DRAGOBETE 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci pe 24 februarie pentru a avea noroc în dragoste
Data publicării:
Pe 24 februarie, românii sărbătoresc DRAGOBETELE. 

Sărbătoarea iubirii la români are rădăcini foarte vechi, legenda spune chiar că Dragobetele era sărbătorit încă din era dacică. Dragobete a fost fiul babei Dochia, un tânăr chipeș și voinic, simbol al iubirii autohtone. 

În această zi, mulți tineri își alegeau soțiile.

Legenda spune că în această dimineață, feciorii de însurat plecau să adune primele flori vestitoare ale primăverii. Tinerii se întorceau la ora prânzului din pădure cu buchețele frumoase de flori. 


Toată lumea se strângea în vatra satului unde avea loc ritualul de pețire. Băieții alergau fetele pe care le plăceau, în încercarea de a le săruta şi de a le împărtăşi astfel, dragostea lor. Dacă fetele se lăsau prinse și sărutate asta însemna că logodna va avea loc. 


Era un moment de fericire pentru tot satul, mai ales pentru tinerii îndrăgostiți care știau că iubirea lor va fi protejată de zeul dragostei. Familiile tinerilor anunțau deja nunta în seara de Dragobete. 


Superstiții de Dragobete. Ce nu trebuie să faci pe 24 februarie pentru a avea noroc în dragoste


Dragobete este zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi, care a rămas și un simbol al dragostei.  Legenda spune că Dragobetele era un tânăr foarte frumos și iubăreț, care le făcea pe fete să întoarcă mereu capul după el și să se îndrăgostească.

Această sărbătoare se bucură de o simbolistică aparte. Acesta reprezintă atât începutul, cât și sfârșitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață.

Există mai multe superstiții și tradiții legate de această sărbătoare. În ziua de Dragobete, cei care vor să aibă noroc în dragoste trebuie să fie veseli și plini de viață în această zi. Mai mult decât atât, bărbații trebuie să se poarte frumos cu toate femeile pe care le întâlnesc, pentru a le merge bine în dragoste. De asemenea, cei care formează un cuplu trebuie să se sărute și să nu se certe.

Ce nu este bine să faci în ziua de Dragobete!

În această zi, există câteva lucru de care trebuie să ținem cont pentru a ne merge bine tot anul. Legenda spune că de Dragobete nimeni nu are voie să plângă, pentru că lacrimile sunt aducătoare de supărări.

O altă legendă de Dragobete spune că nu este bine ca în acestă zi să se facă treburi grele sau să se coasă la mașină. Gospodinele pot, în schimb, să facă treburi casnice, acestea fiind considerate aducătoare de spor în casă.

O altă tradiție legată de Dragobete spune că oamenii trebuie să fie fericiți întreaga zi, astfel cei care au cuplu vor ajunge chiar să se căsătorească, iar cei care sunt singuri urmează să-și întâlnească sufletul pereche.

Alte tradiţii mai arată că de Dragobete se cumpăra sau se culeg flori, ghiocei, brânduşe, viorele, şi se agaţă la icoane. Se presupune că cei ce vor face asta vor rămâne mereu tineri, iar gândurile rele şi invidia îndreptate împotriva lor vor fi alungate.

De asemenea, în ziua de Dragobete se spune că nu se comercializează animale şi nici nu se sacrifică, potrivit libertatea.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Stiri
Tagurile articolului: dragobete  obiceiuri  superstitii  traditii 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel