Dana Stancu, secretul machiajului cu aerograf: Tehnica ce o face unică în industria frumuseții
Recunoscut pentru proprietățile nutriționale, fisticul, alături de nuci, migdale și caju, parte a unui meniu sănătos, reprezintă o sursă bună de proteine, grăsimi și minerale. Cu toate astea, există persoane care au alergie la acest aliment sănătos. Printre acestea se numără și Lidia Buble, care a dezvăluit cu ce simptome grave se confruntă, atunci când îl consumă.
Artista a povestit, pe rețelele de socializare, că intoleranța la fistic îi provoacă inflamații la nivelul limbii și iritații.
„Deși am intoleranță la fistic stiți că în 5 minute o să am limba cât casa și o să mă irit maxim, dar merită', a mărturisit Lidia Buble.
Alergiile la fructele cu coajă lemnoasă, cum ar fi fisticul, sunt frecvente și adesea severe. Aceste tipuri de alergii apar de obicei până la vârsta de 2 ani, iar numărul de nuci la care o persoană este alergică poate crește odată cu vârsta. Aproximativ 30% dintre persoanele cu alergie la nuci sunt alergice la mai multe nuci. Și, deși alunele sunt de fapt leguminoase, aproximativ 20 până la 30 la sută dintre cei care au alergie la alune sunt, de asemenea, alergici la unul sau mai multe tipuri de alune de copac. De fapt, împreună, alunele și alunele de copac sunt responsabile pentru 70 până la 90 la sută dintre decesele anafilactice raportate legate de alimente. Prevalența alergiilor la alunele din nuci de copac variază în funcție de vârstă, regiune și de definițiile utilizate pentru diagnosticare, dar se pare că afectează între 0,05 și 7,3 la sută din populație. Și, din păcate, în comparație cu alte alergii alimentare, șansele de depășire a acestor alergii sunt mai mici și se limitează la aproximativ 10 la sută dintre persoanele sensibilizate.
Următoarele nouă varietăți reprezintă majoritatea alergiilor la nuci: nuci, migdale, fistic, caju, nuci pecan, alune, alune de pădure, macadamia, nuci de Brazilia și nuci de pin. Derivat din copaci mici despre care se crede că sunt indigeni în Iran, fisticul este de fapt un tip de semințe. Cu un conținut ridicat de proteine, grăsimi, fibre alimentare și vitamina B6, fisticul se consumă proaspăt sau prăjit și este frecvent încorporat în produse precum baklava, halvah, înghețată și o varietate de alte deserturi.
Fisticul și caju au în comun proteine alergenice similare, astfel încât cei care reacționează la fistic pot reacționa și la caju și viceversa. Cu toate acestea, alergia la fistic este ceva mai puțin frecventă. De exemplu, dintre cei care suferă de alergii la nuci în Statele Unite, se estimează că doar 7 % sunt alergici la fistic. Acestea fiind spuse, în zonele în care se cultivă fistic, prevalența alergiei la fistic este de două ori mai mare decât în zonele în care nu se cultivă, potrivit thermofisher.com
Deoarece ingestia accidentală de nuci și contaminarea încrucișată între speciile de nuci sunt frecvente, eliminarea tuturor nucilor din alimentația dumneavoastră simplifică gestionarea alergiilor. Dar pentru a determina mai bine dacă trebuie să evitați toate nucile din copaci sau doar pe cele la care sunteți alergic, consultați-vă cu medicul dumneavoastră.
Dacă vă aflați cu cineva care are o reacție alergică și dă semne de șoc, acționați rapid. Căutați o piele palidă, rece și umedă, un puls slab și rapid, dificultăți de respirație, confuzie și pierderea cunoștinței. Faceți imediat următoarele:
Sunați la serviciile locale de urgență.
Asigurați-vă că persoana afectată este întinsă, cu picioarele ridicate.
Administrați imediat epinefrină pentru orice semne evidente de anafilaxie.
Verificați pulsul și respirația persoanei afectate și administrați resuscitare cardio-respiratorie sau alte măsuri de prim ajutor, dacă este necesar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Vedete
Camelia Pătrășcanu a făcut...
Mi-Th Influencer, emisiunea...