Bob Dylan își duplica autografele cu ajutorul unui dispozitiv. Artistul își cere scuze și explică motivul pentru care nu și-a mai putut semna operele
Data publicării:
Bob Dylan şi-a cerut scuze într-o rară declaraţie publică pentru utilizarea începând din 2019 a unui dispozitiv cu scopul de a-şi duplica autograful pe cărţi şi printuri cu lucrările sale de artă

Vedeta a declarat că regretă faptul că a comis o "eroare de judecată" când a permis ca operele sale să fie comercializate ca fiind cu autograf.

El a spus că a început să folosească un "autopen" după ce a dezvoltat vertij, în 2019.

Această chestiune a ieşit la iveală după ce fanii care au cumpărat copii în ediţie limitată ale cărţii lui Bob Dylan "The Philosophy of Modern Song", în valoare de 600 de dolari, au comparat fotografiile cu semnătura sa.

Editura Simon & Schuster a refuzat iniţial cererile de rambursare, dând asigurări cumpărătorilor că fiecare autograf este autentic, validat printr-o "scrisoare de autenticitate".

După o presiune continuă, editura a recunoscut că aceste cărţi conţineau o "replică" a autografului vedetei şi a oferit rambursări complete tuturor celor care cumpăraseră una dintre cele 900 de copii "semnate de mână".

Au fost, de asemenea, puse la îndoială copii imprimate după lucrări de artă ale lui Dylan, care se pot vinde cu până la 15.000 de dolari americani, notează BBC.

Într-o declaraţie emisă vineri, cantautorul a recunoscut că unele dintre acestea au fost semnate şi cu ajutorul unui dispozitiv. "De-a lungul anilor, am semnat de mână fiecare copie imprimată şi n-a fost niciodată o problemă", a scris el. "Cu toate acestea, în 2019 am avut un caz grav de vertij, care a continuat în anii pandemiei. Este nevoie de o echipă de cinci persoane care să lucreze lângă mine pentru aceste sesiuni de autografe şi nu am putut găsi o modalitate sigură şi funcţională de a finaliza ceea ce trebuia să fac în timp ce virusul se dezlănţuia. Aşa că, în timpul pandemiei, a fost imposibil să semnez ceva şi vertijul nu a ajutat. Având în vedere termenele contractuale care se profilau, mi-a fost sugerată ideea de a folosi un autopen, cu asigurarea că un astfel de lucru este folosit 'tot timpul' în lumea artistică şi literară", a declarat artistul.

"Folosirea unei maşini a fost o eroare de judecată şi vreau s-o rectific imediat. Lucrez cu Simon & Schuster şi cu partenerii mei de la galerie pentru a face asta", a precizat Dylan.

Simon & Schuster şi-au cerut scuze pentru controversă săptămâna trecută şi au oferit rambursări tuturor cumpărătorilor care nu erau mulţumiţi.

Castle Fine Art, un comerciant de artă din Marea Britanie care comercializează copii imprimate după lucrări ale lui Dylan, a declarat că "nu avea ştiinţă de utilizarea unui autopen".

Doar două colecţii, ambele lansate în 2022, sunt vizate, se notează într-un comunicat. "Toate celelalte ediţii au fost semnate de mână individual de Bob Dylan însuşi", se precizează în document.

Cumpărătorilor care deţin un astfel de print cu autograf reprodus automat li se va oferi o rambursare completă. Cu toate acestea, li se va cere să "schimbe certificatul de autenticitate actual cu unul care reflectă semnătura autopen".

Dispozitivul autopen a fost brevetat în Statele Unite în 1803 şi permitea unei maşini să reproducă semnătura unei persoane în timp ce aceasta scria. Preşedintele american Thomas Jefferson a fost unul dintre primii susţinători ai sistemului, cumpărând două exemplare - unul pentru Casa Albă şi altul pentru locuinţa sa din Monticello, potrivit BBC.

Versiunea modernă nu necesită prezenţa semnatarului ci stochează o versiune digitală a semnăturii olografe, reprodusă ulterior de un braţ robotic.

Preşedintele american Barack Obama a fost prima persoană care a folosit un astfel de dispozitiv pentru a semna un proiect de lege.

Van Morrison a fost acuzat recent că a folosit un autopen pentru a semna CD-uri, deşi managementul său a emis o declaraţie în care neagă acest lucru.

Sinead O'Connor a recunoscut că şi-a semnat cartea de memorii cu ajutorul acestui dispozitiv, spunând: "Nu am fost în măsură să-mi scriu numele de 10.000 de ori, adică de câte mi s-a cerut autograf. Fiul meu nu se simţea bine, şi nici eu".

În ambele cazuri, notează BBC, obiectele disputate se vindeau cu aproximativ 30 de lire, ceea ce a limitat potenţialul scandal. Cu toate acestea, mulţi retaileri au retras de la vânzare exemplarele cu autograf ale cărţii lui O'Connor, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: International
Tagurile articolului: autograf  Bob Dylan  duplicat  semnatura 


DC Media Group Audience

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni este într-o relație! Câștigătorul Survivor se gândește deja la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni, mărturisiri neștiute despre mama sa. Cine e femeia care i-a dat viață, iar apoi l-a abandonat la orfelinat: „Ea are probleme, nu este normală”

Iancu Sterp, captură video Youtube

Iancu Sterp, noi acuzații dure către Zanni: „Un reporter i-a dat simbolul, noi ne-am prefăcut că-l căutăm”

Zanni, Alex Velea, captură video Youtube, Trapanele All Stars

Zanni, adevărul despre scandalul cu Alex Velea. De ce a rupt, de fapt, contractul cu artistul: „De asta am plecat. A fost o lecție bună”

Adevăruri ascunse/ YouTube

Care sunt cele 5 zodii care se vor îmbogăți în această vară! Mihai Voropchievici vine cu vești bune

Sursă foto: Babasha/Instagram

Câți bani a luat Babasha ca să cânte la concertul trupei Coldplay? Iată răspunsul!

Agerpres

Matija Sarkic, fotbalist, a murit la 26 de ani! Boala tăcută care l-a ucis, deși toți îl credeau sănătos! Mulți români suferă de așa ceva și nu știu

Teo Trandafir, captură video Youtube, Kanal D 2

Teo Trandafir a rămas șocată când a văzut cum arată Irina Columbeanu la 17 ani: „Fără buze, fără gene. E un copil”

Cosmin Cernat

Câștigător Insula de 1 milion. Marea finală a celui mai mare experiment televizat de la Kanal D

Sursă foto: Adrian Mutu/Instagram

Adrian Mutu se mândrește cu fata lui. Tânăra a absolvit liceul: „Urmează-ți visele și amintește-ți că familia te va susține întotdeauna!”

Roșii cu brânză, salată de vinete/ captură video Youtube, Vorbește Lumea

Bombele calorice ale verii. Nutriționiștii, semnal de alarmă: „Produc o inflamație foarte mare”. Uită acum de ele
pixel