Cinematografia românească - Între comunism și generația TikTok. Irina-Margareta Nistor: „Trebuie să se uite înspre cei care au fost înaintea lor” //EXCLUSIV
Data publicării:
Cu toții avem pe cineva, sau dacă nu, chiar noi înșine, care a trecut prin copilăria pre-decembristă. Poate unii se gândesc cu nostalgie la venerabilii actori din trecut, rămași în conștiința națională prin actele pe care le-au desăvârșit. De această dată, criticul de film Irina-Margareta Nistor ne oferă o piesă din marele puzzle din trecut cu accent pe generația nouă, dar și cu un sfat către aceștia.

VEZI ȘI: Motivul pentru care românii adoră filmele Horror. Irina-Margareta Nistor: „Probabil o avem în genă de la Dracula” /EXCLUSIV

Spectacola: Devine România tot mai relevantă pe scena internațională?

Irina-Margareta Nistor: Ea este foarte prezentă de ani buni, de două decenii cel puțin, e foarte prezentă la toate festivalurile, inclusiv la momente dedicate unui autor, pe de altă parte nu pot observa că acum la Cannes, care începe peste două săptămâni, totuși, în competiția oficială nu e niciun film românesc, deci poate că până la anul găsim ceva care să funcționeze și acolo. Îmi dau seama totuși că filmele alese acolo sunt mai exotice, dar apropro de ce ziceam și mai devreme, se poate face un subiect exotic și la noi cu puțină strădanie.

 

Spectacola: În timpul regimului comunist am avut actori desăvârșiți. Considerați că astăzi, toți acești actori, au lăsat o amprentă pentru generațiile contemporane, mai ales cei care doresc să fie inițiați în cinematografie?

Irina-Margareta Nistor: Cred că, în principiu, ar trebui să influențeze, pentru că erau actori foarte mari și, mai mult decât atât, au fost în mare parte niște actori ghinioniști pentru că n-au putut să facă realmente niște personaje așa cum și-ar fi dorit…existau niște limite de cenzură și ideologie foarte clare. Pe de altă parte, au știut să se profileze și să le iasă, dar cred că era și un anumit tip sau fel de a face cu ochiul publicului și de a iubi publicul și de a încerca să comunice mai indeaproape cu publicul (…), în mod normal, cei care sunt actori în ziua de azi, categoric, trebuie să se uite înspre cei care au fost înaintea lor, sau cel puțin așa sper (...) cred că asta ar trebui recuperat în școli.

 

Spectacola: Dacă aveți un sfat sau un cuvânt pentru cei care se regăsesc în situația căutării unei vocații deoarece avem mulți tineri care se duc la o facultate imediat cum au terminat liceul și nu cunosc mediul social, viața în general, iar trei-patru ani mai tarziu regretă si spun că ar da timpul înapoi la doar 22-23 de ani.

Irina-Margareta Nistor: Cred că sfaturile acestea trebuie să vină în mod special de la școală și de la părinți pentru că ei cunosc mai bine încotro să se îndrepte, și să încerce pe cât posibil să vadă care sunt pasiunile lor (…) dacă au o pasiune, în mod sigur au mai multe șanse în viață să fie fericiți, altfel e foarte complicat. Dacă se vor gândi întotdeauna că vor să facă doar IT pentru că acolo se câștigă foarte bine neavând nicio chemare pentru IT, crede-mă că o să se simtă triști, chiar dacă nu vor avea datorii nici la bancă, nici la prieteni. (...) crede-mă că ajută enorm să fructifice pasiunea, chiar și în momente de cumpănă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului:   cinematografie  Irina Margareta Nistor 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Gand la Gand Cu Teo

Adda tună și fulgeră, după ce a apărut în podcastul moderat de Teo Trandafir. Ce nemulțumire are artista: „Atât vreau să vă spun” / Video

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău a spus în direct la TV cine sunt nașii fiului ei, Isaia. Sunt printre cele mai cunoscute vedete din România

Captură video: YouTube/Kanal D2. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'

Teo Trandafir, reacție tranșantă după ce Jador a confirmat despărțirea de Oana Ciocan: „Dacă ești cu el și îți faci speranțe...”

Badea

Mircea Badea a încins Internetul! Imagini de infarct

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Serghei Mizil a rupt tăcerea. De ce nu vorbește cu Monica Tatoiu de mai bine de 12 ani: „Am avut multe scandaluri cu ea. Acela a fost începutul”

Captură video: YouTube/Cătălin Mărută

Rux, apariție îndrăzneață la TV. Cătălin Măruță a rămas mut de uimire, după ce influencerița a venit îmbrăcată doar în bluză: „Pe sub cămașă mai ai ceva?”

Captură video: YouTube/Povesti de Film, cu Mara Banica

„Tu pui la inimă?”. Vali Vijelie a dat cărțile pe față. Ce i-a spus soției sale, Carmen Rusu, imediat după ce a înșelat-o cu altă femeie

Irina Margareta Nistor ne-a spus cine este cel mai bun actor român: „Cel mai izbutit, dar și care ne-a adus beneficii de imagine”

Captură video YouTube/JORGE OFFICIAL

Jador a trecut peste despărțirea de Oana Ciocan! Cine este tânăra de care s-a îndrăgostit: „Aș da orice să mă iubească ea” / Video

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 8-14 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va renaște /video

Captură video: YouTube/Kanal D2

Teo Trandafir, comentariu asupra căsătoriei dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: „Păi de ce crezi că l-a ales?”

Top cupluri cu aceeași zodie. Mihai Voropchievici: Ei vor fi uniți pe viață de iubirea lor!


Clubul de fotbal „U” Cluj anunță un nou transfer

Superliga României a debutat astăzi, 12 iulie, dar clubul...pixel