Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Și-a văzut băieții, după o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Ne-am luat în brațe, am plâns, însă copiii mei sunt confuzi”
Postul Crăciunului a început deja de câteva zile, românii renunțând complet la alimentele pe bază animală și trecând la cele vegetale. Totuși, în această perioadă mulți realizează că se confruntă cu un disconfort digestiv sau se trezesc cu câteva kilograme în plus. În acest sens, am vorbit cu Mihaela Bilic, care ne-a recomandat câteva alimente și preparate pe care ar trebui să punem accentul în Postul Crăciunului. Există extrem de multe variante de mâncăruri și, gătite cu puțin ulei, pot fi foarte sănătoase pentru organism.
„Ar fi bine să punem accentul pe legume, indiferent că sunt proaspete, congelate, în conservă, pe ciorbe, pe tocănițe, adică să gătim legumele, dar fără mult ulei, cu suc de roșii, băgate la cuptor. Nu este nicio problemă dacă între legume apare și cartoful. Dacă facem pilaf sau paste, nu trebuie să punem ulei din belșug, pentru că acolo sunt multe calorii. Într-o lingură de ulei avem 100 de calorii. Punem condimente, ierburi aromate, pentru a da gust. Putem să mai facem și mâncărică de orez cu praz, fără mult ulei. Chiar și sarmalele de post sunt bune, dacă nu le fierbem în ulei, le putem pune borș sau să găsim altă metodă în care să nu fie prezent uleiul. Ciupercile dau gust foarte bun, condimentele. Noi, ca români, trăim din păcate cu credința conform căreia mâncarea trebuie să aibă ulei, ca să aibă gust. Nu ne dăm seama că avem mai mult gust în condimente și în ierburi aromate, decât în ulei. Deci legume multe la masă, mâncați mai rar și mai puțin, hidratare multă, ceaiuri, infuzii de plante.”, a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru Spectacola.
Fructele sunt bune, explică Mihaela Bilic, care recomandă însă să nu le cosumăm în exces. De asemenea, aceasta trage un semnal de alarmă asupra produselor de patiserie, pe care extrem de multă lume le consumă în această perioadă.
„Atenție mare însă și la fructe. Dacă mâncăm în exces, tot ficatul trage greul și cu ele. Le putem consuma ca și desert natural și sănătos. Putem consuma fructe uscate, caise, prune, sunt în regulă fructele de sezon. Singura condiție este să nu mâncăm produse de patiserie și de cofetărie cu multă grăsime vegetală și cu zahăr, chiar dacă sunt de post. Din punct de vedere nutrițional, decât să ții post cu asemenea alimente, mai bine nu ții deloc. Se abuzează, toată lumea își cumpără pateuri, produse de patiserie cu grăsime vegetală, e teribil pentru organism, este într-o grea încercare. ”, a continuat medicul nutriționist.
Și, dacă foarte multe persoane sunt încă îndoielnice cu privire la zacuscă, Mihaela Bilic spune că aceasta este bună, dacă nu e preparată cu mult ulei.
„În ce privește zacusca, depinde de rețetă. Poate fi pregătită la cuptor, și să fie mai mult fiartă și nu cu două degete de ulei deasupra.”, a continuat ea.
Cea mai bună parte pe care ne-o oferă Postul Crăciunului este că ne „obligă” să consumăm cât mai mult pește, ceea ce e excelent pentru organism, afirmă Mihaela Bilic.
„Trebui să ținem cont și de faptul că religia a avut grijă și avem 14 zile cu dezlegare la pește. Aproape că ajungem să mâncăm porția recomandată și corectă de pește, care ar însemna de 2-3 ori pe săptămână. În Postul Crăciunului, avem șansele să atingem acest obiectiv, pentru că aceste dezlegări ne aduc aminte să mâncăm pește, lucru care este extraordinar. Fie că vorbim despre o conservă de sardină, în sos tomate sau pește congelat, e foarte bine. Este mai important să mâncăm pește, decât să căutăm peștele sălbatic, proaspăt și scump, pe care nu ajungem să-l cumpărăm. Nu trebuie să-l facem pane, bineînțeles.”, a mai declarat Mihaela Bilic pentru Spectacola.
Așadar, există toate motivele pentru care oamenii trebuie să urmeze Postul Crăciunului, încât nu există niciun risc de sănătate, spune Mihaela Bilic.
„Nu e niciun risc să ne dezechilibrăm în cele 40 de zile. Nu putem vorbi de risc pentru sănătate. La un post ținut corect ar trebui ca la finalul lui să fim mai slabi cu 2-3 kilograme, dacă ești mai gras, înseamnă că ceva nu ai făcut bine.”, a conchis Mihela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Homepage
Tagurile articolului: alimente mihaela bilic postul craciunului retete sănătate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Daniela Simulescu, astrolog DC...