Cele trei filme finaliste la Premiul LUX, printre care şi ''Colectiv'', pot fi vizionate şi votate online
Data publicării:
Filmele finaliste care concurează pentru Premiul European pentru Film al Publicului (LUX), printre care şi "Colectiv" de Alexander Nanau, pot fi vizionate şi votate online de public, dar şi de eurodeputaţi, o schimbare introdusă în acest an pentru alegerea peliculei câştigătoare a premiului pentru film al Parlamentului European, acordat pentru a promova lungmetrajele produse în Europa.

Publicul va putea vota filmul favorit până la 23 mai, termen care pentru eurodeputaţi a fost prelungit până la 8 iunie.

Cele trei filme aflate în competiţie sunt "Încă un rând"('Another Round"), de Thomas Vinterberg (coproducţie Danemarca/Ţările de Jos/Suedia), "Colectiv", de Alexander Nanau (coproducţie România/Luxemburg) şi "Corpus Christi", de Jan Komasa (coproducţie Polonia/Franţa).

Acestea vor fi disponibile online până la 16 mai, cu subtitrări în toate limbile Uniunii Europene (UE). Filmul învingător va fi anunţat la 9 iunie, la ceremonia de decernare a Premiului LUX din cadrul sesiunii plenare a PE şi va fi înmânat de preşedintele Eurocamerei, David Sassoli.

Parlamentul European va selecta în mod aleatoriu un număr de votanţi care vor putea participa la ceremonia de decernare a premiilor de la Strasbourg şi vor participa şi la următoarea ceremonie a Premiilor Filmului European ce va avea loc în decembrie 2021 la Berlin.

De asemenea, organizatorii au deschis posibilitatea participării, vineri 14 mai la orele 17:00, la o dezbatere cu realizatorii filmelor nominalizate, moderată de redactorul şef al Europa Cinemas, Domenico La Porta.

Spectatorii vor putea trimite întrebările şi urmări evenimentul prin canalul de Facebook al Parlamentului European. Premiul LUX şi-a câştigat renumele selectând coproducţii europene pe teme politice şi sociale de actualitate, care încurajează dezbaterile în jurul valorilor societăţii noastre.


Filmele selectate

 


"Another Round" este o coproducţie danezo-suedezo-olandeză care prezintă povestea unui grup de profesori de liceu care decid să urmeze teoria inspirată de un psiholog norvegian, potrivit căreia oamenii se nasc cu un deficit de alcool în sânge de 0,05% şi care decid să experimenteze.

La început, pare a fi o soluţie la criza vârstei mijlocii, dar apoi lucrurile scapă de sub control. Filmul lui Vinterberg nu vorbeşte doar despre consumul de alcool, ci are un mesaj mai profund despre cum să înfruntăm suişurile şi coborâşurile vieţii şi să fim sinceri în legătură cu ele, notează Agerpres. 


"Corpus Christi", o coproducţie polonezo-franceză prezintă povestea unui tânăr în vârstă de 20 de ani care trăieşte o experienţă spirituală transformatoare şi doreşte să devină preot. Printr-o răsturnare neaşteptată de situaţie, ajunge să conducă o parohie dintr-un sat polonez izolat. Pe măsură ce se derulează firul poveştii, el se confruntă cu un secret tragic care macină întreaga comunitate. Prin povestea acestui predicator carismatic, Komasa se întreabă ce anume creează o comunitate umană şi de ce ne lăsăm influenţaţi de lideri falşi sau adevăraţi.


"Colectiv", o coproducţie româno-luxemburgheză, este un documentar răscolitor intitulat după numele unui club de noapte din Bucureşti, unde în 2015 un incendiu tragic a ucis 27 de tineri, alţi 180 fiind răniţi. Filmul urmăreşte o echipă de jurnalişti care investighează motivul pentru care 37 dintre victimele arsurilor au murit în spitale, deşi rănile nu erau atât de grave încât să le pună viaţa în pericol. Ei dezvăluie nepotismul şi corupţia înfiorătoare, care costă vieţi omeneşti, dar arată totodată că oameni hotărâţi şi curajoşi pot răsturna sistemele corupte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului: cinematografie  colectiv  filme 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori




pixel