Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Valentin Uritescu s-a stins din viață, după o lungă suferință. Marele actor abia își sărbătorise ziua de naștere, pe 4 iunie și, deși starea sa de sănătate era tot mai rea, soția și familia sa sperau ca acesta își va reveni.
În urmă cu o lună, actorul a fost internat în spital, după ce medicii din centrul de îngrijire unde locuia au decis că acesta avea nevoie îngrijiri medicale de specialitate, după ce starea acestuia s-a deteriorat. Actorul a fost diagnosticat cu o boala neurologică degenerativă, în urmă cu peste 50 de ani. De 10 ani s-a retras din lumina reflectoarelor, iar în ultimii doi ani familia a decis să-l interneze într-un azil privat, unde poate fi monitorizat permanent de personal de specialitate.
Valeria Uritescu, soția marelui actor, spunea, în urmă cu o lună că starea soțului său era stabilă și că ar fi ajuns la spital pentru niște investigații. Mai mult, ea spulbera atunci zvonurile că acesta ar fi fost în stare gravă și spunea că era internat în spital pentru o serie de investigații.
„Aștept și eu vești. A fost dus la un spital particular. Este internat pentru investigații. Este un actor pe care l-a cunoscut lumea… . Ce să vă spun mai mult? Locuiește într-un centru de îngrijire privat, iar azi, după ce i s-a întâmplat acest necaz, ceva cu tensiunea, l-au internat să i se facă investigații, nu pentru altceva. Nu este pe moarte. Ar suferi foarte mult să afle că a apărut altceva în presă. Este bolnav de ani buni. Are o vârstă, cumva este în firescul lucrurilor… Am vrut să merg la el în vizită azi, dar am primit telefon și aștept să văd ce spun medicii după aceste investigații. El nu mai filmează de ani de zile, nu mai joacă teatru… Oamenii cumva exagerează. Sigur că și eu sunt foarte îngrijorată…”, a declarat pentru Fanatik Valeria Uritescu, în urmă cu o lună.
A reușit să țină boala sub control ani la rând, însă, din păcate, de trei ani de zile starea acestuia de sănătate a început să se deterioreze tot mai mult. Marele actor a ajuns să aibă momente în care nu poate vorbi și nu se poate deplasa, iar unele activități simple, pentru acesta au devenit imposibile, fiind dependent de ajutorul altei persoane.
Cumplita boală l-a adus pe actor la capătul puterii. În urmă cu ceva vreme, Valentin Uritescu a dezvăluit că a avut gânduri negre și că a fost pe punctul de a se sinucide în momentul în care a aflat cruntul diagnostic.
“Timp de doi ani şi ceva am umblat pe la toţi doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamţ. 'Ai Sindrom Extrapiramidal!' Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Am stat 10 zile internat şi medicul mi-a spus: 'Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!'.
Luam un medicament care are nişte reacţii secundare teribile. Îmi venea să mă sinucid. Când mergeam pe stradă şi vedeam un camion, îmi venea să intru în el. (...) M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am îngenuncheat şi am plâns. Apoi, am ridicat privirea către icoana lui Iisus Hristos: 'Doamne, te rog ajută-mă, mai dă-mi cinci ani, să văd ce se alege din mine!'. Şi mi-a dat treizeci şi ceva de ani!”, a povestit Valentin Uritescu pentru ziarullumina.ro, în 2019.
Actorul Valentin Uritescu, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, a dat viaţă unor roluri pe cât de diversificate, pe atât de ofertante precum Sergentul Şaptefraţi din serialul TV "Lumini şi umbre" semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în "Noi, cei din linia întâi" în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din "Concurs" (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în "Cel mai iubit dintre pământeni" (regia Şerban Marinescu).
Născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti (1963), după care a fost angajat la Teatrul "M. Filotti" din Brăila (1963-1968). A mai jucat, de asemenea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), precum şi la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1981-1990), potrivit volumului "1234 cineaşti români" (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996) şi www.cinemagia.ro.
La Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ a primit primul său rol de dramă, în piesa "Mai înainte de a cânta cocoşul" de Ivan Bukovkan, regia Eduard Covali (1975). La Teatrul Bulandra a jucat în spectacolele: "Luna dezmoşteniţilor" de Eugene O'Neill, "Cabala bigoţilor" de Mihail Bulgakov, "A treia ţeapă" de Marin Sorescu, "Dimineaţa pierdută" de Gabriela Adameşteanu, "Tartuffe" de Moliere.
A desfăşurat o intensă activitate artistică şi la Teatrul Naţional Bucureşti, pe a cărui scenă a putut fi admirat între anii 1990-2009, în piese precum: "Avram Iancu" de L. Blaga (1991), "Vrăjitoarele din Salem" de A. Miller (1991), "Livada de vişini" de A.P. Cehov (1992), "Morişca" de Ion Luca (1991), "Strigoii" de H. Ibsen (1998), "Numele trandafirului" de Umberto Eco (1999), "Nunta lui Krecinski" (2000), "Take, Ianke şi Cadîr" (2001), "Crimă pentru pământ" (2002), "Tărâmul celălalt" (2002), "Povestiri din zona interzisă" (2004), "Patimile Sfântului Tommaso D'Aquino" (2005)
În 2009, Valentin Uritescu a interpretat rolul Pantalone în spectacolul "Mincinosul" de Carlo Goldoni (regia Toma Enache), montat la Teatrul ''Nottara''. A fost distribuit, de asemenea, în piesa ''Scapino'', după Moliere (premiera la 28 noiembrie 2011), la Teatrul Naţional de Operetă ''Ion Dacian'', alături de actorii Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Andrei Duban ş.a., iar în 2012 a făcut parte din distribuţia spectacolului "Spitalul comunal" de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa, la Teatrul Metropolis.
A deţinut roluri în zeci de filme, dintre care amintim: "Angela merge mai departe" (1981), ''Concurs'' (1982), "Întoarcerea din iad" (1983), "Cantonul părăsit", "Noi, cei din linia întâi" (1985), "Domnişoara Aurica", "Trenul de aur" (1986), "Duminică în familie", "Nişte băieţi grozavi" (1987), "Cei care plătesc cu viaţa", "Un studio în căutarea unei vedete" (1988), "Momentul adevărului" (1989), "Şobolanii roşii", "A unsprezecea poruncă", "Rămânerea" (1990), "De-aş fi Peter Pan" (1991), "Cel mai iubit dintre pământeni", "Patul conjugal" (1993), "Chira Chiralina", "Neînvinsă-i dragostea" (1993), "Examen" (2000), "Turnul din Pisa" (2002), "Căsătorie de probă" (serial TV- 2003), "Magnatul" (2004), "Cuscrele" (serial TV-2005), "Amantul marii doamne Dracula" (2005), "Margo" (2006), "Schimb valutar" (2008). În 2006, a dublat vocea pentru filmul de animaţie "Cars".
Ca actor de film, Valentin Uritescu a avut un mare succes cu rolul sergentului Şaptefraţi (în serialul de televiziune ''Lumini şi umbre", în regia Andrei Blaier, 1981/1982, precum şi în filmul lui Sergiu Nicolaescu "Noi, cei din linia întâi", 1985).
De-a lungul carierei, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului" (2004), premiile Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile din "Noi, cei din linia întâi" şi "Domnişoara Aurica" (1986) sau ale Uniunii Cineaştilor din România pentru "Momentul adevărului", "A unsprezecea poruncă", "Rămânerea", "Şobolanii roşii" (1991).
În 2011, Valentin Uritescu a debutat în lumea literară cu volumul autobiografic "Aşa sunt eu, prost!", iar doi ani mai târziu, în 2013, a continuat cu "Să ai grijă de cel bun din tine", cartea de amintiri dedicată tatălui său, ambele apărute la Editura Humanitas. În 2016, artistul a lansat şi volumul "Bântuit de vieţile altora", memorii apărute la Editura Ars Docendi.
În 2017, a primit premiul pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: boala murit parkinson valentin uritescu
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...