Cannes 2022: Filmul "Triangle of Sadness", regizat de Ruben Ostlund, a câştigat trofeul Palme d'Or
Data publicării:
Lungmetrajul "Triangle of Sadness", regizat de cineastul suedez Ruben Ostlund, a câştigat trofeul Palme d'Or la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, a anunţat sâmbătă seară juriul competiţiei oficiale, relatează site-ul oficial al evenimentului.

Cineastul suedez Ruben Ostlund a câştigat sâmbătă seară cel de-al doilea trofeu Palme d'Or din cariera sa, după ce s-a impus la Cannes şi în anul 2017 cu satira socială "The Square".

"Triangle of Sadness" este o comedie cu accente noir despre Carl şi Yaya, un cuplu de celebrităţi, care sunt invitaţi într-o croazieră de lux la care participă doar persoane foarte bogate. Această satiră acidă despre avuţia personală şi comportamentele pe care ea le determină abordează cu mult curaj tematica raporturilor de clasă din societăţile occidentale.

Acest film despre capitalismul din zilele noastre a fost ovaţionat în picioare timp de opt minute de spectatorii care au asistat la premiera sa mondială în cadrul Festivalului de la Cannes şi îi are în rolurile principale pe actorii Harris Dickinson, Charlbi Dean şi Woody Harrelson.

Potrivit The Hollywood Reporter, pelicula spune povestea unui grup de modele foarte bogate şi oligarhi care eşuează pe o insulă părăsită după ce nava pe care se aflau se răstoarnă în mijlocul mării. Singurul supravieţuitor care ştie să pescuiască şi să aprindă focul este una dintre angajatele cu rang inferior din cadrul personalului navigant, care ajunge foarte repede în vârful ierarhiei sociale de pe insulă.

"Întregul juriu a fost extrem de şocat de acest film", a anunţat Vincent Lindon, preşedintele juriului de la Cannes, citat de AFP.

Euforic pe scena de la Grand Theatre Lumiere din Cannes, cineastul suedez a sărbătorit câştigarea celui de-al doilea trofeu Palme d'Or la fel cum a procedat şi atunci când l-a obţinut pe primul, invitând toţi spectatorii din sală să i se alăture într-un "strigăt primar de bucurie". Ruben Ostlung a pătruns astfel într-un club foarte select de cineaşti care au câştigat de două ori acest trofeu, din care fac parte nume celebre ale cinematografiei mondiale, precum fraţii Dardenne şi Ken Loach.

Marele Premiu al Juriului, al doilea trofeu ca importanţă atribuit la Cannes, a fost acordat ex aequo regizoarei Claire Denis pentru "Stars at Noon", o dramă erotică cu note politice şi o acţiune plasată în Nicaragua din zilele noastre, şi regizorului belgian Lukas Dhont pentru pelicula "Close", un film emoţionant inspirat din viaţa cineastului, despre doi băieţi de 13 ani a căror prietenie este testată de instalarea pubertăţii.

Claire Denis s-a folosit de timpul petrecut pe scenă pentru a îndemna publicul "să revină în cinematografe".

Lukas Dhont a acceptat premiul alături de tânărul protagonist al filmului său, actorul adolescent Eden Dambrine, şi i-a mulţumit mamei sale: "Sunt aici datorită ţie, pentru că m-ai ajutat să îmi găsesc calea pentru a mă conecta cu cei din jurul meu prin intermediul filmelor şi poveştilor". Cineastul belgian a dedicat acest premiu "celor care aleg tandreţea în locul fricii".

Sud-coreeanul Park Chan-wook a câştigat premiul pentru regie cu thrillerul său romantic "Decision to Leave". Acest film noir, foarte bine construit, o are în rolul principal pe actriţa chineză Tang Wei, interpreta unei misterioase asistente medicale care ar putea fi o criminală.

Premiul Juriului a fost atribuit ex aequo filmului "EO", de Jerzy Skolimowski, ce prezintă călătoria epică şi aventurile unui măgar în Polonia şi Italia, şi lungmetrajului "Le Otto Montagne", regizat de Charlotte Vandermeersch şi Felix Van Groeningen, despre prietenia dificilă dintre doi bărbaţi heterosexuali care nu pot să vorbească despre sentimentele lor.

Un premiu aniversar pentru de-a 75-a ediţie a Festivalului de la Cannes a fost atribuit regizorilor belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne pentru drama lor socială "Tori & Lokita", despre două imigrante adolescente din Benin care se confruntă cu o situaţie disperată în calitatea lor de refugiate în Europa.

Starul sud-coreean Song Kang-ho a câştigat premiul pentru interpretare masculină datorită rolului jucat în filmul "Broker", regizat de Hirokazu Kore-Eda, la doar doi ani după ce filmul "Parasite", din distribuţia căruia a făcut parte, a câştigat trofeul Palme d'Or. Actorul asiatic le-a mulţumit "tuturor celor care iubesc cinematografia coreeană". Filmul "Broker" a câştigat şi Premiul Juriului Ecumenic.

Zar Amir-Ebrahimi a obţinut premiul pentru interpretare feminină cu rolul din "Holy Spider", un film regizat de Ali Abbasi despre o jurnalistă iraniană pornită pe urmele unui criminal în serie care ucide prostituate într-o încercare nebunească de "a curăţa" oraşul lui natal de "femeile malefice".

Tarik Saleh a câştigat premiul pentru scenariu cu "Boy from Heaven", un thriller egiptean cu o acţiune plasată în jurul moscheii Al-Azhar din Cairo şi care descrie legăturile corupte dintre religie şi politică.

Primul premiu al galei de sâmbătă seară, trofeul Palme d'or pentru scurtmetraj, a fost atribuit peliculei "The Water Murmurs", regizată de cineasta chineză Chen Jianying. Filmul spune povestea unei femei care se desparte de o prietenă din copilărie înainte ca satul în care au crescut să fie distrus.

Trofeul Camera d'Or, acordat celui mai bun lungmetraj de debut prezentat în toate secţiunile Festivalului de la Cannes, a fost câştigat în acest an de "War Pony", un film regizat de Gina Gammell şi Riley Keough. Pelicula spune povestea a doi adolescenţi amerindieni din tribul amerindian Lakota care trăiesc într-o rezervaţie din Statele Unite. Acest film, unul dintre favoriţii publicului din 2022, a fost recompensat şi cu trofeul Palme Dog, pentru cea mai bună interpretare canină, asigurată de căţeluşa Brittany.

O menţiune specială a juriului Camera d'Or a fost acordată regizoarei nipone Chie Hayakawa pentru "Plan 75", un documentar SF cu o intrigă plasată într-o Japonie din viitor, unde guvernul decretează eutanasie obligatorie pentru toţi rezidenţii cu vârste de peste 75 de ani.

În 2021, trofeul Palme d'Or a revenit peliculei franceze "Titane", regizată de cineasta Julia Ducournau.

Cea de-a 75-a gală de decernare a premiilor de pe Croazetă a avut loc sâmbătă seară la Palais des Festivals din Cannes. Gazda ceremoniei a fost actriţa franceză Virginie Efira. Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de actorul Vincent Lindon, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului: cannes  film  palm d or  ruben ostlund  triangle of sadness 


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Alexandra Duli, Andrei Ciobanu, Iancu Sterp/ captură video Voyo

Andrei Ciobanu, făcut praf de Războinici, după „demascarea” lui Zanni: „Ne-ai turnat pe toți, ai dat și în prietenul tău, Iancu”

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Zanni îl desființează pe Andrei Ciobanu: „Nu mai ai cum să fii nici cu roșu, nici albastru. Ar trebui să se facă culoarea trădătorilor”

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Anca Dimancea, captură viceo Youtube/ wownews

Horoscop chinezesc până pe 8 mai 2024, cu Anca Dimancea. Zodia care va avea de câștigat pe plan financiar și profesional

Alina Bădic horoscop

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Aura nativilor unei zodii este extraordinară zilele acestea

Badea

Toată lumea îl știe pe Mircea Badea, dar știați cine este și cu ce se ocupă sora lui?

Șerban Huidu, captură video Youtube, Emisiuni Prima TV

Marele regret al lui Șerban Huidu. „Am format un cuplu memorabil. Mi-a blocat numărul, dar e o prostie”

Sursa foto: freepik.com

Leguma care funcționează drept un „aspirator de toxine”. Trebuie să o consumi zilnic: „Chiar dacă nu-ți vine să crezi..”

Mihai Voropchievici, captură video Youtube/ Adevăruri Ascunse

Voropchievici: Topul celor mai puternice zodii




pixel