Filarmonica George Enescu: „Rămas bun, Mariana Nicolesco!” Regretata soprană va fi înmormântată miercuri
Data actualizării:
Data publicării:
Filarmonica „George Enescu” își exprimă adânca tristețe față de plecarea dintre noi a sopranei Mariana Nicolescu, cea care a fost supranumită Regina della Scala, Regina del Belcanto, Diva Divină, Il Grande Soprano Rumeno, The Great Romanian Soprano, La Gran Diva Rumana. Primul concert pe care l-a susținut la revenirea în România, după succese pe marile scene ale lumii, a avut loc pe scena Ateneului Român în 1991.


„Mariana Nicolesco a fost una dintre marile voci ale lumii, începând cariera internațională în 1972 după câștigarea Concursului de Canto Voci Rossiniane. A strălucit în roluri de belcanto. Prin vocea sa, eroinele operelor lui Gaetano Donizetti au fost interpretate cu intensitate și dramatism. Este memorabilă înregistrarea cu opera Maria di Rohan, realizată în premieră mondială pentru Nuova Era sub conducerea dirijorului Massimo de Bernanrt.
A fost protaginista mai multor prime audiții mondiale, printre care cea a operei La vera Storia (Luciano Berio) și cea a cantatei Cele șapte porți ale Ierusalimului de Krzysztof Penderecki

Generozitatea Marianei Nicolesco a fost una nemăsurată, iar din anul 1995 s-a dedicat formării și promovării generației tinere de muzicieni prin activitatea Fundației Haricleea Darclée: cursurile de măiestrie artistică, Festivalul şi Concursul Internaţionl de Canto Hariclea Darclée, precum și Concursul de interpetarte a liedului românesc, cu simpozionul care îl însoțea. Mariana Nicolesco a donat Filarmonicii „George Enescu” un pian Kawai.  
Distinsa artistă a fost membru de onoare al Academiei Române, a primit Medalia de Aur UNESCO pentru Merite Artistice, i-au fost conferite titlurile de Artist UNESCO pentru Pace şi cel de Ambasador Onorific UNESCO. 

Cei care au admirat-o, vor putea să își ia rămas bun miercuri, 19 octombrie 2022, între orele 9 şi 14 la Ateneul Român, urmând ca ceremonia înmormântării să aibă loc la Cimitirul Militar Ghencea. 

Îi vom fi veșnic recunoscători pentru tot ce a realizat în sprijinul artei și culturii din România!”, se arată în comunicatul transmis de Filarmonica „George Enescu”

Viața de poveste a Marianei Nicolesco. Academia Română: „Personalitate excepţională a scenei româneşti şi internaţionale

 

Mariana Nicolesco, ''o personalitate excepţională'' a scenei româneşti şi internaţionale, a fost "mentorul şi formatorul" a generaţii de artişti, în ţara natală sau peste hotare, afirmă Academia Română, într-un mesaj transmis la moartea sopranei.

"Academia Română a aflat cu profundă tristeţe vestea plecării dintre noi a sopranei Mariana Nicolesco, personalitate excepţională a scenei româneşti, artistă cu o impresionantă carieră şi reputaţie internaţională. A strălucit pe cele mai celebre scene ale lumii, captivând publicul cu vocea şi prestaţia scenică inconfundabile. A fost, deopotrivă, cu generozitate, mentorul şi formatorul a generaţii de artişti, în ţara natală sau peste hotare. Îi vom păstra o caldă şi frumoasă amintire", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a prestigiosului for.

 


Membru de onoare al Academiei Române - Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual, marea soprană Mariana Nicolesco a murit vineri la vârsta de 73 de ani.

 

Biografie

Soprana Mariana Nicolesco s-a născut în localitatea Găujani, judeţul Giurgiu, la 28 noiembrie 1948, potrivit radioromaniacultural. A studiat vioara la Şcoala de Muzică din Braşov, ulterior s-a înscris la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană.

 

Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divina pe cele mai renumite scene și în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneția, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Opéra Comique și Théâtre des Champs-Élysées Paris, Deutsche Oper Berlin, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, Staatsoper Hamburg, Opéra de Monte Carlo, Opéra du Rhin Strasbourg, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Kennedy Center Washington, Teatro Regio di Parma, Teatro Real Madrid, O’Keefe Center Toronto, Houston Grand Opera, Pretoria Opera Theatre, Bunka Kaikan, Suntory Hall și Orchard Hall din Tokyo, la Nagoya, Osaka, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino sau la Rossini Opera Festival de la Pesaro, Festivalul Casals din Puerto Rico, Festivalul Valle d’Itria de la Martina Franca, precum și la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, la Accademia di Santa Cecilia de la Roma ori la Salle Pleyel de la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Severance Symphony Hall din Cleveland, Boston Symphony Hall, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu arta cântului și cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creația contemporană.

A interpretat în premieră mondială Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki, la celebrarea a 3000 de ani ai Orașului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, a cântat vechile colinde românești în cadrul Primului Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione și urmărit de peste un miliard de oameni.

La invitaţia Papei Ioan Paul al II-lea, a cântat la Vatican, în Concertul de Crăciun din 1993, vechile colinde româneşti, ascultate de peste un miliard de oameni prin intermediul Mondoviziunii, potrivit Dicţionarului "Membrii Academiei Române 1866/2003", ediţia a III-a (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române Bucureşti, 2003).

Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Interpretările sale sunt considerate de marele critic și muzicolog italian Paolo Isotta adevărate „miracole de expresie, tehnică vocală, transfigurare lirică, începând cu mitica ei Traviata de debut“, la Maggio Musicale Fiorentino – operă în care avea să strălucească de peste 200 de ori pe scenele lumii – înregistrarea pe CD a capodoperei verdiene fiind publicată în America în celebra serie Historical Performances. Ori cu sublima Beatrice di Tenda de Vincenzo Bellini, declarată de revista Gramophone, la Londra, „piatră de hotar în discografia belliniană“.

Mariana Nicolesco a terminat Școala de Muzică din Brașov cu faimosul Concert pentru vioară de Max Bruch, a fost apoi admisă la Secția Canto a Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima din Cluj și a dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti și cu Elisabeth Schwarzkopf. Câștigă Concursul Internațional de Canto Voci Rossiniane organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană RAI, începând o excepțională carieră internațională.

Apare în 1991 pentru prima dată în fața publicului din țara natală, la Ateneul Român din București, unde susține trei concerte consecutive, pentru a răspunde pe cât posibil miilor de cereri de bilete. Artista declara atunci: „Au fost seri de neuitat, seri incandescente, magice. A fost o formidabilă comuniune prin muzică cu un public atât de cald, de sensibil, de receptiv. Mă simțeam, în sfârșit, acasă“. Oferă ulterior, în fiecare an, Concerte Extraordinare cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, între altele celebrând în 1993 cei 125 de ani și în 1998 cei 130 de ani ai acesteia, potrivit Academiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: inmormantare  mariana nicolesco  soprana 


DC Media Group Audience

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Fostul soț al Ralucăi Pastramă, Ibrahim Ibru, mesaj emoționant pentru Pepe, chiar de ziua nunții

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador și Oana Ciocan, anunț surprinzător despre relația lor. Hotărârea pe care au luat-o la câteva luni de când s-au decis să formeze un cuplu

Sursă foto: Răzvan Simion (Futuristul)/Instagram

Cât de mult seamănă Răzvan Simion cu tatăl său. Imagine rară cu părinții prezentatorului TV

Sursă foto: Maria Vigheciu/Youtube

Ileana Sterp, mărturisiri neașteptate din căsnicia sa. Nu credea niciodată că se va căsători cu un bărbat ca soțului ei

Captură video: YouTube/WOWnews. Sursă foto: Instagram/Dinu Maxer

Dinu Maxer nu vrea să o mai vadă pe fosta soție, după divorț: „Nu este necesar să ne întâlnim”. Artistul și Deea locuiesc în același bloc

Sursa foto: Irinel Columbeanu, captură TV/ Cristi Brancu/ Exclusiv VIP/ Facebook, Monica Gabor

Irinel Columbeanu a dat-o de gol pe Monica Gabor. Cu ce se ocupă fosta soție în America: „Nu a reușit să-și realizeze visul”

Doru Todoruț, Youtube / Cătălin Măruță

Doru Todoruț, mesaj usturător către Dana Budeanu: „Dragă, nu suport ceea ce comunici, tu nu educi”

Geta Sterp, Daniela Iliescu/ Instagram

În plin scandal al familiei sale, Geta Sterp aruncă noi săgeți către cumnata sa. Fanii au sesizat imediat: „Zici că îi face în ciudă Danielei”

Kanal D

Finala Insula de 1 milion. Cosmin Cernat, interviu pentru Spectacola: A fost cea mai mare provocare

Captură video: YouTube/a7tv. Sursa foto: Instagram/Connect-R

Oana Roman a spus-o fără menajamente, după concertul susținut de Connect-R: „Vă rog să observați cum poartă acest costum” / Foto

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 10 - 16 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușită în orice întreprinde

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Nicu Paleru, gafă de proporții făcută la TV față de soția sa. Cristina nu l-a iertat nici după 11 ani de la incident: „Palme iau și acum”
pixel