„Granița morții”, un film documentar cutremurător, va fi difuzat pe canalul YouTube al Arhivei TVR
Duminică, 30 ianuarie, de la ora 10:00, filmul „Granița morții” în regia lui Cătălin Apostol va fi disponibil gratuit, exclusiv online, 24 de ore, pe canalul Arhivei TVR

Cu un palmares remarcabil, „Granița morții”, documentarul finanțat de TVR, reprezintă povestea adevărată a unor oameni umiliți, bătuți, torturați, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună și de alienare.

Filmul a obținut Premiul Publicului la Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, Mențiune specială la Gala UCIN și a fost proiectat la evenimente de anvergură din domeniul cinematografiei, dintre care menționăm Festivalurile TIFF, Astra Sibiu, Barcelona 2022.

Regia și scenariul aparțin lui Cătălin Apostol, imagine Mihai Pătrașcu, montaj Ela Ștefănescu, scenografie Mihnea Tăutu și Carmen Pușcariu, muzica Petru Mărgineanu, mixaj Mihai Orășanu, machiaj Mariana Ianas, Raluca Moldoveanu și Carina Gagiu, producători Marius Th. Barna și Avram Iclozan.

Filmul are o durată de 93 de minute și va putea fi vizionat online, gratuit, 24 de ore, începând din 30 ianuarie ora 10:00 până pe 31 ianuarie ora 10:00, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.

Documentarul reprezintă o mărturie zguduitoare despre vremurile când România era o pușcărie mare, îngrădită cu sârmă ghimpată și păzită de grăniceri îndoctrinați să fie gata oricând să mitralieze visul de libertate al oricărui nechibzuit care ar îndrăzni să evadeze din absurdul dictaturii comuniste.
Unii au reușit să fugă. Alții au sfârșit împușcați pe fâșie ori înecați în Dunăre. Unii au supraviețuit tentativelor de trecere a frontierei, după interogatorii și bătaie soră cu moartea, dar au rămas cu sechele, cu traume, mutilați pe viață.  Este povestea adevărată a unor oameni umiliți, bătuți, torturați, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună și de alienare. 

Mărturiile lor sunt impresionante.

„Nu vom ști niciodată câți oameni au murit încercând să fugă din România înainte de 1989. Câți au fost împușcați pe fâșie, câți s-au înecat în Dunăre, câți au murit în pușcării. Sunt și astăzi familii, oameni care nu știu ce s-a întâmplat cu fiul, fiica, fratele lor."
(Brândușa Armanca, jurnalistă)

„N-am apucat să fac câțiva pași că au început să tragă. 32 de cartușe în plin, de la doi metri. A fost un miracol că am scăpat cu viață.”
(Ioan Bouroș, Jimbolia)

„Băiatul meu a plecat la Jimbolia și nu s-a mai întors. După zece zile ne-au zis să-l luăm de la morgă. Era împușcat în gură de grăniceri.”
(Aurora Brișcan, Timișoara)

„Mi se scurgeau mațele pe-afară, dar grănicerii parcă mai tare mă loveau cu bocancii.”
(Ioan Bouroș, Jimbolia)

„Cadavrele celor împușcați pe Dunăre erau împinse de curent spre malul sârbesc. Erau colțuri de cimitir în satele de pe graniță, unde sârbii îi îngropau pe ai noștri cu cruci fără nume. Autoritățile române refuzau să-i preia.”
(Brândușa Armanca, jurnalistă)

Filmul documentar Granița morții face parte din cadrul proiectului duminicilor dedicate producțiilor de film independente sprijinite de TVR și difuzate gratuit, 24 de ore, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Maria Alexandru | Dată: 27 ian, 10:09

Sursa foto: Elena Merișoreanu, Facebook

Elena Merișoreanu dă de pământ cu artiștii care se plâng de pensiile prea mici: ”E o rușine. S-au câștigat saci de bani. Cântăm o oră și primim 1000 și ceva” EXCLUSIV

Captură video Youtube/ Vorbește lumea

Adela Popescu, gestul pe care îl face în fiecare vacanță all inclusive: „Mi-e rușine să spun”

Sursa foto: Carmen Harra și Delia, facebook/ colaj foto

Carmen Harra, dezvăluiri neașteptate despre sarcina Deliei, după ce i s-a prezis că va avea o fiică: „Îi este frică să nu se întâmple ceva dacă face acest copil”

Sursa foto: Captură video/ Antena 3

Băutura MINUNE care curătă ficatul. Lidia Fecioru: „Se bea doar nouă zile”

Sursa foto: Sidonia Spătaru, captură Youtube/ Acces Direct

Văduva lui Dan Spătaru, de urgență la spital după ce s-a prăbușit în plină stradă: "Am zis să nu mă lovesc cu capul de trotuar și..."

Sursa foto: Carmen Iohannis, Facebook

Gafa vestimentară uriașă făcută de Carmen Iohannis la dineul NATO. Cum a fost poreclită Prima Doamnă

Sursa foto: Delia, instagram

Delia Matache, martoră la tragedia din Alpii italieni, Dolomiti. Mai mulți oameni au fost uciși de o avalanșă: "Sfatul meu e ca pasionaţii de munte să..."

Sursa foto: Brigitte Pastramă, Instagram

Florin Pastramă, primele declarații despre divorțul de Brigitte Sfăt: ”După ce se mai calmează lucrurile atunci...”

Sursa foto: Aurel Pădureanu și Cornelia Catanga, sursa facebook

Aurel Pădureanu, îngropat în datorii. Soțul Corneliei Catangă se confruntă cu probleme financiare: ''De unde să plătesc?”

Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Doliu în lumea muzicii populare. O mare artistă s-a stins din viață: „Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul unde drepții se odihnesc!”

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sursa foto Doxologia.ro

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare

Sursa foto: Anamaria Prodan și Traian Băsescu, facebook/ colaj foto

Ce scrisoare a primit Anamaria Prodan de la Traian Băsescu: „Mare noroc a avut Reghe!” Impresara a făcut totul public

Cele mai bune filme din 2022 - până acum. Unde le poți vedea

Anul este pe jumătate încheiat, vă vine să credeți sau...