Doliu în lumea artei. A murit artistul plastic Vladimir Cioroiu
Artistul plastic Vladimir Cioroiu a murit la vârsta de 72 de ani, a anunţat, marţi, UAP.

"Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă cu regret trecerea în nefiinţă a artistului Vladimir Cioroiu, membru al Filialei de Arte Decorative din Bucureşti. (...) Sincere condoleanţe familiei şi prietenilor! Dumnezeu să-l odihnească!", a transmis UAP, într-o postare pe Facebook.

Născut la 13 mai 1950 la Londra, Marea Britanie, Vladimir Cioroiu a absolvit în 1971 Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", iar în 1977 Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Facultatea de Arte Decorative, Departamentul Ceramică - Sticlă - Metal, la clasa profesorilor Zoe Băicoianu, Monica Damian şi Marcel Brici.

În anul 1988 iniţiază şi organizează primul Salon Naţional de Artă în Sticlă, "Formă şi Lumină" la Galeria "Orizont", Bucureşti.

De-a lungul carierei s-a făcut remarcat prin sculpturile sale în sticlă la un număr impresionant de expoziţii naţionale şi internaţionale de Arte Decorative şi Design, fapt ce i-a adus mai multe premii: în 1986, Premiul Salonului Tineretului de Artă Plastică şi Decorativă, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru Artele Focului în 2003, iar în 2017 Premiul Transparenţe la Salonul Sticlei.

Potrivit UAP, despre lucrările lui Vladimir Cioroiu, cunoscutul critic Adrian-Silvan Ionescu scria cu ani în urmă: "De la vis spre realitate, de la poznă la sobrietate şi cucernicie, de la infantilism la maturitate, aceste graniţe au fost trecute, cu uşurinţă şi eleganţă, de artist de-a lungul existenţei sale. Prin acest uvraj stăruitor, Cioroiu transcende realitatea palpabilă şi accede la realităţi paralele, la realităţi mentale, imaginate şi statuate de sinele său. Un om vesel, un om glumeţ, un hâtru incorigibil, Vlad Cioroiu a clădit o operă solidă şi perenă ce-şi află deja locul cuvenit în istoria artei naţionale", relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Romina Băluță | Dată: 21 Martie 2023, 21:05

DC Media Group Audience

Tudor Chirila, foto Instagram

Tudor Chirilă, răspuns genial pentru copiii săi, după ce i-au cerut să le cumpere telefoane: „Pune-i cartelă și du-te cu cărămida la școală”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Voi cu Voicu

Cristina Demetrescu - Horoscopul verii 2023. Zodiile care vor da lovitura: „Mari șanse din punct de vedere profesional, creștere, promovare”

Mirela Vaida, captură video Youtube/ Acces Direct

Mirela Vaida este în doliu. Vedeta va lipsi de la Acces Direct: „Este un eveniment greu în familie”

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, horoscop. Fenomenul astrologic de pe 9 iunie vine cu schimbări majore pentru zodii

Stephan Pelger, foto Instagram

Ioana Mandache, despre Stephan Pelger: Era foarte trist. Confirmase că vine și la petrecerea Viva, dar nu a mai ajuns

Adam Stavarache, captură video Vorbește lumea

Persoanele cele mai predispuse la divorț, în funcție de data nașterii. Adam Stavarache: „Pot rămâne singure toată viața”

Sursa Freepick

Horoscop. Venus în Leu, de pe 5 iunie. Previziuni pentru ultimele ȘASE semne din zodiac

Sursă foto: Instagram/ Sarah Juree

A fost exclusă din învățământ după ce s-a aflat ce făcea în afara programului. Povestea profesoarei care își vinde pozele online: „Mi-am câștigat întregul salariu anual de profesor”

Sursa foto: Marina Almășan, Facebook

Recunoașteți personajul? Este o cunoscută prezentatoare TV și scriitoare de la noi din țară

Sursa foto: unsplash, autor Obie Fernandez

Cele mai irascibile semne zodiacale. Le este greu să-și schimbe comportamentul

Bianca Drăgușanu, foto Instagram

Educație fără fițe. Fiica Biancăi Drăgușanu merge la o școală de stat: „Dacă eu am crescut normal, la o școală de stat, ea de ce nu ar face asta?”

Sursă foto: Youtube/ theXclusive

Copiii adoptivi ai Luminiței Anghel s-au reîntâlnit. Reacția artistei după ce David Pușcaș a revăzut-o pe Măriuca