Doliu în lumea muzicală. A murit celebrul dirijor japonez Seiji Ozawa
Data actualizării:
Data publicării:
Celebrul dirijor japonez Seiji Ozawa, care a condus unele cele mai renumite orchestre din lume, a murit în reşedinţa sa din Tokyo la vârsta de 88 de ani, a anunţat vineri presa niponă, citată de AFP şi Reuters.

Televiziunea publică NHK şi alte companii mass-media japoneze au raportat că artistul a murit marţi din cauza unei insuficienţe cardiace. Potrivit cotidianului Asahi Shimbun, funeraliile sale s-au desfăşurat în prezenţa rudelor apropiate ale dirijorului.

Seiji Ozawa s-a născut în 1935 în provincia chineză Manciuria, pe atunci o colonie japoneză.

A început să înveţe să cânte la pian în şcoala primară, dar, după ce şi-a fracturat două degete în timpul unei partide de rugby - o altă pasiune a lui -, s-a orientat în adolescenţă spre dirijarea orchestrelor.

S-a mutat în străinătate în 1959 şi a cunoscut unele dintre cele mai mari personalităţi ale muzicii clasice, în special compozitorul şi dirijorul Leonard Bernstein, al cărui asistent a devenit la Orchestra Filarmonică din New York în timpul stagiunii 1961-1962.

A dirijat apoi orchestrele din Chicago, Toronto şi San Francisco şi a ocupat timp de 29 de ani postul de director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston. Numele său a fost atribuit unei săli de concerte din cadrul acestei instituţii americane. În 2020, autorităţile din Boston au decis ca data de 1 septembrie să fie declarată "Ziua Seiji Ozawa", potrivit Reuters.


A părăsit acea funcţie în 2002 pentru a deveni dirijorul principal al Operei de Stat din Viena, până în 2010, anul în care a fost diagnosticat cu cancer esofagian.

A suportat ulterior o operaţie din cauza unei accidentări la spate şi s-a confruntat cu mai multe probleme medicale cauzate de pneumonie.

Printre prietenii lui apropiaţi se numără renumitul scriitor Haruki Murakami. Dirijorul japonez era pasionat şi de sport şi a fost un susţinător înfocat al echipei de baseball Red Sox, al echipei de fotbal american New England Patriots şi al echipei de baschet Boston Celtics.

Era pasionat de cursurile săptămânale pe care le-a susţinut în faţa unor clase de copii în Boston şi preocupat de sprijinirea talentelor muzicale din Japonia, unde a creat un festival muzical organizat pe timpul verii în oraşul Matsumoto şi care a primit numele primului său mentor, Hideo Saito.

Acel festival a devenit un succes de public atât de mare, încât mii de fani luau cu asalt micul oraş de munte, unde până şi şoferii de taxiuri au devenit cu timpul buni cunoscători ai muzicii clasice.

Seiji Ozawa a fost căsătorit cu pianista Kyoko Edo şi, apoi, cu actriţa şi modelul Miki Irie ("Vera"), născută în 1944 în Yokohama, notează Agerpres. Cu cea de-a doua soţie, care are origini ruseşti, a avut doi copii. Fiica lui, Seira, este scriitoare, iar fiul său, Yukiyoshi, este actor.


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: International


DC Media Group Audience

Sursă foto: Instagram/ Theo Rose

„Mă usuc de nervi”. Tensiuni între Theo Rose și Anghel Damian: „M-am supărat pe el că mi-a dat mie de făcut treaba asta”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru primăvară, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodiile care vor avea noroc în dragoste şi bani

Alina Badic, captură YouTube/ B1TV

Alina Badic, horoscop pentru săptămâna aceasta. Luna Plină aduce tot felul de vibrații și mesaje interesante

Părintele Pimen/ „Altceva cu Adrian Artene”, captură YouTube

Cea mai puternică rugăciune. Părintele Pimen, sfat de pe muntele Athos: „Fă semnul crucii pe pernă, pe copilașii tăi, pe toată casa ta, să ai candela aprinsă la icoana Maicii Domnului”

Sursa foto: Mihai Voropchevici, facebook

Horoscop cu Mihai Voropchevici. Zodia pentru care începutul primăverii nu va fi unul prietenos

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, avertisment pentru patru zodii. Cum afectează conjuncția Mercur-Neptun, fiecare semn zodiacal

Carmen Tănase, Denis Hanganu/ captură video Youtube, Instagram

Scena filmată de Denis Hanganu alături de Carmen Tănase pentru Clanul, care l-a pus în dificultate pe actor: „Foarte greu” / video

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură TV/ Antena 3

Horoscop 26 februarie- 3 martie 2024, cu Mihai Voropchievici. Reușită profesională pentru o zodie

Lia Bugnar, captură video Youtube/ Pacientul 2.0

Care este actorul preferat al Liei Bugnar din Clanul: „Sunt leșinată după el. E slăbiciunea mea”

unsplash, autor Biegun Wschodni

O primăvară fabuloasă pentru Taur, Scorpion și Leu. Provăcări pentru Berbec și Pești

Sursa foto: Lidia Fecioru, Antena 3 CNN

Traumele cu care te confrunți în cuplu, dacă nu ai fost iubit în copilărie. Lidia Fecioru: "Fetiţa trebuie luată în brațe de tată până la 6 ani"

Totul celor mai bine îmbrăcați politicieni/ colaj foto Spectacola/ captură TV

Cel mai tare top al politicienilor - bine și rău îmbrăcați: Ciolacu, Ciucă, Simion și alți lideri. Cine a ieșit pe primul locpixel