Doliu în lumea teatrului. A murit istoricul de teatru și consultantul artistic Mariana Voicu
Data publicării:
A murit istoricul de teatru și consultantul artistic Mariana Voicu

„Cu îndurerată stupoare am aflat de trecerea în neființă a unui om pe care l-am asociat cu toții cu memoria acestui teatru, istoricul de teatru și consultantul artistic Mariana Voicu.

Mariana Voicu s-a născut în 1948, în comuna Ciacova. Termină Liceul de Muzică și Arte plastice, la secția Arte plastice. Face o schimbare de direcție, iar după absolvirea Facultății de Filologie a Universității din Timișoara, Mariana Voicu este repartizată „pentru efectuarea stagiului de trei ani” la Teatrul Național. Nu-l va mai părăsi timp de patru decenii.

Mariana Voicu a fost un om de un optimism inepuizabil, o permanentă furtună de emoții bine temperate de inteligența ascuțită, voința puternică și spiritul amplu. A trăit cu toată ființa ei, la propriu, istoria ultimilor 50 de ani ai Teatrului Național din Timișoara. Spiritul său luptător, dublat de simțul umorului, de o loialitate profundă și de o dragoste autentică față de teatru au făcut ca Mariana Voicu să își dedice Teatrului Național din Timișoara întregul parcurs profesional, devenind parte integrantă a sa, dar și imortalizându-i existența printr-un document valoros pentru istoria culturii române, Istoria Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara – 1945-2005. Această lucrare de referință distinge, fără să opună, rigoarea cercetătorului și harul povestitorului „de cursă lungă”. Din postura de secretar literar și, mai apoi, de consultant artistic al Teatrului Național, Mariana Voicu a colaborat, practic, cu toți regizorii care au marcat parcursul acestei instituții începând cu anul 1971. De asemenea, a publicat Caietele Teatrului Național și volumul Aplauze, lucrări dedicate artiștilor instituției timișorene, dar și cronici de teatru, interviuri etc. Mariana Voicu a fost membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru – secția română, iar în anul 2017, senatul UNITER i-a decernat Premiul pentru întreaga activitate. A ieșit la pensie în 2010, dar a rămas mereu alături de Naționalul timișorean, chiar și atunci când un destin teribil a împiedicat-o să mai pășească, și nu doar în teatru. Chiar și astăzi, la peste un deceniu de când a ieșit la pensie, biroul în care a lucrat și care adăpostește arhiva de spectacole se numește tot „la Mariana”. Plănuia să continue Istoria Teatrului Național și cu toții am fost convinși că o va duce la bun sfârșit, că nu se va lăsa înfrântă nici de această dată. Colegii ei de la Teatrul Național vor păstra mereu amintirea extraordinarei, uriașei energii a Marianei Voicu, amintirea enormei sale bucurii de a fi și de a trăi teatrul. 
Teatrul Național din Timișoara este alături de familia îndoliată. Nu o vom uita!”, a transmis Teatrul Național din Timișoara printr-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Showbiz
Tagurile articolului: istoric  mariana voicu  teatru 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”




pixel