Ecranizări 2023: ''Cei trei muschetari'', de Alexandre Dumas, într-o nouă versiune cinematografică
Data publicării:
Transpunerile cinematografice ale romanelor de capă şi spadă semnate de Alexandre Dumas au atras de-a lungul timpului numeroase vedete, de la starul filmului mut Douglas Fairbanks la Leonardo DiCaprio, Volodimir Zelenski sau chiar membrii The Beatles, deşi proiectul nu s-a concretizat în cele din urmă. Popularitatea acestui scriitor francez din secolul al XIX-lea nu pare să se diminueze întrucât o nouă adaptare a romanului ''Cei trei muschetari'' are miercuri premiera pe marile ecrane din Franţa, iar în vara aceasta încep filmările la o nouă versiune ''Contele de Monte-Cristo''.


În regia lui Martin Bourboulon, cea mai nouă adaptare a aventurilor celebrilor spadasini va fi o saga în doua părţi şi va introduce un nou personaj, Hannibal, primul muschetar de culoare din istoria Franţei, scrie collider.com. Personajul Hannibal este inspirat din povestea reală a lui Louis Anniaba, prinţ de Assinie. Primul film din serie, ''Les trois mousquetaires: D'Artagnan'', are premiera pe 5 aprilie 2023 în Franţa, iar continuarea, ''Les trois mousquetaires: Milady'', este preconizat a fi lansat pe 13 decembrie 2023.

Aventura epică în două părţi îl are în centru pe curajosul D'Artagnan, care li se alătură celor trei prieteni muschetari Athos, Porthos şi Aramis, iar împreună ţin piept intrigilor cardinalului Richelieu şi interacţionează cu seducătoarea spioană Milady de Winter. Potrivit trailerului, filmul promite un regal vizual, cu lupte corp la corp, decoruri de epocă şi figuri istorice portretizate într-o lumină nouă.

 


Distribuţia îi are în frunte pe Francois Civil, în rolul lui D'Artagnan, Vincent Cassel, în rolul lui Athos, Pio Marmai, care îl interpretează pe Portos şi Romain Duris, drept Aramis. În tabăra rivală, Eva Green o portretizează pe seducătoarea şi vicleana Milady de Winter, Eric Ruf este cardinalului Richelieu, iar Marc Barb îl interpreteaza pe capitanul de Treville. Filmul îi reuneşte pe Cassel şi pe Green, care joacă împreună şi în serialul Apple ''Liaison'' (2023). În alte roluri îi mai regăsim pe Louis Garrel - regele Ludovic al XIII-lea -, Vicky Krieps, în rolul reginei Ana de Austria, Jacob Fortune-Lloyd în rolul ducelui de Buckingham şi pe Lyna Khoudri în rolul Constance Bonacieux.

Exista până în prezent peste 250 de adaptări după romanele lui Alexandre Dumas, cele mai cunoscute fiind ''La Reine Margot" (1994, cu Isabelle Adjani şi Daniel Auteuil) şi "The Man in the Iron Mask" (1998), care îi are în distribuţie pe Leonardo DiCaprio şi pe Jeremy Irons.

Însă aventurile muschetarilor au fost cele mai populare, începând cu o primă versiune cinematografică creată în Marea Britanie în 1898.

Actorul american Douglas Fairbanks a devenit erou de capă şi spadă graţie unei versiuni din 1921 a aventurilor muşchetarilor, iar povestea a fost transferată într-o unitate a Legiunii străine franceze din America de Nord cu prilejul unei adaptări lansate în 1933, cu John Wayne în distribuţie. Câţiva ani mai târziu, a fost produsă şi o versiune italiană cu marionete.

Membrii trupei The Beatles au fost la un pas de a juca într-o adaptare regizată de Richard Lester, dar în cele din urmă rolurile principale au fost încredinţate actorilor Michael York, Richard Chamberlain, Oliver Reed şi Frank Finlay. Au fost realizate trei filme: ''The Three Musketeers'' (1973), ''The Four Musketeers: Milady's Revenge'' (1974), ''The Return of the Three Musketeers'' (1989).

Producţiile hollywoodiene au continuat cu o versiune din 1993 cu Charlie Sheen şi Kiefer Sutherland în distribuţie şi cu un remake din 2011, care a avut mai puţin succes, cu Milla Jovovich, Orlando Bloom şi nişte corăbii zburătoare.

De-a lungul timpului, au existat versiuni argentiniene, indiene, mexicane şi chiar sovietice.

Una dintre cele mai insolite - în special din perspectiva actuală - este o versiune în limba rusă din 2005 în care muschetarii sunt femei, iar D'Artagnan este interpretat de Volodimir Zelenski, preşedintele actual al Ucrainei.

''E o carte care trece cu uşurinţă proba timpului'', a spus pentru AFP Martin Bourboulon, regizorul celei mai noi adaptări, ''Les trois mousquetaires: D'Artagnan''.

''Valori precum camaraderia, curajul, eleganţa şi solidaritatea sunt cele care o fac atât de interesantă'', a completat regizorul.

Alexandre Dumas avea 41 de ani în 1844 când romanul ''Cei trei muschetari'' a apărut în foileton, o formă serializată de ficţiune la modă în acele vremuri după succesul înregistrat de ''Misterele Parisului'', semnat de Eugene Sue. Succesul romanului îl determină pe Dumas să scrie două continuări - ''După douăzeci de ani'', în 1845, şi ''Vicontele de Bragelonne'', a cărei publicare în foileton se va întinde pe trei ani (1847-1850).

''Dumas are simţul ritmului, ştie unde să accelereze, unde să facă o pauză, unde să construiască suspans'', spune biograful Sylvain Ledda. ''În plus, este foarte amuzant, în cel mai autentic spirit francez: amprenta sa este fantezia, ironia'', a adăugat el, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului: alexandre dumans  contele de monte cristo  film 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Adrian Minune,Selly, captură video youtube/ Selly

Cea mai mare sumă câștigată de Adrian Minune la o nuntă. Selly, șocat: „Într-o seară? Incredibil”




pixel