Ce este depresia și ce putem face pentru a încerca să scăpăm de ea. Beneficiile mersului la psiholog
Data actualizării:
Data publicării:
De ce este recomandată psihoterapia.

Depresia este o tulburare de dispoziție ce cauzează o senzație persistentă de tristețe și pierdere a interesului. Cunoscută și sub numele de tulburare depresivă majoră sau depresie clinică, aceasta afectează modul în care te simți, gândești și te comporți și poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice. Poți întâmpina dificultăți în a desfășura activități normale de zi cu zi, iar uneori poți simți că viața nu merită trăită.

Depresia nu este doar o perioadă de tristețe trecătoare, nu este o slăbiciune și nu poți pur și simplu să "ieși din ea". Depresia poate necesita tratament pe termen lung. Dar nu te descuraja. Majoritatea persoanelor cu depresie se simt mai bine cu ajutorul medicamentelor, psihoterapiei sau a unei combinații celor două, notează Mayoclinic.

Tratamentul


Medicația și terapia sunt eficiente pentru majoritatea persoanelor cu depresie. Medicul de familie sau psihiatrul poate prescrie medicamente pentru a ameliora simptomele. Cu toate acestea, multe persoane cu depresie beneficiază, de asemenea, de consultarea unui psihiatru, psiholog sau a altui specialist în sănătatea psihică.

Dacă suferi de depresie, s-ar putea să ai nevoie să iei măsuri, cum ar fi participarea în cadrul unui program de tratament până când simptomele tale se ameliorează.

Există formate pentru terapia depresiei ca alternativă la ședințele cu psihologul sau psihiatrul tău, iar acestea pot fi o opțiune eficientă pentru anumite persoane. Terapia poate fi oferită, de exemplu, sub forma unui program de calculator, a ședințelor online sau folosind videoclipuri sau caiete de lucru. Programele pot fi ghidate de un terapeut sau pot fi parțial sau complet independente.

Înainte de a alege una dintre aceste opțiuni, discută aceste formate cu terapeutul tău pentru a determina dacă ar putea fi utile pentru tine. De asemenea, întreabă-ți terapeutul dacă poate recomanda o sursă sau un program de încredere. Unele programe pot să nu fie acoperite de asigurarea ta și nu toți dezvoltatorii și terapeuții online au calificările sau pregătirea corespunzătoare.

Smartphone-urile și tabletele care oferă aplicații mobile de sănătate, cum ar fi suportul și educația generală despre depresie, nu înlocuiesc vizita la medicul sau terapeutul tău.

De ce este recomandată psihoterapia

Psihoterapia este un termen general pentru tratarea depresiei prin discuții despre contextul în care te afli și problemele conexe cu un profesionist în sănătate mentală. Psihoterapia mai este cunoscută sub denumirile de terapie prin vorbire sau terapie psihologică.

Diferite tipuri de psihoterapie pot fi eficiente pentru depresie, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau terapia interpersonală. Psihologul sau psihiatrul poate recomanda și alte tipuri de terapii.

Psihoterapia te poate ajuta să:

Să te adaptezi la o criză sau la alte dificultăți actuale.

Să identifici convingeri și comportamente negative și să le înlocuiești cu altele sănătoase și pozitive.

Să explorezi relații și experiențe și să dezvolți interacțiuni pozitive cu ceilalți.

Să găsești modalități mai bune de a face față și a rezolva problemele.

Să identifici probleme care contribuie la depresia ta și să schimbi comportamentele care o agravează.

Să redobândești un sentiment de satisfacție și control în viața ta și să atenuezi simptomele de depresie, cum ar fi disperarea și furia.

Să înveți să-ți stabilești obiective realiste pentru viața ta.

Să dezvolți abilitatea de a tolera și accepta stresul folosind comportamente mai sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Showbiz
Tagurile articolului: depresie  depresie psihiatrie  depresie simptome  depresie tratament  psiholog 



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto YouTube „Viața fără filtru”

Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce copiii ei au fost luați de Protecția Copilului din vila lui Silviu Prigoană: „Este o veste bună că lucrurile încep să se miște”




pixel