A încetat din viaţă un mare scriitor. Literatura "a pierdut un mare creator, o voce independentă, iubită şi specială"
Scriitorul franco-grec Vassilis Alexakis a încetat din viaţă luni, la vârsta de 77 de ani. Anunțul a fost făcut de către editorul său.

"Cu mâhnire grupul editorial Metaixmio îşi ia rămas bun de la dragul său prieten, marele scriitor Vassilis Alexakis, care a murit astăzi la vârsta de 77 de ani", a precizat acest grup editorial grec.

Circumstanţele morţii autorului nu au fost precizate, însă presa greacă a relatat că decesul a avut loc la Atena.

Vassilis Alexakis a fost recompensat cu Premiul Medicis în 1995 pentru "La langue maternelle", în acelaşi timp cu un alt autor devenit francofon, franco-rusul Andrei Makine, pentru "Le Testament francais".

"Ne vom aminti întotdeauna umorul său original, generozitatea şi bunătatea sa şi vom păstra ca moştenire preţioasă opera sa literară strălucită, care va rămâne atemporală la fel ca spiritul său veşnic tânăr", a adăugat Metaixmio.

Potrivit ministrului grec al Culturii, doamna Lina Mendoni, citată într-un comunicat al ministerului său, literatura "a pierdut un mare creator, o voce independentă, iubită şi specială" şi "un scriitor care şi-a câştigat stima confraţilor şi dragostea cititorilor din cele două ţări între care şi-a împărţit viaţa, Grecia şi Franţa".

Născut la Atena pe 25 decembrie 1943, Vassilis Alexakis a ajuns în Franţa la vârsta de 17 ani cu o bursă. După ce a studiat la ESJ Lille, el a devenit jurnalist, semnând articole în Le Monde, La Croix şi France Culture.

Este autorul a circa 20 de romane, dintre care primul, "Le Sandwich", a apărut în 1974, în timp unul dintre ultimele, "Ap. J.-C", a primit Grand Prix du roman de l'Academie francaise în 2007, notează Agerpres.

Un apropiat al premierului de stânga Alexis Tsipras, Alexakis a figurat simbolic pe lista coaliţiei stângii radicale Syriza la alegerile europene şi municipale din anii 2000.

El a fost, de asemenea, designer şi cineast, realizator în Grecia al unor comedii precum "Atenienii", distinsă cu Marele Premiu al Festivalului de Comedie de la Chamrousse în 1991.

Autor: Bianca Moldoveanu | Dată: 12 ian, 11:04

Marius Manole, sursa instagram

Marius Manole, revelație la 42 de ani. Depresia l-a schimbat complet: „Eu am greșit calea, dar nu este niciodată prea târziu să te întorci din drum”/ EXCLUSIV

Horoscop, foto Pixabay, autor Hermann Traub

Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Previziuni pentru fiecare zodie

Cove, foto Instagram

Cove, adevărul despre plecarea din PRO TV și noua emisiune de la PRIMA TV: „Viața e plină de…surprize- surprize” EXCLUSIV

Unsplash.com/ autor Timothy Dykes

Horoscop. Top 3 cele mai inteligente zodii. Geniul malefic, Înțeleptul și Istețul

Ivan Patzaichin, alaturi de sotia sa, Georgiana

Povestea incredibilă de dragoste trăită de Ivan Patzaichin. Femeia pe care a iubit-o până la ultima suflare: „A fost dragoste la prima vedere”

Dan Negru, sursa foto Facebook

Recunoașteți personajul. Este unul dintre cei mai apreciați prezentatori TV din România

Zodii incompatibile, sursa pixabay/ autor Ryan McGuire

Zodiile care nu au ce căuta împreună: Compatibilitate ZERO. Relații sortite eșecului

Cătălin Scărlătescu, foto Instagram

Dieta lui Cătălin Scărlătescu: Alimentul la care nu poate renunța: „Am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc”

Horoscop Chinezesc. Foto: Pixabay.com / autor woodpeace1

Horoscop Chinezesc. Iulie-august 2021. Astrolog Nicoleta Ghiriș: Perioadă guvernată de energia de multiplicare, o energie a viitorului

Unsplash.com/ autor Ivana Cajina

Zodiacul DEFECTELOR. Adevărul „gol-goluț” despre fiecare semn zodiacal

Gândaci, sursa pixabay/

Cum să scapi de gândacii din casă și să eviți apariția lor. Cele mai bune soluții

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Mihai Voropchievici, Horoscop rune Octombrie 2021. Berbecul și Vărsătorul întâlnesc marea dragoste