Secretul longevității lui Mihai Șora. Filosoful s-a stins din viață la 106 ani: „Atât de simplu”
Data publicării:
Mihai Șora s-a stins din viață, la 106 ani. Regretatul filosof a dezvăluit, în urmă cu ceva timp, secretul longevității sale, dar și alimentul la care renunțase. 

Filosoful Mihai Şora s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 106 ani, iar în urmă cu ceva timp, regretatul filosof a dezvăluit secretul longevității sale. Acesta a avut un stil de viață echilibrat și a renunțat complet la unele alimente.

Care a fost secretul longevității lui Mihai Șora

De-a lungul timpului, mulți s-au întrebat cum a reușit Mihai Șora să ajungă la această vârstă. În urmă cu ceva timp, acestea mărturisea că are mare grijă la ceea ce mănâncă, însă a învățat și cum să-și gestioneze cât mai bine emoțiile.

“Refuz să mănânc suferințe și agonii. Atât de simplu.”, a declarat Mihai Șora cu câțiva ani în urmă, potrivit mediaflux.ro.

Totodată, Mihai Șora a recunoscut că a scos din alimentație orice fel de carne.

“Ca orice relație, și cea cu mâncarea se deprinde și se educă. Sau nu. Poți face din ea o meserie, pasiunea vieții tale, după cum se poate întâmpla să devină o nevroză, obsesia care îți încalecă existența (și te face să ratezi exact ceea ce este important).

Ce vreau să spun acum, rapid și fără multă teorie, este că, într-adevăr, nu mai mănânc carne de ani buni. Mă grăbesc să adaug, însă, și această evidență: nu ne naștem vegetarieni. Nu m-aș grăbi, așadar, să-i învinovățesc pe cei ce adoră chiftelele sau caltaboșii.

Nu sar din avion dacă, lângă mazărea sleită, orezul uscat ori frunza de salată, stă cuminte în farfurie o bucățică de carne (tare ca piatra, oricum, și nemestecabilă)”, a mai spus regretatul filosof.

Drama din familia lui Mihai Șora

Mihai Șora a fost un cunoscut filosof român, însă puțini sunt cei care știu despre drama din viața sa. În urmă cu câțiva ani, acesta și-a deschis sufletul și a vorbit despre dramele care l-au marcat, atât pe el, cât și pe familia sa. Regretatul filosof și-a pierdut fratele mai mare, Teodor, care s-a stins din viață la doar șase luni, după ce s-a îmbolnăvit de “gripa spaniolă”. Cu un an înainte ca Mihai Șora să vină pe lume, sora mamei sale a fost răpusă de aceeași boală. 

Mihai Șora a povestit că nu și-a cunoscut niciodată fratele mai mare, care a murit chiar în brațele mamei lor. Totodată, filosoful a mărturisit că tatăl său, care era preot l-a înmormântat pe fratele său și pe sora mamei sale, în aceeași groapă. 

“Cu puțin timp înainte de înmormântare, fratele meu mai mare, Teodor, bebe de șase luni, s-a îmbolnăvit: o neașteptată și ciudată febră, care nu părea să aibă nimic comun cu bolile obișnuite ale copilăriei.

Atunci Tata a hotărât că va merge singur la înmormântare, iar Mama va rămâne acasă, lângă copil. Și singur a pornit la drum. Orele următoare au fost fără-ndoială apăsătoare pentru Mama: plângându-și sora moartă, îngrijorată din pricina copilului…

A hotărât, în cele din urmă, să plece după Tata cu următorul tren, ca să-și conducă sora la groapă. Teodor a murit atunci: în brațele Mamei mele, în trenul care îi ducea de la Timișoara la Pesac, unde trăise sora ei. Iar Tata, preot ortodox, i-a înmormântat a doua zi pe amândoi, în aceeași groapă.

Eu nu l-am cunoscut pe Teodor (născut fiind în ’16), dar pe toți cei care m-au precedat, străini ori din familia mea, i-am auzit mereu vorbind despre el ca despre un copil-minune; o aură, o legendă admirabilă s-a instalat, odată cu moartea lui, devenind, pentru copilul care eram însumi, un punct cardinal, exemplul adesea invocat, mai ales de Mama, atunci când făceam vreo boroboață sau mă foiam pe scaun: ‘Todoraș n-ar fi făcut așa ceva…’”, a povestit Mihai Șora în urmă cu trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Vedete
Tagurile articolului:   aliment  longevitate  mihai sora 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta




pixel