Filarmonica George Enescu: „Rămas bun, Mariana Nicolesco!” Regretata soprană va fi înmormântată miercuri
Data actualizării:
Data publicării:
Filarmonica „George Enescu” își exprimă adânca tristețe față de plecarea dintre noi a sopranei Mariana Nicolescu, cea care a fost supranumită Regina della Scala, Regina del Belcanto, Diva Divină, Il Grande Soprano Rumeno, The Great Romanian Soprano, La Gran Diva Rumana. Primul concert pe care l-a susținut la revenirea în România, după succese pe marile scene ale lumii, a avut loc pe scena Ateneului Român în 1991.


„Mariana Nicolesco a fost una dintre marile voci ale lumii, începând cariera internațională în 1972 după câștigarea Concursului de Canto Voci Rossiniane. A strălucit în roluri de belcanto. Prin vocea sa, eroinele operelor lui Gaetano Donizetti au fost interpretate cu intensitate și dramatism. Este memorabilă înregistrarea cu opera Maria di Rohan, realizată în premieră mondială pentru Nuova Era sub conducerea dirijorului Massimo de Bernanrt.
A fost protaginista mai multor prime audiții mondiale, printre care cea a operei La vera Storia (Luciano Berio) și cea a cantatei Cele șapte porți ale Ierusalimului de Krzysztof Penderecki

Generozitatea Marianei Nicolesco a fost una nemăsurată, iar din anul 1995 s-a dedicat formării și promovării generației tinere de muzicieni prin activitatea Fundației Haricleea Darclée: cursurile de măiestrie artistică, Festivalul şi Concursul Internaţionl de Canto Hariclea Darclée, precum și Concursul de interpetarte a liedului românesc, cu simpozionul care îl însoțea. Mariana Nicolesco a donat Filarmonicii „George Enescu” un pian Kawai.  
Distinsa artistă a fost membru de onoare al Academiei Române, a primit Medalia de Aur UNESCO pentru Merite Artistice, i-au fost conferite titlurile de Artist UNESCO pentru Pace şi cel de Ambasador Onorific UNESCO. 

Cei care au admirat-o, vor putea să își ia rămas bun miercuri, 19 octombrie 2022, între orele 9 şi 14 la Ateneul Român, urmând ca ceremonia înmormântării să aibă loc la Cimitirul Militar Ghencea. 

Îi vom fi veșnic recunoscători pentru tot ce a realizat în sprijinul artei și culturii din România!”, se arată în comunicatul transmis de Filarmonica „George Enescu”

Viața de poveste a Marianei Nicolesco. Academia Română: „Personalitate excepţională a scenei româneşti şi internaţionale

 

Mariana Nicolesco, ''o personalitate excepţională'' a scenei româneşti şi internaţionale, a fost "mentorul şi formatorul" a generaţii de artişti, în ţara natală sau peste hotare, afirmă Academia Română, într-un mesaj transmis la moartea sopranei.

"Academia Română a aflat cu profundă tristeţe vestea plecării dintre noi a sopranei Mariana Nicolesco, personalitate excepţională a scenei româneşti, artistă cu o impresionantă carieră şi reputaţie internaţională. A strălucit pe cele mai celebre scene ale lumii, captivând publicul cu vocea şi prestaţia scenică inconfundabile. A fost, deopotrivă, cu generozitate, mentorul şi formatorul a generaţii de artişti, în ţara natală sau peste hotare. Îi vom păstra o caldă şi frumoasă amintire", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a prestigiosului for.

 


Membru de onoare al Academiei Române - Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual, marea soprană Mariana Nicolesco a murit vineri la vârsta de 73 de ani.

 

Biografie

Soprana Mariana Nicolesco s-a născut în localitatea Găujani, judeţul Giurgiu, la 28 noiembrie 1948, potrivit radioromaniacultural. A studiat vioara la Şcoala de Muzică din Braşov, ulterior s-a înscris la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană.

 

Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divina pe cele mai renumite scene și în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneția, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Opéra Comique și Théâtre des Champs-Élysées Paris, Deutsche Oper Berlin, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, Staatsoper Hamburg, Opéra de Monte Carlo, Opéra du Rhin Strasbourg, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Kennedy Center Washington, Teatro Regio di Parma, Teatro Real Madrid, O’Keefe Center Toronto, Houston Grand Opera, Pretoria Opera Theatre, Bunka Kaikan, Suntory Hall și Orchard Hall din Tokyo, la Nagoya, Osaka, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino sau la Rossini Opera Festival de la Pesaro, Festivalul Casals din Puerto Rico, Festivalul Valle d’Itria de la Martina Franca, precum și la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, la Accademia di Santa Cecilia de la Roma ori la Salle Pleyel de la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Severance Symphony Hall din Cleveland, Boston Symphony Hall, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu arta cântului și cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creația contemporană.

A interpretat în premieră mondială Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki, la celebrarea a 3000 de ani ai Orașului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, a cântat vechile colinde românești în cadrul Primului Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione și urmărit de peste un miliard de oameni.

La invitaţia Papei Ioan Paul al II-lea, a cântat la Vatican, în Concertul de Crăciun din 1993, vechile colinde româneşti, ascultate de peste un miliard de oameni prin intermediul Mondoviziunii, potrivit Dicţionarului "Membrii Academiei Române 1866/2003", ediţia a III-a (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române Bucureşti, 2003).

Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Interpretările sale sunt considerate de marele critic și muzicolog italian Paolo Isotta adevărate „miracole de expresie, tehnică vocală, transfigurare lirică, începând cu mitica ei Traviata de debut“, la Maggio Musicale Fiorentino – operă în care avea să strălucească de peste 200 de ori pe scenele lumii – înregistrarea pe CD a capodoperei verdiene fiind publicată în America în celebra serie Historical Performances. Ori cu sublima Beatrice di Tenda de Vincenzo Bellini, declarată de revista Gramophone, la Londra, „piatră de hotar în discografia belliniană“.

Mariana Nicolesco a terminat Școala de Muzică din Brașov cu faimosul Concert pentru vioară de Max Bruch, a fost apoi admisă la Secția Canto a Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima din Cluj și a dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti și cu Elisabeth Schwarzkopf. Câștigă Concursul Internațional de Canto Voci Rossiniane organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană RAI, începând o excepțională carieră internațională.

Apare în 1991 pentru prima dată în fața publicului din țara natală, la Ateneul Român din București, unde susține trei concerte consecutive, pentru a răspunde pe cât posibil miilor de cereri de bilete. Artista declara atunci: „Au fost seri de neuitat, seri incandescente, magice. A fost o formidabilă comuniune prin muzică cu un public atât de cald, de sensibil, de receptiv. Mă simțeam, în sfârșit, acasă“. Oferă ulterior, în fiecare an, Concerte Extraordinare cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, între altele celebrând în 1993 cei 125 de ani și în 1998 cei 130 de ani ai acesteia, potrivit Academiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: inmormantare  mariana nicolesco  soprana 



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Sursa foto: Oana Roman, Instagram

Ce afecțiune are fiica Oanei Roman. Vedeta este revoltată: „Niciun doctor nu și-a dat seama”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Sursa foto: Lidia Buble, instagram

Lidia Buble a aflat că este înșelată chiar de la amanta iubitului ei. Cine era, de fapt, femeia cu care bărbatul trăia o viață dublă: „Am avut un mare șoc”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Ce ne rezervă astrele până la finalul anului. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cum îți va merge în următoarea perioadă

Captură video: Instagram/rux.si.opulenta. Captură video: TikTok/bogdan.1111

Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”

Vovo Violin, violonist profesionist, povestea unei cariere impresionante și planurile de viitor: „Toate zilele mele au legătura cu muzica”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii care se vor bucura de noroc financiar la final de an. Mihai Voropchievici: „Sfârșitul lui 2024 le rezervă șanse mari de câștig”

Gabriel Cotabiță, foto Facebook

Mesajul emoționant transmis de familia lui Gabriel Cotabiță. Când va avea loc slujba de înmormântare

Adriana Bahmuțeanu, captură video Youtube

Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Și-a văzut băieții, după o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Ne-am luat în brațe, am plâns, însă copiii mei sunt confuzi”

Captură video: YouTube/theXclusive

Bursucu, despre divorțul de soția sa, Andreea: „Ce avem noi doi de împărțit, avem noi. Trebuie să fim impecabili în fața copiilor”




pixel