Doliu în lumea literaturii. Scriitoarea franco-canadiană Marie-Claire Blais a murit la 82 de ani
Scriitoarea franco-canadiană Marie-Claire Blais, laureată cu Premiul Médicis pe 1966 pentru romanul "Une saison dans la vie d'Emmanuel" ("Un sezon în viaţa lui Emmanuel"), s-a stins din viaţă la 82 de ani.


"Anunţăm cu profundă tristeţe că am aflat despre decesul lui Marie-Claire Blais azi, 30 noiembrie, la  Key West ( Florida), unde ea a avut reşedinţa timp de mulţi ani", notează agenţia care o reprezenta pe scriitoare.

Născută la Quebec în 1939, Marie-Claire Blais a fost una dintre figurile reprezentative ale literaturii de limbă franceză contemporană.

Cu o carieră care se întinde peste şase decenii ea a marcat profund literatura din Quebec şi cea canadiană şi s-a erijat printre primele rânduri ale scriitorilor francofoni ale generaţiei sale, potrivit editurii Boréal, care i-a publicat întreaga operă.

Marie-Claire Blais este autoare de romane, eseuri, piese de teatru şi volume de poezie, cu o focalizare preponderentă asupra fiinţelor marginalizare, respinse sau condamnate la uitare, potrivit editurii Boréal.

A fost distinsă cu numeroase premii literare, printre care Premiul limbii franceze pentru romanul său de debut "La Belle Bęte", pe care l-a publicat la vârsta de 20 de ani.

În 1983, Marie-Claire Blais a primit premiul Academiei Franceze pentru cartea "Visions d'Anna" şi a fost recompensată, în 2002, cu premiul Fundaţiei literare Prince Pierre de Monaco pentru întreaga sa operă.

"Condoleanţele mele familiei acestei autoare prestigioase. 'Une saison dans la vie d'Emmanuel' este unul dintre primele romane pe care le-am citit", a scris pe Twitter prim-ministrul provinciei Quebec, François Legault, la puţin timp după anunţarea decesului veteranei scriitoare, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Romina Băluță | Dată: 01 dec, 15:13

Captură video Youtube/ Neatza cu Răzvan și Dani

Dani Oțil, ajuns în culmea disperării: ”M-au părăsit. Nu glumesc”. Prezentatorul TV s-a plâns în direct

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, dezvăluiri neașteptate: ”El este iubitul meu”. Fanii au rămas uimiți

Sursa foto: Loredana Groza, Instagram

Loredana Groza, apariție de infarct. Cântăreața a pus pe ea doar haine transparente FOTO

Captură video Youtube/ Adevaruri ascunse

Horoscop rune 27 iunie-3 iulie 2022. Zodia protejată divin. Mihai Voropchievici: ”Sunt protejaţi de toate forţele malefice”

Sursa foto: Elena Merișoreanu, Facebook

Elena Merișoreanu dă de pământ cu artiștii care se plâng de pensiile prea mici: ”E o rușine. S-au câștigat saci de bani. Cântăm o oră și primim 1000 și ceva” EXCLUSIV

Valentin Uritescu a murit

Bogdan Uritescu, dezvăluiri cutremurătoare din ultimele clipe de viață ale tatălui său, Valentin Uritescu: ”Ne-au zis că nu iese viu”

Sursa foto: Alexandra Ungureanu, Instagram

Ce a făcut Alexandra Ungureanu cu premiul de la ”Bravo, ai stil!”: ”Mi-am cumpărat un...”

Captură video Youtube/ Românii au Talent

Drama neștiută a lui Florin Călinescu. Fiul omului de televizune s-a sinucis, la doar 24 de ani

Sursa foto: Dorin Lojigan, facebook

Scandal după moartea lui Leluț Vasilescu, fostul toboșar al trupei Compact. Adrian ”Coco” Tinca: ”Paul Ciuci este un tip care nu are niciun sentiment”

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sursa foto Doxologia.ro

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare

Sursa foto: Sidonia Spătaru, captură Youtube/ Acces Direct

Văduva lui Dan Spătaru, de urgență la spital după ce s-a prăbușit în plină stradă: "Am zis să nu mă lovesc cu capul de trotuar și..."

Sursa foto: pexels.com

Dieta de vară. Cum trebuie să arate meniul perfect, dacă vrem să slăbim cât mai repede: Dr. Florin Ioan Bălănică ”Fructele de sezon trebuie consumate rar” EXCLUSIV