A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat în guvernul SUA
Data publicării:
Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat în guvernul SUA, a murit miercuri, la vârsta de 84 de ani, a anunţat familia ei într-un comunicat preluat de agenţiile internaţionale de presă.

Şefa diplomaţiei americane între 1997 şi 2001, în administraţia preşedintelui democrat Bill Clinton, Albright a murit de cancer, au afirmat apropiaţii, care salută "o apărătoare neobosită a democraţiei şi a drepturilor omului''.

Albright s-a născut în 15 mai 1937 în Cehoslovacia şi şi-a părăsit ţara, fugind de nazişti, în timpul celui de-al doilea război mondial.

În Statele Unite a ajuns ambasadoare la ONU în 1993 şi s-a remarcat ca diplomată cu un discurs dur, într-un guvern care a ezitat să se implice în două din cele mai mari crize din deceniul 1990 - genocidul din Rwanda şi cel din Bosnia-Herţegovina.

Ea a insistat pentru adoptarea unei linii mai dure faţă de sârbii bosniaci, dar în primul mandat al lui Clinton mulţi experţi în politica internaţională au reamintit experienţa americană din Vietnam şi s-au opus vehement repetării aceloraşi greşeli în Balcani.

Washingtonul a reacţionat colaborând cu partenerii din NATO pentru atacuri aeriene care au forţat încheierea conflictului din Bosnia, care dura deja de trei ani.

Experienţa de refugiată a determinat-o pe Albright să insiste ca Statele Unite să îşi asume rolul de superputere. Ea a dorit un "internaţionalism cu forţă", îşi reaminteşte John O'Brien, unul din consilierii ei în timpul războiului din fosta Iugoslavie. O dată, chiar, ea a iritat un şef din Pentagon, întrebând de ce forţele armate americane au peste un milion de soldaţi, dacă nu îi folosesc niciodată.

Pe când încă nu găsise ecou în administraţia Clinton la argumentele în favoarea unei reacţii mai rapide şi mai puternice, Albright a susţinut tribunalul ONU pentru crime de război, care în cele din urmă i-a judecat pe preşedintele Serbiei, Slobodan Miloşevici şi pe unii lideri ai sârbilor bosniaci.

În 1996, s-a remarcat prin duritatea atitudinii după un incident în care avioane militare cubaneze au doborât două aeronave neînarmate cu baza în SUA, folosind chiar un termen vulgar din spaniolă, cu sensul figurat de curaj: "Asta nu înseamnă cojones, ci laşitate".

Ca secretar de stat, Albright a făcut în 2000 o vizită la Phenian, unde s-a întâlnit cu conducătorul de atunci al Coreei de Nord, Kim Jong-il, în încercarea de a obţine renunţarea la programul nord-coreean de înarmare nucleară. Ea a fost oficialitatea americană de rangul cel mai înalt care a ajuns în statul comunist izolaţionist din estul Asiei, dar în cele din urmă eforturile respective nu au dat rezultate.

După ce preşedinţia lui Bill Clinton s-a încheiat, Madeleine Albright a devenit un simbol pentru o întreagă generaţie de femei mai tinere, pe care le-a inspirat să lupte pentru respect şi recunoaştere în profesiile lor. Au rămas celebre cuvintele pe care le-a spus de multe ori: "În iad există un loc special pentru femeile care nu se ajută una pe alta", notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Stiri
Tagurile articolului: madeleine albright  secretar  sua 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel