuta copiii să se obișnuiască cu pătuțul lor.
„De fiecare dată când vorbesc despre acest subiect online, primesc răspunsuri părtinitoare – oameni care suferă de „survival bias” spun că au dormit cu copilul și nu s-a întâmplat nimic, dar riscurile există.
De aceea este extrem de important să ne luăm măsuri de siguranță. Mulți părinți sunt judecați pentru alegerile lor, însă este esențial să minimizeze riscurile, măcar prin adoptarea unor măsuri de siguranță. Am trecut eu însămi printr-o astfel de experiență, iar dacă nu aș fi avut parte de acel moment de panică, nu știu dacă aș fi fost atât de vehementă în privința acestui subiect.
Pătuțul devine adesea un spațiu de joacă, în loc să fie destinat exclusiv somnului. Așa cum se spune și pentru adulți, la ce folosești patul? Pentru somn și, eventual, pentru relații intime. La fel, copilul ar trebui să folosească pătuțul doar pentru somn. Desigur, pentru a-l obișnui cu pătuțul, îl putem pune acolo și în timpul zilei.
E normal ca la început să nu îi placă, dar, cu perseverență și explicații, chiar dacă este mic, îl poți ajuta să se familiarizeze cu noul spațiu. Îl pui pentru două minute, stai puțin lângă el, vezi cum i se pare, îl lași să se obișnuiască cu salteaua mai fermă. Treptat, copilul se obișnuiește cu senzația.
De asemenea, sunt părinți care își adorm copiii în brațe și apoi întâmpină dificultăți la transfer. Pentru a facilita acest proces, putem încălzi puțin suprafața de somn și aplicăm diverse trucuri până când ne simțim pregătiți să-l punem în pătuț, astfel încât să știe că acolo este locul unde doarme”, transmite Ana Maria Bunea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Showbiz
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...
Busu a spus la ce temperaturi...
Neti Sandu vine cu...
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...