Doliu în lumea internațională. A murit actorul și cântărețul Harry Belafonte
Artistul Harry Belafonte s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani. 

Actorul şi cântăreţul Harry Belafonte a murit în ziua de 25 aprilie 2023, la New York, la vârsta de 96 de ani, conform unei informaţii publicate de New York Times, transmit Reuters şi AFP.

Cântăreţ şi actor, Harry Belafonte (nume complet Harold George Belafonte) s-a născut la 1 martie 1927, în New York, SUA.

Părinţii săi erau emigranţi din insulele caraibiene Martinica şi Jamaica. În 1935, s-a întors împreună cu mama lui în Jamaica, unde a locuit până în 1940. A abandonat cursurile liceale pentru a se înscrie în serviciile de marină ale SUA, la mijlocul anilor '40. După ce a revenit în New York, Belafonte a studiat teatrul la Atelierul dramatic al lui Erwin Piscator, apoi a încheiat un contract de înregistrare în calitate de cântăreţ, potrivit site-ului https://delphipages.live/.

Din 1950 a început să cânte muzică americană, dar şi muzică din Caraibe, în cluburi de noapte şi teatre, apărând şi la televiziune. Cu melodii ca "Day-O (Banana Boat Song)" şi "Jamaica Farewell", a iniţiat o modă pentru stilul calypso, fiind numit King of Calypso. La mijlocul anilor '50 şi-a făcut debutul pe Broadway, apărând într-un musical pentru care a câştigat un Premiu Tony.

În 1953, Belafonte a debutat în film cu rolul unui director de şcoală în pelicula "Bright Road", iar un an mai târziu a apărut în musicalul "Carmen Jones", alături de Dorothy Dandridge. Succesul acestui musical i-a adus rolul principal în filmul "Island in the Sun" (1957), în care apare şi Dandridge. Apoi a produs şi a jucat în pelicula "Odds Against Tomorrow" (1959). Totodată, a început să apară în "TV Tonight with Belafonte" (1959), un show cu muzică afro-americană pentru care a câştigat un premiu Emmy, menţionează site-ul amintit.

O perioadă a lăsat actoria pe planul al doilea, începând să facă înregistrări pentru albume - "Swing Dat Hammer" (1960), pentru care a primit un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare folk -, dar a avut şi colaborări cu artistele Miriam Makeba şi Nana Mouskouri. Show-ul "An Evening with Belafonte/Makeba (1965) a obţinut un premiu Grammy.

În 1970 s-a întors pe marele ecran cu drama "The Angel Levine". Au urmat pelicule precum "Buck and the Preacher" (1972), "Uptown Saturday Night" (1974), "The Player" (1992), "Kansas City" (1996), "Bobby" (2006), "BlacKkKlansman" (2018).

Din bogata sa filmografie mai amintim: "The World, the Flesh and the Devil" (1959), "A veces miro mi vida" (1982), "Drei Lieder" (1983), "Ready to Wear" (1994), "Hank Aaron: Chasing the Dream" (1995), "White Man's Burden" (1995), "Jazz '34", "Fidel" (2001), "Conakry Kas" (2003), "Ladders" (2004), "Motherland" (2009), "Sing Your Song" (2011), conform site-ului imdb.com

De-a lungul carierei sale, Belafonte a fost implicat în diverse cauze sociale sau umanitare. A fost un susţinător al mişcării pentru drepturile civile şi un prieten apropiat al lui Martin Luther King. Belafonte a fost activ în eforturile umanitare africane, apărând şi în cântecul caritabil "We Are the World" (1985), produs de Michael Jackson. În 1987 a devenit ambasador al bunăvoinţei pentru UNICEF. În 2014, a primit Premiul umanitar Jean Hersholt de la Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice.

Alte premii şi disticţii primite: Medalia Spingarn, National Medal of Arts, Marian Anderson Award, Premiul Grammy pentru întreaga carieră, Premiul Emmy, Letelier-Moffitt Human Rights Award, Jean Hersholt Humanitarian Award, Theatre World Award, Ambassador of Conscience Award, Tony Award for Best Featured Actor in a Musical, NAACP Image Award - Chairman's Award, Kennedy Center Honors, Paul Robeson Award, Order of Jamaica, Four Freedoms Award - Freedom Medal. De asemenea, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, mai notează site-ul imdb.com, potrivit Agerpres.

Data: 25 apr 2023, 19:50
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: International
Tagurile articolului: a murit  actor  cântăreț  harry belafonte 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, dietă drastică după ce s-a îngrășat în vacanță. Salata pe care actrița o consumă întreaga zi: „Trebuie să încap în costumele de scenă”

Sursa foto: unsplash, autor Viva Luna Studios

Horoscop TAROT pentru săptămâna 2 - 8 octombrie 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacalMintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...