Fascinanta lume a miturilor și simbolurilor occidentale, explicată de Joseph Campbell în cel de-al treilea volum din seria „Măștile Zeului”
Data publicării:
„Suntem încântați să vă putem oferi, după mai mult de cincizeci de ani, prima nouă ediție a celei de-a treia părți din seria Măștile Zeului a lui Joseph Campbell, care alături de și opera, din păcate neterminată, , rămân cele mai importante și mai durabile scrieri ale sale”, precizează editorii Robert Walter și David Kudler în introducerea volumului Mitologia occidentală, recent lansat în România la Editura Trei, în colecția Misterele inconștientului colectiv.

După primul volum, „Mitologia primitivă”, care cuprinde izvoarele miturilor universale ce au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, urmat de „Mitologia orientală” și dezvoltarea miturilor pe parcursul a cinci mii de ani în Egipt, Mesopotamia, India, China, Japonia, Tibet, cea de-a treia parte, „Mitologia occidentală”, îi poartă pe iubitorii istoriei umane într-o nouă călătorie. Aceasta începe în platoul Iranului, care separă două provincii bogate în spiritualitate, India şi Orientul Îndepărtat de Europa şi Levant, și își îndreaptă atenția spre o fascinantă comparație dintre figurile de cult ale mai multor religii și felul în care acestea au căpătat diferite simbolistici în funcție de dezvoltarea civilizației.

Alături de acestea, Joseph Campbell analizează cele mai importante mituri și modul în care s-au inserat în varii domenii creative, relevante până în prezent. Nu lipsesc nici legendarii eroi și zei care au luat naștere în culturile antice, precum cea elenistică și romană, autorul realizând o comparație sistematică a temelor care stau la baza artei, mitului și literaturii lumii occidentale.

Cel de-al patrulea volum și ultimul din această serie, „Mitologia creativă” (în curs de apariție la Editura Trei), completează povestea cu nașterea culturii moderne, pornind din perioada Evului Mediu și tratând poziția unică a omului modern ca un creator al propriei mitologii. Împreună, cele patru volume alcătuiesc una dintre cele mai frumoase și complete incursiuni în simbolistica poveștilor, a credințelor și ritualurilor omenirii, de la apariție și până astăzi.

Monumentala lucrare a scriitorului american, publicată între anii 1955 și 1969, „Măștile Zeului” cuprinde mitologia din întreaga lume, din antichitate și până în zilele noastre. În timp ce „Eroul cu o mie de chipuri” (The Hero with a Thousand Faces) o altă lucrare importantă a sa, apărută cu 10 ani înainte de seria prezentă, are la bază surse de inspirație preponderent din domeniul psihologiei, cărțile „Măștile Zeului” împletesc aceste influențe cu informații referitoare la cercetări din antropologie, istorie și arheologie. „Măștile Zeului este cea mai cuprinzătoare și cea mai imaginativă lucrare pe care o avem despre un subiect care mai devreme sau mai târziu trebuie să atragă atenția fiecărui cititor serios", apreciază publicația The New York Times această colecție tematică scrise de Joseph Campbell.

Renumit pentru munca sa în domeniul mitologiei comparate, Joseph Campbell s-a născut la New York și a absolvit Columbia University, unde s-a specializat în literatura medievală. După finalizarea cursurilor masterale, și-a continuat studiile la universități din Paris și München. Din 1934 a fost profesor la Sarah Lawrence College, unde a predat timp de aproape 40 de ani și unde, în onoarea lui, a fost înființată „Catedra Joseph Campbell”, în cadrul departamentului de mitologie comparată.

Cel care avea să devină nu doar autor, ci și profesor în acest domeniu relata că momentul care i-a determinat parcursul vieții și studiului a avut loc pe când avea 7 ani, la un spectacol al lui Buffalo Bill, „Wild West”. De aici a devenit absorbit de cultura nativilor americani și până la vârsta de zece ani a citit toate cărțile despre indienii americani, din secțiunea pentru copii a bibliotecii locale. Ulterior a fost admis în categoria secțiunii adulților, de  unde a împrumutat și citit toate volumele seriei de rapoarte ale Biroului de Etnologie Americană. În paralel, a frecventat Muzeul American de Istorie Naturală, unde a devenit fascinat de totemuri și măști, începând astfel explorarea pe viață a unei vaste colecții. La maturitate a călătorit foarte mult, iar în perioada studiilor din Europa, Joseph a luat contact pentru prima dată cu operele și gândirea maeștrilor moderniști - Antoine Bourdelle, Pablo Picasso și Paul Klee, James Joyce și Thomas Mann, Sigmund Freud și Carl Jung - a căror artă și intuiție aveau să-i influențeze foarte mult propria sa operă. Aceste întâlniri îl vor conduce în cele din urmă la teoria conform căreia toate miturile sunt produse creative ale psihicului uman, că artiștii sunt creatorii de mituri ai unei culturi și că mitologiile sunt manifestări creative ale nevoii universale a omenirii de a explica realitățile psihologice, sociale, cosmologice și spirituale.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Showbiz

Cum să adormi în 10, 60 sau 120 de secunde când ai insomnii

Îți petreci mai mult timp încercând să adormi decât...


DC Media Group Audience

Sursă foto: Delia/Instagram

Delia, aspru criticată de fanii săi de pe Instagram: „Nici nu ai chiloți pe tine! Doamne Ferește!”

Captură video: Pro TV

Relația lui Zanni cu iubita sa, la un nou nivel. Câștigătorul Survivor All Stars are planuri de nuntă? „Viitoarea mea nevastă încă mă lasă să...”

Mihai Mitoșeru, foto Facebook

Mihai Mitoșeru, iubește din nou: „ Am cunoscut o fată extraordinară! Păcat că...”

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador tună și fulgeră, după informațiile care au apărut despre el în urma despărțirii de Oana Ciocan: „Cum puteți să ziceți asta? Rușine”

Oana Lis și Viorel Lis, foto Facebook

Oana Lis a răbufnit: Mi-au zis că sunt o nenorocită care o să-l lase pe Vio la greu! Acum îmi spun că cerșesc. Nimeni nu cerșește de bine

Sursă foto: Gina Pistol/Instagram

Gina Pistol a făcut anunțul mult așteptat! Va fi prezentatoarea MasterChef 2024, alături de bucătarii Scărlătescu, Dumitrescu și Bontea, de la PRO TV

Andreea Bălan, captură video Youtube, Ilinca Vandici

Andreea Bălan explică de ce nu au voie fetițele ei cu telefoane și tablete până la 12 ani: Nu o să le dau, indiferent de ce vor avea colegii lor la școală

Captură video: Pro TV

Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Busu anunță prognoza meteo până marți

Sursă foto: Fiță cu Adiță/ YouTube

Irina Columbeanu, apariție rară. Cum s-a lăsat fotografiată fiica fostului milionar, odată cu vizita ei în România

Captură video: YouTube/La Măruță. Captură video: Instagram/Ioana Ignat

Sebastian Dobrincu dă cărțile pe față. Răspunsul artistului când a fost întrebat ce vedete i-au făcut avansuri Ioanei Ignat: „S-a întâmplat”

Cabral și Andreea Ibacka. Foto Facebook

Andreea Ibacka și Cabral își vând apartamentul. Motivul pentru care au luat această decizie: „Ne luăm rămas bun de la acest cuibușor” / Foto

Youtube / Ameritat cu Nasrin

Reghecampf rupe tăcerea în legătură cu Bebeto: Relația nu e în regulă / Vom avea o discuție „necontrolată”




pixel