„Și-a găsit o muză de 18 ani”. Teo Trandafir, reacție virală după ce ce Cătălin Botezatu și-a asumat relația cu Nicolle, iubita mai tânără cu 40 de ani
Răspunsul vine de la părintele Vasile Ioana, care explică semnificația și modul de utilizare al Agheasmei Mari, apa sfințită în ziua Botezului Domnului.
Agheasma Mare, numită astfel din grecescul „agiasmos” (sfințire), reprezintă o prezență sfântă și sfințitoare în viața oamenilor și în casele lor. Este considerată un „izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, pieire a diavolilor și plină de putere îngerească”.
Când se consumă?
Din ziua Botezului Domnului (6 ianuarie) până pe 14 ianuarie, când se încheie praznicul (odovania).
În posturile de peste an, în momente de necaz, ispite sau grea suferință, dar doar cu binecuvântarea duhovnicului.
Cum se consumă?
Pe nemâncate, deoarece hrana spirituală trebuie să fie prioritară.
Se gustă trei guri de Agheasmă înainte de a consuma anafura. Explicația este că, deși și anafura este binecuvântată, Agheasma este sfințită prin invocarea Duhului Sfânt.
Botezul Domnului Iisus Hristos în râul Iordan a sfințit firea apelor pentru toate vremurile. În fiecare an, de Bobotează, preoții invocă Harul Duhului Sfânt pentru a sfinți apele. Prin această binecuvântare, ne bucurăm nu doar gustând din Agheasma Mare, ci și atunci când casele noastre sunt stropite cu apă sfințită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Spectacola Team
Categorie: Stiri
Consumul de apă, un gest atât...
Consumul de apă, un gest atât...