Daniela Nane, victima hărțuirii sexuale. Actrița rupe tăcerea: „Mi s-a întâmplat și în facultate, și în teatru, și în film”
Data actualizării:
Data publicării:
Daniela Nane vorbește pentru prima dată despre momentele grele din cariera sa, despre hărțuirea sexuală și despre cum au transformat-o anumite evenimente. 

În 2022, actrița Viorica Vodă a aruncat în aer scena Premiilor Gopo cu o serie de declarații șocante. Aceasta a dat dovadă de foarte mult curaj și a ales să vorbească public despre sacrificiile impuse de lumea cinematografiei. Actrița a purtat un discurs puternic pe scenă, plin de emoție, despre cum a fost nevoită să facă terapie, pentru a trece peste hărțuirea din lumea cinematografiei.

"Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost. Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.", a declarat Viorica Vodă, pe scena premiilor Gopo. 

VEZI ȘI: „Nu voi permite să fiu jignită, umilită”. Delia, reacție dură în cazul hărțuirii sexuale. Ce le sfătuiește pe tinere EXCLUSIV

"Toată generația noastră am crescut cu rușine"

Actrița a subliniat, de asemenea, necesitatea educării tinerei generații după alt model, decât al celei trecute, astfel încât, adulții care se formează astăzi să spună atunci când li se face o nedreptate și să nu ascundă acest lucru, din cauza rușinii.

"Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună. Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare.", a mai dezvăluit ea.

VEZI ȘI: Viorica Vodă, noi dezvăluiri ȘOCANTE. Cum a fost hărțuită actrița: „Mi-a smuls sutienul de pe mine”

VEZI ȘI: Viorica Vodă, motivul pentru care nu dă numele celui care a hărțuit-o sexual: „Aș ajunge să fiu eu dată în judecată”

 

Și Daniela Nane a trecut prin experiențe traumatizante în lumea actoriei

La un an distanță de la declarațiile colegei sale, Daniela Nane își spune și ea povestea. Actrița mărturisește că a fost hărțuită sexual și că acest fapt a făcut-o să își schimbe complet atutudinea și modeul de a interacționa cu oamenii din jurul ei. 


„Problema ridicată de Viorica Vodă pe scena Galei Gopo este reală. Și eu confirm că am trăit asta. Da, mi s-a întâmplat și în facultate, și în teatru, și în film. Iar raportul de putere le-a permis să-mi închidă drumuri, minimizându-mă oriunde au putut. Și au putut. Poate că eu am fost mai puțin sensibilă decât colega mea și nu am avut nevoie de terapie. M-am aruncat în muncă, dar nu pot spune că soluția mea a fost vreo lumină – am devenit prea serioasă, rigidă și retrasă, încât am ajuns să par arogantă.

Și am evitat să mai propun eu proiecte profesionale, ca să nu mi se răspundă cu alt tip de propuneri. Greșit, evident. Dar greșit este și să tratăm cu superficialitate acest secret al lui Polichinelle care distruge vieți sau cariere. Ar ajuta ca noi toți, și breasla, și publicul, să ne revizuim mentalitățile pentru ca toate tinerele actrițe să meargă pe drumul lor cu demnitate”, a declarat Daniela Nane pentru Viva. 

VEZI ȘI: Actorul Șerban Pavlu, despre hărțuirea sexuală din industria cinematografiei: „Zeci de colege mi-au vorbit despre asta”

 

Daniela Nane: ”Faptul că arați într-un fel nu te scutește de întâmplări nefericite”

La 20 de ani, Daniela Nane câștiga titlul ”Miss România”, fiind prima miss dupa evenimentele din 1989.

 

În 1991, Daniela Nane s-a înscris la concursul „Miss Universe”, iar despre participarea la competiția internațională, actrița Teatrului Bulandra din București își amintește că a fost o experiență de neuitat, care i-a întărit decizia de a-și clădi viața prin propriile forțe, alegând o profesie care să-i pună în valoare aptitudinile: Academia de Teatru și Film din București.

”În viață mă mai ia valul și vorbesc repede, dar pe scenă nu. Mă controlez, sunt foarte atentă și am o tehnică bună. Ești ca în cantonament. Trebuie să fii odihnit, să fi mâncat ce trebuie și cât trebuie. Nu poți să te urci pe scenă oricum. Vii din timp în teatru, îți faci machiajul, te gândești la personaj, îți iei hainele personajului, te liniștești, te aduni, îți strângi energia. Vin în teatru cu cel puțin doua ore înainte de spectacol. Vechea garda de actori venea cu trei-patru ore înainte”, a declarat  Daniela Nane în emisiunea Rețeaua de Idoli, de la TVR2.

 

În copilărie, a practicat balet clasic, echitație, schi, patinaj și înot, iar publicul i-a remarcat nu doar aspectul fizic, ci și seriozitatea și talentul actoricesc. A apărut în filme precum ”Callas Forever”, ”Eu sunt Adam”, ”Caligula” sau serialul ”La urgență”, a jucat numeroase roluri pe scenă și a fost prezentatoare a multor festivaluri de modă, film și cultură la televizor.
Mai mult, Daniela Nane a urmat cursurile și masteratul Ligii Europene a Institutelor de Arta din Amsterdam și Berlin iar în carieră a obținut trei premii Uniter.

”Eu știu ce am trăit. De multe ori nu eram distribuită sau nici nu mă chemau la casting pentru că eram frumoasă. Pentru că lucrurile urâte dintr-un scenariu nu i se pot întâmpla unei femei frumoase. Și mă gândeam, vreți să vă povestesc viața mea? Faptul că arați într-un fel nu te scutește de întâmplări nefericite. Dar, a trecut, asta e!”, spune actrița.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: daniela nane  film  hartuire  teatru  viorica voda 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec




pixel