Vovo Violin, violonist profesionist, povestea unei cariere impresionante și planurile de viitor: „Toate zilele mele au legătura cu muzica”
Actrița Gina Nicolae Mănescu s-a stins din viață, la 82 de ani. Moartea celei care a fost mamă, soră, bunică, prietenă, profesoară, actriță, a lăsat un gol imens în sufletele celor care au cunoscut-o.
Familia, foștii colegi de scenă sau de catedră, prietenii și toți cei pe care i-a avut elevi și pe care i-a format în viața dedicată artei dramatice au transmis mesaje de condoleanțe.
„Dumnezeu să o odihnească în pace și lumină”, „Veșnică pomenire!”, „Cum?! Când?! Doamne, ai grijă de sufletul ei…”, „Prețuire și neuitare pentru un om, artist, profesor drag! Dumnezeu să o ierte și să o țină în Împărăția Lui de Lumină!”. „Sincere condoleanțe!”, sunt o parte din mesajele de la oameni care apar pe pagina oficială de Facebook a regretatei actrițe Gina Nicolae Mănescu.
Născută la 15 februarie 1941, la București, Gina Nicolae Mănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în 1962, la clasa profesorilor George Carabin și Mihai Berechet, apoi a debutat pe scena Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani, unde a avut ocazia să colaboreze cu unii dintre cei mai mari artiști ai vremii, sub îndrumarea scenică a Mariettei Sadova, care a distribuit-o în spectacolul „Passacaglia”, de Titus Popovici. A lucrat apoi și la Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea, unde rolurile în spectacole precum „O noapte furtunoasă” sau „Dispariţia lui Galy Gay” de Bertolt Brecht i-au adus foarte repede recunoașterea criticilor și admirația publicului. Dar pașii au purtat-o în mai multe teatre din țară, ca, până la urmă, să o aducă înapoi în Capitală, unde și-a urmat dragostea, cu multă pasiune și determinare... Așa cum a făcut în toate, de fiecare dată.
Și-a început cariera în teatrul dramatic cu un talent exploziv, temperamental. „O eroină dramatică de excepţie, cu un glas bun şi o înfăţişare plăcută”, titrau cronicile vremii. Între anii 1962-1979, Gina Nicolae Mănescu a fost angajată atât la Teatrul de Stat din Oradea, cât și la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, unde a strălucit în rolurile din registrul dramatic, dar şi în cele comice, potrivit adevărul.ro
„Am avut norocul să am câțiva ani foarte buni, cu copii care voiau să facă teatru, nu neapărat de păpuși. Am încercat – nu numai eu, ci și ceilalți profesori – să le insuflăm dragostea de meserie, să le arătăm cât de frumoasă poate fi această artă, că se pot face lucruri minunate și ca actor păpușar. Am încercat să le demonstrăm că este un câștig. Am văzut studenți care au venit nu din pasiune sau fiindcă aveau talent, ci ca să fie vedete. Aveau senzația că este ușor. Mulți au clacat și au plecat. În vremea mea, veneau oameni care doreau să fie actori, nu vedete. Noi doream să facem actorie, să jucăm. Era vorba de pasiune”, povestea Gina Nicolae Mănescu pentru revista „Teatrul Azi”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: deces doliu gina nicolae manescu
Andreea Raicu, cunoscută...
Florin Ristei a lansat un...