Doliu în lumea artei. Pictorul abstract Sam Gilliam a murit la vârsta de 88 de ani
Pictorul abstract afro-american Sam Gilliam, cunoscut pentru tablourile sale pline de culoare, eliberate din rama în care sunt de obicei ataşate, a decedat sâmbătă la vârsta de 88 de ani, au anunţat luni două galerii care au colaborat cu artistul.

Pictorul, născut în 1933 în statul Mississippi, primul artist afro-american care a reprezentat Statele Unite la Bienala de la Veneţia, în 1972, a decedat la domiciliul său din Washington în urma unei insuficienţe renale, potrivit cotidianului The New York Times.

''Sam Gilliam a fost unul dintre giganţii modernismului'', a declarat Arne Glimcher, fondatorul galeriei Pace, citat într-un comunicat.

''Sam întruchipa un spirit vital de libertate, obţinut prin curaj, ferocitate, sensibilitate şi poezie'', a adăugat David Kordansky, reprezentant al galeriei cu acelaşi nume.

La sfârşitul anilor 1960, Sam Gilliam, care începuse deja să picteze forme colorate pe pânze pliate pe care le prindea apoi într-un cadru, a realizat una dintre cele mai emblematice serii ale sale, ''Drapes'', eliberând complet pânza din ramă pentru a o lăsa să atârne liber din tavan sau pe pereţi.

''Lucrările lui revoluţionare (...) au schimbat istoria artei'', au scris reprezentanţii galeriilor. ''Gilliam a transformat cadrul picturii şi relaţia sa cu contextul spaţial şi arhitectural în care este privită''.

''1968 a fost un an de revelaţie şi de determinare'', a explicat artistul afro-american într-un interviu mai vechi, citat în comunicat. ''Ceva plutea în aer şi, în parte, acesta este spiritul în care am pictat 'Drapes''', a dezvăluit el.

Trei dintre picturile din această serie sunt expuse în prezent la sediul Fundaţiei Louis Vuitton din Paris, în cadrul expoziţiei ''La Couleur en fugue'', deschisă până pe 29 august 2022, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: , Romina Băluță | Dată: 28 iun 2022, 11:08

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu radiază de fericire: ”Suntem împreună”. Fotografia care a emoționat fanii

Sursa foto: Monica Anghel, Facebook

Monica Anghel, cel mai prețios sfat primit de la mama sa: „Am o relație foarte apropiată cu ambii părinți”/ EXCLUSIV

Sursa foto: Oana Roman, Instagram

Oana Roman îi dă replica lui Marius Elisei, după acuzațiile aduse: ”Cu asta am încheiat definitiv orice discuție”

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Câte mii de euro a cheltuit Mirela Vaida în Delta Dunării: ”Nu e ieftin, dar banii rămân în țară”

Descriere foto: Adrian Năstase, sursa facebook

Ce pensie are Adrian Năstase de la statul român. Fostul premier al României a recunoscut: "Cred că este foarte puțin"

Sursa foto: Mălina Avasiloaie, Instagram

Mălina Avasiloaie, primele declarații de când a devenit mamă: ”Am devenit o feministă convinsă”. Artista și soțul ei sunt în culmea fericirii / EXCLUSIV

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram

Vlăduța Lupău a născut: ”Știam că îți vei alege o zi binecuvântată”. Care este numele special pe care artista l-a ales pentru bebeluș

 Rică Răducanu, captură video PRO TV

Rică Răducanu muncește pe litoral, deși are probleme serioase de sănătate: Mi-a zis medicul:”Doar la morga mai trece!”

Sursa foto: Mioara Roman, Natașa Raab, Cornel Constantiniu, facebook/ colaj foto

Mioara Roman, diagnosticată cu aceeași boală de care suferă și Cornel Constantiniu și Natașa Raab: „Pe Cornel l-au salvat operațiile”

Simona Săndulescu a fost găsită înecată în Lacul Morii. Artista a lăsat un bilet de adio: ”Viața a devenit insuportabilă”

Sursa foto: Vica Blochina și Irisha, instagram/ colaj foto

Vica Blochina, sărut pasional cu o fostă concurentă de la Survivor România. Fanii au rămas uimiți/ FOTO

Sursa foto: Oana Lis, Facebook

„E în scaun cu rotile” Oana Lis, noi informații despre starea de sănătate a lui Viorel Lis, la o săpămână după ce a fost internat într-un centru de recuperare