Doliu în presă. Jurnalista transgender și autoarea a numeroase cărţi de călătorie a decedat
Data actualizării:
Data publicării:
Jurnalista transgender britanică Jan Morris, autoarea a numeroase cărţi de călătorie, a decedat la vârsta de 94 de ani.

''În această dimineaţă, la 11.40, la Ysbyty Bryn Beryl, pe Llyn, scriitoarea şi călătoarea Jan Morris a plecat în cea mai mare călătorie. O lasă în urma sa pe Elizabeth, partenera sa de o viaţă'', a anunţat fiul acesteia, Twm Morys, într-o declaraţie publicată vineri.

Morris, care iniţial a semnat sub numele James, folosind apoi prenumele Jan după operaţia de schimbare de sex suferită în 1972, a publicat peste 30 de volume. Era unul dintre cei mai bine cotaţi autori de volume de călătorii, revista Publishers Weekly considerând-o ''unul dintre cei mai admiraţi şi imitaţi scriitori de călătorii în viaţă''. Printre volumele publicate se numără: ''Manhattan '45'', despre New York-ul în anul 1945, ''Venice'', trilogia ''Pax Britannica'', despre declinul Imperiului Britanic, precum şi ''Conundrum'', despre propria experienţă ca persoană transgender.

Potrivit profesoarei şi activistei pentru drepturile persoanelor transgender Debbie Hayton, volumul autobiografic publicat de Morris în 1974 a fost o revelaţie, într-o perioadă în care singurele menţionări ale persoanelor transgender din media erau în titluri triviale. ''Dacă dăm timpul înapoi cu 30 de ani, tot ce aveam era cartea lui Jan Morris'', a declarat Hayton. ''A fost o carte de pionierat în care şi-a spus povestea atunci când se spuneau puţine astfel de poveşti''.

Un volum de eseuri, ''Allegorizings'', conţinând meditaţii asupra înaintării în vârstă şi a complexităţii vieţii, va fi publicat postum. În cadrul unui interviu BBC cu scriitorul şi realizatorul Michael Palin, la rândul său un renumit călător, Morris a spus că viaţa sa a fost ''un exerciţiu egocentric de autosatisfacţie''.

''M-am bucurat pe deplin de această viaţă şi o admir'', a mai spus aceasta. ''Cred că a fost o viaţă foarte bună şi interesantă şi am construit o bună parte din ea cu bună ştiinţă''.

Născută în Somerset, Anglia, în 1926, Morris a avut cinci copii alături de partenera sa, Elizabeth - unul dintre aceştia fiind poetul şi muzicianul galez Twm Morys. Cei doi au rămas împreună după căsătoria din 1949 şi au trăit în Ţara Galilor de Nord. Autoarea a fost recompensată cu numeroase distincţii de-a lungul prolificei sale cariere, primind în 1999 titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) conform listei tradiţionale a distincţiilor acordate cu ocazia zilei de naştere a reginei, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: International
Tagurile articolului: Jan Morris  jurnalist 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




pixel