Doliu în lumea muzicii. Stephen Sondheim, o legendă a musicalurilor americane, a murit la vârsta de 91 de ani
Data publicării:
Compozitorul şi textierul Stephen Sondheim, considerat o legendă a musicalurilor de pe Broadway şi devenit celebru graţie unor spectacole precum "West Side Story", "Into The Woods" şi "Sweeney Todd", a murit vineri la vârsta de 91 de ani, a anunţat agentul de presă al artistului american.

Avocatul lui, F. Richard Pappas, a dezvăluit pentru The New York Times că Stephen Sondheim a murit în reşedinţa sa din Roxbury, un oraş din statul american Connecticut, după ce a sărbătorit Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving) alături de prietenii lui.

Rick Miramontez, purtător de cuvânt al teatrului care pune în scenă unul dintre spectacolele create de Stephen Sondheim, intitulat "Company" şi care se joacă la ora actuală pe Broadway, a confirmat decesul artistului american.

Format la şcoala marelui maestru al musicalurilor americane Oscar Hammerstein (creatorul spectacolelor "Show Boat" şi "The Sound of Music"), Stephen Sondheim a fost angajat la vârsta de doar 25 de ani pentru a scrie textul legendarului musical "West Side Story", primul său spectacol jucat pe Broadway, care a fost adaptat ulterior pentru micile şi marile ecrane.

Născut pe 22 martie 1930 la New York, el a fost considerat unul dintre cei mai mari compozitori americani de musicaluri şi un adevărat intelectual al acestui gen artistic, întrucât prefera teatrul de artă în faţa divertismentului obişnuit de pe Broadway.

A colaborat la o serie de spectacole devenite ulterior celebre, precum "Sweeney Todd", "Gypsy", "Sunday in the Park with George" şi "A Little Night Music", în calitate de compozitor sau de textier.

De-a lungul carierei sale longevive, acest gigant de pe Broadway a câştigat opt premii Tony, opt premii Grammy, un premiu Oscar şi un premiu Pulitzer.

Stephen Sondheim, ai cărui părinţi au lucrat în industria modei, a devenit pasionat de musicaluri încă de la o vârstă fragedă.

După ce a lucrat în televiziune şi a compus tabele de cuvinte încrucişate pentru New York Magazine, a devenit celebru cu spectacolul "West Side Story".

"Pierdere teribilă"

În 2015, Barack Obama, pe atunci preşedintele Statelor Unite, i-a atribuit Medalia prezidenţială a Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă americană.

"Pentru a spune lucrurilor pe nume, Stephen a reinventat musicalul american. Muzica lui este atât de frumoasă, versurile lui atât de precise, încât chiar şi atunci când el expune imperfecţiunile vieţii cotidiene, el le transcede", a declarat Barack Obama.

"Să-i mulţumim Domnului că Sondheim a trăit până la 91 de ani şi a avut timpul să compună muzici atât de minunate şi texte excelente! Odihnească-se în pace!", a declarat celebra Barbra Streisand într-un mesaj pe Twitter, ce însoţeşte o fotografie în care vedeta americană apare alături de renumitul compozitor.

După aflarea veştii despre moartea lui Stephen Sondheim, actriţa şi cântăreaţa Anna Kendrick a deplâns o "pierdere teribilă". "În urmă cu câteva zile, îi spuneam cuiva cât este de amuzant (şi cu adevărat dificil) să cânţi compoziţiile lui Stephen Sondheim. Să interpretez operele sale a fost unul dintre cele mai mari privilegii din cariera mea", a adăugat Anna Kendrick pe Twitter.

Actorul Hugh Jackman şi-a exprimat şi el recunoştinţa faţă de celebrul compozitor şi textier american: "Din când în când, o persoană vine pe această lume şi schimbă fundamental un întreg gen artistic. Stephen Sondheim era unul dintre aceşti oameni. În momentul în care milioane de persoane deplâng moartea lui, ţin să îmi exprim recunoştinţa pentru tot ce ne-a oferit, atât mie, cât şi unui număr atât de mare de oameni".

La New York, în cartierul Broadway, în faţa teatrului Bernard Jacobs, regizoarea britanică a spectacolului "Company - A Musical Comedy", Marianne Elliott, a salutat "un geniu care va fi pentru totdeauna un nume de referinţă".

Dovadă a longevităţii creaţiilor sale, două dintre musicalurile create de Stephen Sondheim, "Company", lansat în 1970, şi "Assassins", care a avut premiera în 1990, se joacă încă pe Broadway în această toamnă., relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: International
Tagurile articolului: doliu  stephen sondheim 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel