Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Conf. Dr. Marcian Antonio Manu a fost întrebat de Cătălin Măruță care este situația actuală a pacienților de la secția Urologie, la care specialistul a răspuns:
„În general, după vârsta de 50 de ani, aproape 9 din 10 pacienți de sex masculin vor prezenta un adenom de prostată. Este o patologie frecventă, o patologie de care nu scăpăm niciunul, o patologie pe care nu o recunoaștem de cele mai multe ori pentru că ea se instalează lent, în timp. La un moment dat, una e când o neplăcere violentă te duce la doctor într-o noapte, și altceva e când ceva se instalează în 5 ani. Nu vă va veni să credeți, dar pacienții se învață cu răul. Ei consideră că urinează bine, când de fapt o fac prost. Toate aceste lucruri noi le putem măsura, nu sunt doar impresii, avem soluții. Ideea e să poți să-ți dai seama când nu ți-e bine. Trebuie să te apreciezi și să te compari cum erai tu acum mai mulți ani și astăzi”.
Ulterior, Cătălin Măruță l-a întrebat pe medicul urolog ce ar trebui să facă pacienții sau viitorii pacienți de la secția urologie pentru a-și face analizele. Conf. Dr. Marcian Antonio Manu prezintă și câteva studii, în principal făcute de SUA, care arată că tot mai mulți pacienți dezvoltă cancer la prostată.
„E greu să vă spun acum o listă de analize, care să rezolve toate problemele. Putem avea probleme diferite. Cancerul de prostată, care este cel mai frecvent cancer al bărbatului la nivel global, este al doilea ca mortalitate după cancerul pulmonar. Are o frecvență deosebit de mare. S-a ajuns la niște concluzii serioase: 1 din 8 pacienți bărbați vor dezvolta în timpul vieții cancer de prostată.
(...) Pentru că, dacă noi am trăi 120 de ani, bărbații ar dezvolta toți cancer de prostată. Noțiunea de cancer nu trebuie să vă sperie și nu trebuie să deruteze lumea. Sună foarte ciudat ce vă voi spune, dar dacă am trăi 120 de ani, toți am face cancer de prostată. Noțiunea de cancer se referă la modificarea celulară din prostată. Prostata se transformă din punct de vedere histologic, al celulelor din cancer, dar agresivitatea și urmările nu sunt ale unui cancer despre care vorbim în general. Deci, cu cât vom înainta mai mult în vârstă și speranța noastră de viață crește la nivel mondial, cu atât mai mare riscul să facem acest tip de cancer”, spune medicul.
Întrebat de Cătălin Măruță ce ar trebui să facă oamenii pentru a evita aceste probleme la prostată, medicul transmite că sfaturile generale nu sunt atât de tare de folos, mai ales dacă nu mergem să facem analize.
„Afirmația că „orice om trebuie să bea minim 2 litri de lichide pe zi” sună nemaipomenit de bine și stimulează populația să facă asta. Dar, asta nu se potrivește la toată lumea. Un om cu insuficiență cardiacă care va bea mult, va încărca și mai mult circulația și inima și se va degrada. Un om care litiază renal, adică pietre la rinichi, va trebui să bea mult pentru a putea elimina acel nisip. Nimic nu este general valabil. Ca să te știi că ești bine, trebuie să te duci cum duci și mașina la revizie. Este normal să te duci la analize să constați că merge bine”, a încheiat Conf. Dr. Marcian Antonio Manu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Showbiz
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...