Conf. Dr. Marcian Manu atrage atenția asupra necesității analizelor: 1 din 8 pacienți va dezvolta cancer de prostată
Data actualizării:
Data publicării:
Conf. Dr. Marcian Antonio Manu, medic primar urolog, a fost prezent în podcastul „Acasă la Măruță”, acolo unde a vorbit cu prezentatorul de la PRO TV despre riscurile la care se supun oamenii atunci când nu merg să-și facă analizele pentru prostată. Din ce în ce mai des - spune el - pacienții au început să dezvolte cancer la prostată.

Conf. Dr. Marcian Antonio Manu a  fost întrebat de Cătălin Măruță care este situația actuală a pacienților de la secția Urologie, la care specialistul a răspuns:

„În general, după vârsta de 50 de ani, aproape 9 din 10 pacienți de sex masculin vor prezenta un adenom de prostată. Este o patologie frecventă, o patologie de care nu scăpăm niciunul, o patologie pe care nu o recunoaștem de cele mai multe ori pentru că ea se instalează lent, în timp. La un moment dat, una e când o neplăcere violentă te duce la doctor într-o noapte, și altceva e când ceva se instalează în 5 ani. Nu vă va veni să credeți, dar pacienții se învață cu răul. Ei consideră că urinează bine, când de fapt o fac prost. Toate aceste lucruri noi le putem măsura, nu sunt doar impresii, avem soluții. Ideea e să poți să-ți dai seama când nu ți-e bine. Trebuie să te apreciezi și să te compari cum erai tu acum mai mulți ani și astăzi”.

Ulterior, Cătălin Măruță l-a întrebat pe medicul urolog ce ar trebui să facă pacienții sau viitorii pacienți de la secția urologie pentru a-și face analizele. Conf. Dr. Marcian Antonio Manu prezintă și câteva studii, în principal făcute de SUA, care arată că tot mai mulți pacienți dezvoltă cancer la prostată.

„E greu să vă spun acum o listă de analize, care să rezolve toate problemele. Putem avea probleme diferite. Cancerul de prostată, care este cel mai frecvent cancer al bărbatului la nivel global, este al doilea ca mortalitate după cancerul pulmonar. Are o frecvență deosebit de mare. S-a ajuns la niște concluzii serioase: 1 din 8 pacienți bărbați vor dezvolta în timpul vieții cancer de prostată.

(...) Pentru că, dacă noi am trăi 120 de ani, bărbații ar dezvolta toți cancer de prostată. Noțiunea de cancer nu trebuie să vă sperie și nu trebuie să deruteze lumea. Sună foarte ciudat ce vă voi spune, dar dacă am trăi 120 de ani, toți am face cancer de prostată. Noțiunea de cancer se referă la modificarea celulară din prostată. Prostata se transformă din punct de vedere histologic, al celulelor din cancer, dar agresivitatea și urmările nu sunt ale unui cancer despre care vorbim în general. Deci, cu cât vom înainta mai mult în vârstă și speranța noastră de viață crește la nivel mondial, cu atât mai mare riscul să facem acest tip de cancer”, spune medicul.

 

Sfaturile de prevenție nu sunt universal valabile

Întrebat de Cătălin Măruță ce ar trebui să facă oamenii pentru a evita aceste probleme la prostată, medicul transmite că sfaturile generale nu sunt atât de tare de folos, mai ales dacă nu mergem să facem analize. 

„Afirmația că „orice om trebuie să bea minim 2 litri de lichide pe zi” sună nemaipomenit de bine și stimulează populația să facă asta. Dar, asta nu se potrivește la toată lumea. Un om cu insuficiență cardiacă care va bea mult, va încărca și mai mult circulația și inima și se va degrada. Un om care litiază renal, adică pietre la rinichi, va trebui să bea mult pentru a putea elimina acel nisip. Nimic nu este general valabil. Ca să te știi că ești bine, trebuie să te duci cum duci și mașina la revizie. Este normal să te duci la analize să constați că merge bine”, a încheiat Conf. Dr. Marcian Antonio Manu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Showbiz

Cristina Herea și Alexandru Chiciu s-au despărțit

Cristina Herea și Alexandru Chiciu nu mai sunt împreună.


DC Media Group Audience

Sursă foto: Delia/Instagram

Delia, aspru criticată de fanii săi de pe Instagram: „Nici nu ai chiloți pe tine! Doamne Ferește!”

Captură video: Pro TV

Relația lui Zanni cu iubita sa, la un nou nivel. Câștigătorul Survivor All Stars are planuri de nuntă? „Viitoarea mea nevastă încă mă lasă să...”

Andreea Bălan, captură video Youtube, Ilinca Vandici

Andreea Bălan explică de ce nu au voie fetițele ei cu telefoane și tablete până la 12 ani: Nu o să le dau, indiferent de ce vor avea colegii lor la școală

Mihai Mitoșeru, foto Facebook

Mihai Mitoșeru, iubește din nou: „ Am cunoscut o fată extraordinară! Păcat că...”

Sursă foto: Gina Pistol/Instagram

Gina Pistol a făcut anunțul mult așteptat! Va fi prezentatoarea MasterChef 2024, alături de bucătarii Scărlătescu, Dumitrescu și Bontea, de la PRO TV

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador tună și fulgeră, după informațiile care au apărut despre el în urma despărțirii de Oana Ciocan: „Cum puteți să ziceți asta? Rușine”

Oana Lis și Viorel Lis, foto Facebook

Oana Lis a răbufnit: Mi-au zis că sunt o nenorocită care o să-l lase pe Vio la greu! Acum îmi spun că cerșesc. Nimeni nu cerșește de bine

Youtube / Ameritat cu Nasrin

Reghecampf rupe tăcerea în legătură cu Bebeto: Relația nu e în regulă / Vom avea o discuție „necontrolată”

Captură video: Pro TV

Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Busu anunță prognoza meteo până marți

Sursă foto: Fiță cu Adiță/ YouTube

Irina Columbeanu, apariție rară. Cum s-a lăsat fotografiată fiica fostului milionar, odată cu vizita ei în România

Cabral și Andreea Ibacka. Foto Facebook

Andreea Ibacka și Cabral își vând apartamentul. Motivul pentru care au luat această decizie: „Ne luăm rămas bun de la acest cuibușor” / Foto

Captură video: YouTube/La Măruță. Captură video: Instagram/Ioana Ignat

Sebastian Dobrincu dă cărțile pe față. Răspunsul artistului când a fost întrebat ce vedete i-au făcut avansuri Ioanei Ignat: „S-a întâmplat”


E oficial! Ladislau Boloni și FC Metz sunt istorie!

Anunțul a fost publicat pe rețelele sociale ale clubului...



pixel