Halloween Spectacola - Povești de groază cu... Jessie Baneș: „Chiar credeam în ele când eram mică”
Data publicării:
Se apropie cea mai înfricoșătoare sărbătoare, așa că vrem să aflăm ce superstiții au vedetele, ce le sperie, dar și ce povești de groază își amintesc din copilărie! Iată ce superstiții are Jessie Baneș, dar și ce povești de groază are să ne spună. 

Halloween-ul nu e o sărbătoare românească... cu toate astea, noi, românii, ne simțim „ca peștele în apă” în jurul acestei zile. Cu toții am auzit povești, mituri, legende, care mai de care mai terifiante, mai „de speriat”. Unele în copilărie, spuse de bunici, de frații mai mari sau de prietenii de joacă, altele descoperite în perioada adolescenței, iar altele, aflate poate abia acum.  Strigoi, vrăjitoare, fantome, vampiri, demoni, monștri, baba cloanța și alte personaje terifiante ne-au înfricoșat în copilărie. 

 

Spectacola: Ai experimentat vreo dată o situație supranaturală care te-a înfricoșat?

 

Jessie Baneș: În 2023 cred că tot ce ne înconjoară este supranatural. Ar fi zis străbunicii noștri că vor putea să se audă și să se vadă la distanțe de mii de kilometrii? Că vom avea internetul, sau că vom putea zbura precum păsările? Cred că în timpurile pe care le trăim, nimic nu mai poate să fie considerat anormal. M-ar înfricoșa într-adevăr să văd de exemplu că cercetătorii reușesc să ne învie din morți așa cum citeam într-un articol ieri. Să te joci de-a Dumnezeu, asta e într-adevăr înfricoșător!



Spectacola: Care sunt cele mai mari frici?

 

Jessie Baneș: Să nu pierd timpul degeaba. Să nu mă concentrez pe ceea ce e cu adevărat important. Să ajung la o vârstă înaintată și să am regrete. Într-un cuvânt, să nu îmi irosesc viață, mai ales pentru că tehnologia, care este bună în felul ei, ne oferă atât de multe capcane. De aceea îmi nu ne pierdem că țară identitatea națională, să ajungă generațiile următoare să nu mai cunoască tradițiile și sărbătorile românești. Și să se trezească când este prea târziu. Pentru că nimic nu este mai rău decât prea târziu.

Spectacola: Ești o persoană superstițioasă?

 

Jessie Baneș: În gena noastră, ca popor, avem această aplecare asupra superstițiilor, și mereu ne-au fascinat lucrurile supranaturale dacă le putem numi așa. Am aflat și eu despre ele de la părinții și bunicii mei. Să nu scot gunoiul seară că aduce ghinion, dacă văd o pisica neagră să mă dau 3 pași în spate, să ies dimineață din casă doar cu piciorul drept că să îmi meargă bine toată ziua sau să dorm cu caietul sub pernă înainte de un test la școală. Și chiar credeam în ele când eram mică și făceam mereu corelații - dacă într-o zi pățeam ceva neplăcut, cu siguranță nu am făcut eu ceva bine. Dar odată cu trecerea anilor și cu maturizarea, înțelegi că sunt doar superstiții, și că fiecare avem liberul arbitru, să ne ordonăm și să ne creăm viață așa cum dorim. Iar lucrurile mai puțin plăcute care ni se întâmplă pur și simplu trebuiau să se întâmple. Și fac parte până la urmă din viață.

Spectacola: Ce remedii, leacuri sau tradiții te-au ajutat să scapi de anumite frici?

Jessie Baneș: Încrederea în mine.


Spectacola: Un film de groază pe care ni-l recomanzi sau nu să îl vedem?

Jessie Baneș: Nu îmi plac filmele de groază. Când am timp liber, mă bucur să îl petrec făcând lucruri care să mă încarce cu o energie bună, sentiment pe care nu ți-l poate da în mod evident un film horror. Și nu vreau să jignesc pe nimeni, dar nu înțeleg de ce te-ai uită la astfel de filme, care îți transmite frică, spaima, angoasă. E de-ajuns să dai drumul la televizor pe un post știri. 


Spectacola: Sărbătorești halloweenul?

Jessie Baneș: Halloweenul este o sărbătoare păgâna, iar eu nu o sărbătoresc. Mi se pare că e o propagandă a presei, orchestrată înspre apropierea noastră de cultură americană. Este asta un lucru rău? Nu. Dar, eu creștin-ortodoxă fiind, cred că ar trebui să ne celebrăm sărbătorile noastre mai întâi, decât ale altor culturi. Sărbătorile româneșți sunt mai frumoase și mai profunde, făcute să serbeze credințele și obiceiurile noastre că popor. Bine că lumea nu mai merge la udat dar merge să se costumeze în monștrii care mai de care mai înfricoșători și la trick or treat. Să nu uităm că unele țări precum Lituania, au renunțat aproape de tot la cultură lor, în favoarea celei americane. Eu, la fel că și majoritatea concetățenilor mei, sunt o susținătoare convinsă a apartenenței noastre la lumea occidentală, dar mai mult decât atât sunt o susținătoarea faptului că nu trebuie să pierdem nimic din cultura și tradițiile noastre în acest proces. Să nu uităm totuși că motto-ul UE este Unitate din diversitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: haloween  jessie banes  superstitii 


DC Media Group Audience

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: Pro TV

Alex Delea nu s-a mai putut abține! Imaginile care nu s-au văzut la TV din cadrul competiției Survivor All Stars: „Nu s-a difuzat treaba asta”

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 13 - 29 mai 2024, cu Remus Ionescu. Previziuni pentru toate zodiile

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o realizare financiară importantă

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: Pro TV

Se încing spiritele la Survivor All Stars. Zanni tună și fulgeră la adresa lui TJ Miles

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, făcut praf de Zanni, la Survivor All Stars, după ce l-a bărfit cu TJ Miles: „Sunt acrit de faptul că e încă aici”




pixel