Filmul românesc Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremiera în deschiderea Festivalului de Film One World Romania 
Data publicării:
Filmul românesc Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremiera în deschiderea Festivalului de Film One World Romania. 

Moartea lui Iosif Zagor, documentarul de debut în regia lui Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săpămână pe 5 și 6 aprilie în cadrul Festivalului de film One World Romania, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie, și pe 6 aprilie, de la ora 15:30, la Cinema Union. 

 

Filmul spune povestea videografului Iosif Zagor care își documentează ultimii patru ani de viață, singurătatea și boala, vorbind despre fricile sale de a fi evacuat forțat din trei locații diferite, unde a trăit în condiții precare la bătrânețe. Domnul Zagor și-a folosit vechea lui cameră pentru a înregistra video viața lui și a altora în locuințe sociale însă Iosif Zagor nu și-a filmat evacuările pentru că era pur și simplu ocupat să-și ia lucrurile. 

 

Filmul este deopotrivă justiție poetică și autoreprezentare printr-o tehnică video voice a acelor oameni invizibili care nu se încadrează în imaginea dinamică a unor orașe mari și scumpe, precum Cluj-Napoca.

 

"Am regizat „Moartea lui Iosif Zagor” („Zagor’s Death”) pentru că am eșuat. Ca activist, ca cercetător sau ca om politic, am propus, împreună cu alți experți, activiști și persoane vulnerabile pe care le-am întâlnit, politici publice prin care autoritățile investesc în locuințe sociale. Media UE de locuințe sociale și accesibile este puțin sub 10%, dar în România este chiar mai mică: 1%" zice Adi Dohotaru, regizorul filmului.

 

Tema principală a documentarului, locuirea, este privită prin prisma vulnerabilității, prezentând contextul problematic în care accesul la locuințe al persoanelor vulnerabile sau marginale devine din ce în ce mai greu. Totodată, filmul vorbește și despre procesele de evacuare ale acestor persoane și modurile abuzive în care acestea au loc. 

 

Filmul își propune să dea voce protagonistului principal, Iosif Zagor, și să creeze un context de autoreprezentare, pledând pentru cedarea spațiului către persoanele vulnerabile de a-și spune propria poveste și a deveni vizibile.

 

"În materialul brut filmat de Iosif Zagor am vazut o poveste existențială, profund tulburatoare. Dacă Adi Dohotaru vorbește despre problema locuirii, eu văd în acest film o poveste despre condiția umană și despre conștientizarea fragilității noastre", spune producătoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan.

 

Documentarul este regizat de  Adi Dohotaru, produs de Monica Lăzurean-Gorgan prin casa de producție Filmways, în co-producție cu SOS - Societate Organizată Sustenabil, co-producători Adi Dohotaru și Radu Gaciu, montat de Alexandru Popescu și realizat cu sprijinul Programului de Master de Film Documentar al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

 

 

ADI DOHOTARU – REGIZOR / CO-PRODUCĂTOR

 

Adi Dohotaru este un regizor debutant din Cluj. Practică cercetare participativ acțională - Participatory Action Research -  și folosește o tehnică de antropologie performativă care îi împuternicește pe colaboratorii săi. Scrie legi, poezie, face cercetări civice și de mediu, propune politici publice prin activare cetățenească. Declamă că este mai mult un personaj decât regizor dintr-un scenariu utopic în care diviziunile muncii dispar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Anca Murgoci
Categorie: Cinematografie


DC Media Group Audience

Connect-R/ captură video Youtube, DA BRAVO! by Mihai Bobonete. Captură video YouTube: a7tv

Connect-R nu s-a mai abținut, după ce Oana Roman a vorbit despre ținuta sa: „Exprimarea nu a fost cea mai fericită”

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Sursă foto:Iamandreeabanica/Instagram

Andreea Bănică, ipostază incendiară pe Internet! Din cauza rochiei, vedeta a lăsat totul la vedere

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Mirela Vaida are mai multe semne de întrebare după concertul Coldplay: „De ce nu a făcut la fel în toate țările? A fost ceva de PR?”

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni este într-o relație! Câștigătorul Survivor se gândește deja la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni, mărturisiri neștiute despre mama sa. Cine e femeia care i-a dat viață, iar apoi l-a abandonat la orfelinat: „Ea are probleme, nu este normală”

Iancu Sterp, captură video Youtube

Iancu Sterp, noi acuzații dure către Zanni: „Un reporter i-a dat simbolul, noi ne-am prefăcut că-l căutăm”

Ana-Maria Ticea. Captură video: YouTube/WOWnews

Horoscop 17 – 23 iunie 2024, cu Ana-Maria Ticea. Zodia care are parte de bani

Zanni, Alex Velea, captură video Youtube, Trapanele All Stars

Zanni, adevărul despre scandalul cu Alex Velea. De ce a rupt, de fapt, contractul cu artistul: „De asta am plecat. A fost o lecție bună”

Adevăruri ascunse/ YouTube

Care sunt cele 5 zodii care se vor îmbogăți în această vară! Mihai Voropchievici vine cu vești bune

Sursă foto: Babasha/Instagram

Câți bani a luat Babasha ca să cânte la concertul trupei Coldplay? Iată răspunsul!

Sursa foto: Theo Rose, Instagram

Theo Rose, revoltată după concertul Coldplay: „Mi-a venit să plâng, mi s-a pus nodul în gât. Așa ceva nu am trăit”
pixel