Cele mai bune filme din 2022 - până acum. Unde le poți vedea
Data actualizării:
Data publicării:
Anul este pe jumătate încheiat, vă vine să credeți sau nu. Dar, în timp ce studiourile își păstrează adesea cele mai prestigioase lansări pentru a doua jumătate a anului, 2022 a servit deja un festin cinematografic care merită văzut - dacă știi unde să cauți. 

15. Downfall: The Case Against Boeing (Cazul împotriva Boeing)

Documentarul înfiorător al lui Rory Kennedy urmărește evenimentele care au dus la două prăbușiri ale avioanelor Boeing 737 Max și la moartea a sute de oameni. Alunecarea Boeing de la o companie respectată, construită pe încredere și atenție la detalii, la una care a ascuns adevărul pentru a satisface cerințele profitului este familiară, dar totuși terifiantă. Și Downfall: The Case Against Boeing este o expunere excepțional de puternică, cu o teză clară, cu un argument puternic și direct și cu implicații care se extind mult dincolo de Boeing.

 Downfall: The Case Against Boeing este difuzat pe Netflix.

 

14. Crimes of the Future - Crimele viitorului

Cel mai recent film al maestrului horror David Cronenberg, Crimes of the Future, este cu siguranță unul dintre cele mai ciudate  filme ale anului de până acum. Cu Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart și Scott Speedman în rolurile principale, este o poveste plasată într-un viitor distopic, în care microplasticele omniprezente și o lume care se bazează pe materiale sintetice au determinat noi direcții în evoluția umană. Cu corpuri care evoluează cu organe încă nevăzute, chirurgia devine o artă de performanță publică. Facțiuni societale se formează în jurul unor idei diferite despre direcția în care ar trebui să se îndrepte omenirea. 

 Crimes of the Future rulează în cinematografe.

13. Top Gun: Maverick

Într-un film care se petrece la 35 de ani după Top Gun, Tom Cruise revine în rolul lui Pete "Maverick" Mitchell, care nu mai este un tânăr strălucitor, dar care rămâne cel mai bun pilot de avion. El este chemat înapoi la programul de elită Top Gun pentru a antrena un grup de piloți proaspeți în vederea unei misiuni îndrăznețe, dar în timp ce se află acolo trebuie să se confrunte atât cu trecutul său cu vechea iubită Penny (Jennifer Connelly), cât și cu propria mortalitate. Top Gun: Maverick este aproape fără precedent în clasa sa, un sequel nostalgic. În schimb, aduce povestea lui Maverick la un cerc complet într-un mod satisfăcător, care adaugă profunzime și dimensiune predecesorului său, dar care continuă să spună o poveste proprie.

Top Gun: Maverick rulează în cinematografe.

 


12. The Batman

The Batman ar putea fi cea mai mohorâtă și mai melancolică dintre poveștile supereroului cu pelerină - ceea ce nu este puțin lucru când concurezi cu seria Dark Knight - dar este, de asemenea, una dintre cele mai inovatoare. De data aceasta, Batman se întoarce la rădăcinile sale de detectiv, iar regizorul Matt Reeves îl plasează în mijlocul unui film noir de modă veche, cu ploaia, iluminatul umbrit și misterul întortocheat pe care îl presupune. Batman este, de asemenea, o poveste despre moralitatea și inutilitatea răzbunării și despre un personaj care trăiește într-o stare de luptă constantă între cele două. The Batman este o ardere lentă, dar punctul său culminant este o explozie.

 The Batman este difuzat pe HBO Max 

 

11. The Fallout

Din recolta de filme mai recente despre împușcăturile din școli, filmul lui Megan Park, The Fallout, care este atât o dramă adolescentină, cât și un film "despre" împușcături, ar putea fi cel mai bun. La scurt timp după ce filmul începe, se aud împușcături; bineînțeles, adolescenții știu exact ce se întâmplă. Aceștia participă la exerciții de tragere activă încă din școala generală. Ei știu despre copiii din Parkland, despre ce s-a întâmplat la Sandy Hook. Ei sunt împinși într-o narațiune pe care o cunosc prea bine. Vada (Jenna Ortega) este în baie când se întâmplă și se refugiază alături de Mia (Maddie Ziegler) și Quinton (Niles Fitch). Violența are loc în afara ecranului, în timp ce trioul se înghesuie într-o cabină, încercând să devină invizibil în timp ce inimaginabilul se întâmplă afară. Dar, ei supraviețuiesc. Filmul nu se concentrează pe motivul pentru care s-a întâmplat. În schimb, adolescenții își petrec filmul întrebându-se de ce au supraviețuit și cum pot trăi în realitatea lor alterată.

 The Fallout este difuzat pe HBO Max.


10. Cha Cha Cha Real Smooth

Andrew (Cooper Raiff, care a scris și regizat filmul) este un proaspăt absolvent al Universității Tulane, care s-a mutat înapoi acasă, în New Jersey, în timp ce-și încearcă să își dea seama care este următorul pas. El o întâlnește pe Domino (Dakota Johnson), o mamă singură cu mai bine de 10 ani mai în vârstă decât el, care crește o adolescentă cu spectru autist pe nume Lola (Vanessa Burghardt). Andrew și Domino încep să formeze o prietenie care îi va învăța pe amândoi ceva despre ei înșiși.

 Cha Cha Cha Real Smooth rulează în cinematografe și în streaming pe Apple TV+.

9. The Pink Cloud (Norul roz)

Textul de pe ecran de la începutul filmului The Pink Cloud ne spune că filmul a fost scris în 2017 și filmat în 2019, ceea ce pare un anunț ciudat de făcut publicului tău. Motivele devin aproape imediat clare. În poveste, un nor roz roz se rostogolește brusc peste Pământ, iar dacă îl respiri, mori. Așadar, toată lumea este pusă instantaneu în carantină cu cine se întâmpla să fie în momentul în care norul a ajuns. Asta înseamnă că Giovana (Renata de Lélis) și Yago (Eduardo Mendonça), care s-au cunoscut cu doar o zi înainte și au petrecut noaptea împreună, sunt acum blocați împreună pe termen nelimitat. Norul roz plutește deasupra lumii timp de ani de zile, iar Giovana și Yago experimentează încet-încet etapele pe care le cunoaștem acum: certitudinea că se va termina curând, furie, epuizare, teamă, oboseală. Norul roz este obsedant și captivant în cel mai bun mod, diagnosticând cu acuitate o stare mentală care vă va părea surprinzător de familiară. Și, într-un mod ciudat, este un pic încurajator. Am fost izolați, dar nu suntem singuri.

 The Pink Cloud este disponibil pe platformele digitale.

 

8. The Northman - Omul Nordului

The Northman este o epopee vikingă de neuitat a regizorului Robert Eggers, obsedat de detalii, bazată pe legenda lui Amleth, din care Shakespeare a adaptat povestea lui Hamlet. Filmul îl are în rolul lui Amleth pe un Alexander Skarsgård extrem de dezgolit, alături de Ethan Hawke, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Claes Bang, Willem Dafoe și Björk. Eggers, care a scris filmul împreună cu poetul islandez Sjón, a avut istorici ai istoriei islandeze și vikinge la apelare rapidă pe tot parcursul producției, iar rezultatul este o reproducere extraordinar de detaliată nu doar a lumii vikingilor, ci și a modului lor de gândire.  Eggers a recreat, cu o acuratețe obsesivă, lumea medievalilor pentru a ne coborî într-un mit care se simte primordial și ciudat, ca și cum ar atinge ceva din adâncul minții noastre pe care l-am știut dintotdeauna, dar pe jumătate uitat.

The Northman este difuzat pe Peacock și pe platformele digitale.

 

7. Everything Everywhere All At Once - Totul, peste tot și deodată

Everything Everywhere All At Once funcționează ca un rezumat destul de bun al filmului, care este o poveste cu suflet mare, hilară și îndrăzneț sentimentală despre o mamă și o fiică care încearcă doar să se iubească una pe cealaltă. De asemenea, este vorba despre multivers. Evelyn (Michelle Yeoh) este blocată în viața ei, conducând o spălătorie cu un soț nefericit (Ke Huy Quan) și încercând să ajungă la fiica ei acerbă, Joy (Stephanie Hsu). În plus, ei sunt verificați de Fisc. Dar când se împiedică de o descoperire uluitoare - că trebuie să salveze toate universurile de la o distrugere iminentă - lucrurile devin ciudate. Este absurd, sălbatic și minunat și, probabil, vă va face să plângeți.

Everything Everywhere All At Once rulează în cinematografe și poate fi achiziționat de pe platformele digitale.

 

6. Benediction

Ultimul film al lui Terence Davies, A Quiet Passion (O pasiune liniștită), era centrat pe poeta Emily Dickinson; în Benediction, Davies se îndreaptă spre un alt poet, Siegfried Sassoon (un Jack Lowden extraordinar). Benediction - care înseamnă "binecuvântare" - își petrece cea mai mare parte a timpului cu relațiile pasionale, dar zădărnicite, ale lui Sassoon cu mai mulți bărbați diferiți, după care, în cele din urmă, s-a căsătorit cu o femeie. Întreaga poveste este încadrată de convertirea lui Sassoon la sfârșitul vieții la catolicism, pe fondul căsniciei sale deteriorate și al batjocurii fiului său. Aici nu există un final fericit, ci doar sentimentul că dorința inefabilă pe care o avem, de a cunoaște și de a fi cunoscuți, este atât de prețioasă și de rară, încât cei mai mulți dintre noi nu își găsesc niciodată împlinirea aici, pe Pământ. Dar titlul filmului dezvăluie scopurile sale: să ofere cuvinte de binecuvântare asupra unui om care nu a găsit niciodată dragostea la care tânjea și, totuși, a continuat să o caute.

 Benediction rulează în cinematografe.
.


5 Jackass Forever

Este un film despre tipi (în mare parte) care fac lucruri foarte stupide împreună, și asta îl face să fie grozav. Jackass Forever este primul dintre filme care adaugă o nouă distribuție, pentru că Johnny Knoxville și amicii săi de cursă lungă se învârt în jurul vârstei de 50 de ani în aceste zile. Sunt mult mai fragili decât erau în anii 1990. Iar noii membri sunt încântați să joace în film. 

Jackass Forever este difuzat pe Paramount+ și poate fi închiriat sau cumpărat pe platformele digitale.

 


4. Marcel the Shell With Shoes On

Cel mai amuzant film al verii ar putea fi Marcel the Shell With Shoes On, bazat pe scurtmetrajele pe care Jenny Slate (care îi dă voce lui Marcel) și Dean Fleischer-Camp (care regizează filmul) le-au făcut pentru YouTube în urmă cu peste un deceniu. Slate și Fleischer-Camp s-au căsătorit în 2012; de atunci s-au despărțit și, într-un mod oarecum remarcabil, au explorat această experiență în mod oblic în acest lungmetraj. Protagonistul, Marcel, este o cochilie de 2,5 cm înălțime (cu adidași) care locuiește într-un Airbnb închiriat de un cineast proaspăt burlac pe nume Dean, care decide să facă un documentar despre noul său micuț amic. Este hilar și extrem de drăguț, dar și cumva ocolește cu aplomb marginea sentimentalismului exagerat - un film de bun-simț care nu seamănă cu nimic din ce ai mai văzut până acum.

Marcel the Shell With Shoes On rulează în cinematografe.

 

3. The Worst Person in the World - Cea mai rea persoană din lume

Unul dintre favoritele festivalurilor din 2021 a fost The Worst Person in the World, despre patru ani din viața tinerei Julie (Renate Reinsve), în vârstă de 20 de ani, care a fost în sfârșit lansat în SUA la începutul acestui an. La fel ca mulți tineri, Julie își dă seama în timpul facultății că nu vrea să devină neuroștiințific, ci artistă. Așa că își aruncă viața în aer și o ia de la capăt, ajungând să aibă o relație cu Aksel (Anders Danielsen Lie). Acesta este doar începutul. Cea mai proastă persoană din lume spune povestea lui Julie în 12 capitole, cu un prolog și un epilog - ea este personajul principal al propriei povești, o poveste pe care o scrie în timp ce o trăiește. Este un film despre cum să navighezi în viață ca milenial, încercând să îți dai seama cum este dragostea, la ce folosește munca și dacă îți urmezi inima sau dacă ești doar, ei bine, cea mai proastă persoană din lume.

The Worst Person in the World este disponibil pentru a fi difuzat pe Hulu și pentru a fi închiriat sau cumpărat de pe platformele digitale.

 

2. Petite Maman

Regizoarea Portretul unei doamne în flăcări, Céline Sciamma, revine cu un film la scară mult mai mică, dar nu mai puțin afectiv. Tânăra Nelly (Joséphine Sanz), a cărei bunică iubită tocmai a decedat, își ajută părinții (Nina Meurisse și Stéphane Varupenne) să facă curățenie în casa acum goală în care a crescut mama ei. Nelly este apropiată de ambii părinți, dar este preocupată în special de mama ei. Ea tânjește să mai aibă o zi de petrecut cu bunica ei. Într-o zi, în pădure, întâlnește o fată pe nume Marion (Gabrielle Sanz), iar cele două leagă o prietenie care ar putea fi împlinirea temerilor și dorințelor ei. Petite Maman este un film pitoresc, ca o bijuterie, care durează doar 72 de minute și este o reflecție cât se poate de curată și emoționantă asupra legăturilor care ne leagă unii de alții peste timp și generații.

 Petite Maman rulează în cinematografe și poate fi închiriat sau cumpărat de pe platformele digitale.

 

1. After Yang  - După ce Yang

În viitorul apropiat, veți putea achiziționa un "techno sapien" - un robot umanoid - ca însoțitor. Jake (Colin Farrell, care este grozav) și Kyra (Jodie Turner-Smith) au cumpărat un model recondiționat pe nume Yang pentru a se împrieteni cu fiica lor, Mika (Malea Emma Tjandrawidjaja), în parte pentru a o ajuta să învețe despre țara ei de origine, China. Dar acum Yang are o defecțiune, iar Jake este disperat să afle cum să îl aducă înapoi. Regizat de Kogonada (Columbus), After Yang se mișcă încet și liniștit, apoi vine ca un val de maree, explorând durerea, dragostea și memoria cu o pregnanță dureroasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului:   cinematograf  filme  HBO  Netflix 



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursă foto: Captură foto Podcast „un PODCAST mișto By Bursucu`”

Frații lui Silviu Prigoană sunt revoltați pentru că nu au știut de înmormântarea omului de afaceri: „Ce a făcut Silviu cu tata, a făcut Honorius cu tatăl lui”




pixel