Actorul Robbie Coltrane a murit. L-a interpretat pe „Hagrid” din Harry Potter
Data publicării:
Este doliu în lumea cinematografiei, după ce Robbie Coltrane s-a stins din viață.

Robbie Coltrane, a cărui carieră actoricească a cuprins filmele celebre Bond la Cracker și Harry Potter, a murit la vârsta de 72 de ani.

Vestea a fost confirmată vineri, 14 octombrie, de agentul său, în urma unor probleme de sănătate, informează theguardian

Născut în orașul Rutherglen din Glasgow, Coltrane a fost educat la Glenalmond College, un internat independent ale cărui pedepse corporale le-a descris ca fiind "violență legalizată", înainte de a merge la Glasgow School of Art. S-a răzgândit cu privire la abilitățile sale de pictor și s-a orientat către spectacolele live, jucând în companii de teatru radicale (inclusiv într-o trupă din închisoarea de stat San Quentin) și făcând stand-up, luându-și pseudonimul Coltrane ca omagiu adus celebrului muzician de jazz John Coltrane.

Primul său rol pe micile ecrane a fost Waterloo Sunset, filmul "Play for Today" regizat de Richard Eyre în 1979, în care a jucat alături de Queenie Watts, evadată de la azilul de bătrâni. Ulterior, a avut mici apariții în filme și emisiuni de televiziune, printre care Flash Gordon, Are You Being Being Served?, Krull și Britannia Hospital, aspectul său distinctiv și mărimea sa uriașă ajutându-l să iasă în evidență din mulțime.

Succesul de vârf l-a avut la începutul anilor 1980 în emisiuni TV precum Alfresco și A Kick Up the Eighties. Acestea l-au plasat ferm în școala de comedie alternativă a anilor '80, alături de Ben Elton, Emma Thompson și Rik Mayall.

Celebrul actor a avut o carieră de succes

Cu toate acestea, abilitățile de actor ale lui Coltrane erau din ce în ce mai evidente, iar în 1987 a avut un succes considerabil cu Tutti Frutti, serialul TV despre o trupă scoțiană de rock'n'roll, cu scenariu de John Byrne și premiat cu Bafta. Coltrane a fost din ce în ce mai căutat pentru roluri mai importante în proiecte de profil mai înalt, de la Caravaggio al lui Derek Jarman (în care a jucat rolul unui cardinal) la Falstaff în Henry V al lui Kenneth Branagh. Însă două filme de comedie cu tematică religioasă - Nuns on the Run și The Pope Must Die - au fost cele care l-au propulsat pe Coltrane la statutul de actor principal și l-au făcut cunoscut în SUA.

Statutul ridicat al lui Coltrane a fost confirmat prin distribuirea sa în rolul psihologului criminalist "Fitz" Fitzgerald în serialul TV Cracker, al lui Jimmy McGovern, difuzat pentru prima dată în 1993. Fitzgerald a fost o creație revoluționară: strălucit în meseria sa, dar un dezastru în viața personală. Coltrane a câștigat premiul Bafta pentru cel mai bun actor de televiziune în 1994, 1995 și 1996 pentru acest rol. Stilul de viață dependent al lui Fitzgerald reflecta, de asemenea, cel al actorului: Coltrane a recunoscut că a fost un mare consumator de alcool în anii 1980, amenințând odată că îl va bate pe Piers Morgan într-un restaurant din Londra. Apoi a fost distribuit în două filme Bond, GoldenEye și The World Is Not Enough, în rolul agentului KGB Valentin Dmitrovich Zukovsky, un personaj ambiguu din punct de vedere moral.

 

În ultimii săi ani, a apărut mai rar în filme și la televiziune, dar a revenit pentru a fi intervievat în cadrul emisiunii Harry Potter, de la HBO.

Agentul lui Coltrane de 40 de ani, Belinda Wright, a mulțumit vineri personalului medical de la Forth Valley Royal Hospital din Larbert, lângă Falkirk, pentru "grija și diplomația" de care au dat dovadă.

"Probabil că va fi cel mai bine amintit pentru decenii de acum încolo ca Hagrid în filmele Harry Potter. Un rol care a adus bucurie copiilor și adulților deopotrivă din întreaga lume, provocând un flux de scrisori de la fani în fiecare săptămână timp de peste 20 de ani.”, spunea agentul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: International
Tagurile articolului: a murit  Harry Potter  robbie coltrane 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel