Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit recent în podcastul lui Damian Drăghici că a eliminat complet zahărul din alimentația sa și că nu consumă nici măcar fructe. Bilic a explicat că fructele, deși considerate sănătoase, sunt în esență apă cu fructoză și pot stimula pofta de mâncare
„Am eliminat zahărul din alimentația mea de mult timp. Eu nu mănânc nici măcar fructe pentru că fac poftă de mâncare. Fructele sunt apă cu fructoză. Eu nu mănânc niciun fel de fruct. Fructoza nu este esență pentru supraviețuire. Ea se duce în ficat, ficatul este obligat să o metabolizeze. O face pe calea sintezei de alcool. Face grăsime și face și burtă. Că bei vin, că mănânci fructe multe, tot aia este”, a zis medicul Mihaela Bilic în podcastul lui Damian Drăghici.
Fructele sunt adesea considerate periculoase în contextul consumului excesiv de fructoză, un tip de zahăr natural pe care îl conțin. Deși fructele sunt surse valoroase de vitamine, fibre și antioxidanți, există câteva motive pentru care consumul exagerat poate fi problematic.
Fructoza, spre deosebire de glucoză, este metabolizată în principal de ficat. Consumul excesiv de fructoză poate duce la acumularea de grăsimi în ficat, ceea ce poate contribui la dezvoltarea steatozei hepatice (ficat gras). Acest lucru poate avea consecințe negative asupra sănătății hepatice și metabolismului general.
Fructoza nu stimulează secreția de insulină în același mod ca glucoza și nu influențează nivelurile de leptină, hormonul care reglează senzația de sațietate. Acest lucru poate duce la un consum caloric mai mare și, în timp, la creșterea în greutate.
Deși fructele au un indice glicemic mai mic decât multe alte alimente dulci, consumul lor în cantități mari poate afecta nivelurile de zahăr din sânge, mai ales la persoanele cu diabet sau rezistență la insulină.
Fructoza este metabolizată într-un mod similar cu alcoolul, ceea ce înseamnă că un consum mare poate duce la producerea de grăsimi în ficat, similar cu ceea ce se întâmplă la consumul excesiv de alcool.
Multe fructe, în special citricele, sunt acide și pot contribui la eroziunea smalțului dentar dacă sunt consumate frecvent sau în cantități mari.
Fructele consumate în cantități moderate și ca parte a unei diete echilibrate sunt, în general, benefice pentru sănătate. Riscurile apar mai ales în cazul unui consum excesiv sau în contextul unor afecțiuni metabolice preexistente.
VEZI ȘI: Iuliana Tudor: Am zis că eu mai lipseam să fac așa ceva, că în rest toată lumea o face:
VEZI ȘI: Dr. Băilă (Sanador) distruge un mit: Ne-am năpustit cu toate armele împotriva colesterolului:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Spectacola Team
Categorie: Stiri
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...