Doliu în lumea filmului. Regizorul quebecoez Jean-Claude Lord a încetat din viaţă
Data publicării:
Cineastul Jean-Claude Lord, regizorul a numeroase filme şi seriale de televiziune care au marcat istoria celei de-a şaptea arte din Quebec, a încetat din viaţă la vârsta de 78 de ani.

Jean-Claude Lord a fost ''un pionier al cinematografiei şi televiziunii din Quebec'', a declarat prim-ministrul quebecoez François Legault într-un mesaj de condoleanţe transmis pe Twitter.

Regizorul a încetat din viaţă sâmbătă seara în urma unui accident vascular cerebral suferit pe 30 decembrie, a indicat duminică pe Facebook fiul său, Jean-Sébastien.

Legault a precizat că ''păstrează amintiri frumoase'' din activitatea profesională a regizorului, în special din serialul de televiziune ''Lance et compte'' despre cercurile profesioniste de hochei, care a suscitat un mare entuziasm în Quebec. Un sezon al acestui serial a fost difuzat în Franţa sub titlul ''Cogne et gagne'', la sfârşitul anilor 1980.

Regizor, scenarist, editor şi producător, Jean-Claude Lord are în portofoliu peste zece filme, inclusiv ''Délivrez-nous du mal'' (1969), ''Bingo (1974), ''Parlez-nous d'amour'' (1976) şi filmul pentru tineret ''La Grenouille et la Baleine'' (1987).

De asemenea, el a turnat în anii 1980 filme pentru piaţa anglofonă, printre care ''Visiting Hours'' (''Terror at Central Hospital''), ''The Vindicator'' sau ''Mindfield''.

Pe lângă ''Lance et compte'', Jean-Claude Lord a regizat mai multe seriale de televiziune şi a turnat episoade din primul sezon al serialului poliţist de succes ''District 31'', care continuă să fascineze o bună parte din Quebec şi se va încheia în aprilie, la finalul celui de-al şaselea sezon, notează Agerpres. 

Angajamentul social al cineastului, un critic al autorităţii şi al puterilor consacrate, ''s-a aflat în centrul activităţii sale'', a subliniat fiul său în mesajul de omagiu. ''S-a autodefinit nu ca artist, ci ca un 'comunicator' căruia îi plăcea să pună la îndoială valorile societăţii în care trăim'', a adăugat el.


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: International
Tagurile articolului: jean-claude lord  regizor 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



pixel