Bob Dylan își duplica autografele cu ajutorul unui dispozitiv. Artistul își cere scuze și explică motivul pentru care nu și-a mai putut semna operele
Bob Dylan şi-a cerut scuze într-o rară declaraţie publică pentru utilizarea începând din 2019 a unui dispozitiv cu scopul de a-şi duplica autograful pe cărţi şi printuri cu lucrările sale de artă

Vedeta a declarat că regretă faptul că a comis o "eroare de judecată" când a permis ca operele sale să fie comercializate ca fiind cu autograf.

El a spus că a început să folosească un "autopen" după ce a dezvoltat vertij, în 2019.

Această chestiune a ieşit la iveală după ce fanii care au cumpărat copii în ediţie limitată ale cărţii lui Bob Dylan "The Philosophy of Modern Song", în valoare de 600 de dolari, au comparat fotografiile cu semnătura sa.

Editura Simon & Schuster a refuzat iniţial cererile de rambursare, dând asigurări cumpărătorilor că fiecare autograf este autentic, validat printr-o "scrisoare de autenticitate".

După o presiune continuă, editura a recunoscut că aceste cărţi conţineau o "replică" a autografului vedetei şi a oferit rambursări complete tuturor celor care cumpăraseră una dintre cele 900 de copii "semnate de mână".

Au fost, de asemenea, puse la îndoială copii imprimate după lucrări de artă ale lui Dylan, care se pot vinde cu până la 15.000 de dolari americani, notează BBC.

Într-o declaraţie emisă vineri, cantautorul a recunoscut că unele dintre acestea au fost semnate şi cu ajutorul unui dispozitiv. "De-a lungul anilor, am semnat de mână fiecare copie imprimată şi n-a fost niciodată o problemă", a scris el. "Cu toate acestea, în 2019 am avut un caz grav de vertij, care a continuat în anii pandemiei. Este nevoie de o echipă de cinci persoane care să lucreze lângă mine pentru aceste sesiuni de autografe şi nu am putut găsi o modalitate sigură şi funcţională de a finaliza ceea ce trebuia să fac în timp ce virusul se dezlănţuia. Aşa că, în timpul pandemiei, a fost imposibil să semnez ceva şi vertijul nu a ajutat. Având în vedere termenele contractuale care se profilau, mi-a fost sugerată ideea de a folosi un autopen, cu asigurarea că un astfel de lucru este folosit 'tot timpul' în lumea artistică şi literară", a declarat artistul.

"Folosirea unei maşini a fost o eroare de judecată şi vreau s-o rectific imediat. Lucrez cu Simon & Schuster şi cu partenerii mei de la galerie pentru a face asta", a precizat Dylan.

Simon & Schuster şi-au cerut scuze pentru controversă săptămâna trecută şi au oferit rambursări tuturor cumpărătorilor care nu erau mulţumiţi.

Castle Fine Art, un comerciant de artă din Marea Britanie care comercializează copii imprimate după lucrări ale lui Dylan, a declarat că "nu avea ştiinţă de utilizarea unui autopen".

Doar două colecţii, ambele lansate în 2022, sunt vizate, se notează într-un comunicat. "Toate celelalte ediţii au fost semnate de mână individual de Bob Dylan însuşi", se precizează în document.

Cumpărătorilor care deţin un astfel de print cu autograf reprodus automat li se va oferi o rambursare completă. Cu toate acestea, li se va cere să "schimbe certificatul de autenticitate actual cu unul care reflectă semnătura autopen".

Dispozitivul autopen a fost brevetat în Statele Unite în 1803 şi permitea unei maşini să reproducă semnătura unei persoane în timp ce aceasta scria. Preşedintele american Thomas Jefferson a fost unul dintre primii susţinători ai sistemului, cumpărând două exemplare - unul pentru Casa Albă şi altul pentru locuinţa sa din Monticello, potrivit BBC.

Versiunea modernă nu necesită prezenţa semnatarului ci stochează o versiune digitală a semnăturii olografe, reprodusă ulterior de un braţ robotic.

Preşedintele american Barack Obama a fost prima persoană care a folosit un astfel de dispozitiv pentru a semna un proiect de lege.

Van Morrison a fost acuzat recent că a folosit un autopen pentru a semna CD-uri, deşi managementul său a emis o declaraţie în care neagă acest lucru.

Sinead O'Connor a recunoscut că şi-a semnat cartea de memorii cu ajutorul acestui dispozitiv, spunând: "Nu am fost în măsură să-mi scriu numele de 10.000 de ori, adică de câte mi s-a cerut autograf. Fiul meu nu se simţea bine, şi nici eu".

În ambele cazuri, notează BBC, obiectele disputate se vindeau cu aproximativ 30 de lire, ceea ce a limitat potenţialul scandal. Cu toate acestea, mulţi retaileri au retras de la vânzare exemplarele cu autograf ale cărţii lui O'Connor, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Maria Alexandru | Dată: 28 noi 2022, 19:05

Carmen Harra, captură video YouTube

Carmen Harra, noi previziuni pentru anul 2023: „Începutul ultimilor 10 ani fatidici”

Marian Golea, captură video Youtube

Horoscop Chinezesc 2023. Marian Golea, previziuni pentru toate zodiile: „Anul ăsta nu este formidabil. Plin de trădări, minciuni, de reprezentări proaste”

Mihai Voropchievici. Captură Video Antena 3

Horoscop RUNE 30 ianuarie – 5 februarie 2023, cu Mihai Voropchievici. Previziuni pentru toate zodiile

Sursa foto: pexels.com

Horoscop. Ce îți spun îngerii tăi păzitori, în funcție de zodie? Mesajul lor pentru luna februarie

Foto Freepik

Horoscopul lunii februarie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Sanda Ionescu, captură video Youtube

Sanda Ionescu, previziuni astrale pentru luna februarie 2023. Cum se manifestă iubirea, în funcție de ascendent

Sursa foto: Ioana Ginghină, Instagram

„Îmi e și rușine să recunosc”. Cu ce dependență se confruntă Ioana Ginghină: „A fost și este dăunător”

Carmen Harra, Foto Facebook

Carmen Harra, previziuni cu privire la situația din Marea Britanie: „Poate ieși la lumină faptul că Harry nu este copilul lui Charles”

Captură video Youtube/ Vorbește lumea

Reacția Vioricăi de la Clejani, după cazul femeii ucise de câini în București: „Lăsați bietele animale în pace! Nu au vină cu siguranță!”

Ianis Hagi și Elena, viitoarea sa soție. Foto Instagram

Ianis Hagi s-a logodit. Fiul lui Gică Hagi a cerut-o în căsătorie pe Elena: „Sunt suflete pereche, se vede cu ochiul liber”

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură foto

Anul Nou Chinezesc 2023. Mihai Voropchievici: "Ne îndeamnă să fim atenţi la toate oportunităţile care apar în jurul nostru"

Foto Freepik

Horoscop, joi, 26 ianuarie 2023. Previziuni pentru toate zodiile