Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie. Daniela Simulescu, previziuni pentru toate zodiile
Daniela Simulescu a dezvăluit...
Le-a fost alături o clasă de copii din comuna Maieru, îmbrăcaţi în costume populare, care au venit să prezinte publicului obiceiurile zonei legate de Sânziene, şi anume focurile care se aprind pe coline cu o seară înainte, unde tinerii se adună, împletesc coroniţe de flori, cântă, dansează şi sar peste flăcări, pentru a fi feriţi de rău.
De asemenea, elevii de la Liceul de Muzică "Tudor Jarda" din Bistriţa au prezentat spectacolul "Jocul ielelor", iar ansamblul "Dor Românesc" al Centrului Judeţean pentru Cultură a adus în faţa spectatorilor cântece şi dansuri din toate zonele judeţului.
Ziua Universală a Iei a fost marcată şi printr-o expoziţie cu obiecte de îmbrăcăminte tradiţionale din patrimoniul muzeului şi un târg cu vânzare, iar creatorii populari au stat de vorbă cu tinerele generaţii despre ce presupune crearea unei ii şi simbolurile ascunse în modelele cusute pe ea.
Fetele nemăritate şi chiar şi băieţii au putut să îşi împletească propriile coroniţe din flori de sânziene şi să le arunce pe acoperişul caselor tradiţionale din curtea muzeului, aşa cum cere obiceiul, pentru a afla dacă îşi vor afla ursitul sau ursita în acest an, iar mai apoi s-au putut fotografia fie în colţul special creat, fie lângă tufele bogate de trandafiri sau pe prispa căsuţelor de lemn, notează Agerpres.
Evenimentul de joi a fost organizat de Complexul Muzeal şi Centrul Europe Direct Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul mai multor unităţi de învăţământ şi al Centrului Judeţean pentru Cultură
Ia este una din cele mai emblematice piese ale folclorului şi expresiei artistice româneşti, a subliniat ambasadorul României în Croaţia, Constantin-Mihail Grigorie, la evenimentul "Ziua Internaţională a Iei Româneşti", desfăşurat joi la Split, al doilea oraş ca mărime al Croaţiei.
Acest obiect vestimentar a fascinat personalităţi celebre ale lumii artistice internaţionale, precum pictorul Henri Matisse, şi designeri renumiţi din străinătate, Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultrier, Oscar de la Renta, şi din România, Ingrid Vlasov, Adrian Oianu, Valentina Vidraşcu, Andra Andreescu, a spus ambasadorul.
Potrivit unui comunicat de presă publicat de Ambasadă, în cadrul manifestării, la care au participat numeroşi membri ai comunităţii române din Croaţia, a fost organizată şi o paradă a iei româneşti, participanţii admirând diverse modele ale celui mai reprezentativ articol vestimentar al costumului tradiţional românesc, simbol al culturii şi autenticităţii noastre naţionale.
În intervenţia sa, Constantin-Mihail Grigorie a reliefat şi dialogul dinamic pe toate planurile dintre România şi Croaţia, salutând prezenţa agenţilor economici români şi croaţi, care au profitat de oportunităţile oferite de manifestare pentru convenirea unor parteneriate de afaceri, notează Agerpres.
Au mai luat cuvântul directorul Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, preşedintele Camerei de Economie a Judeţului Split-Dalmaţia, Joze Tomas, şi preşedintele Asociaţiei Românilor din Croaţia, Alina Dobrescu, care au evidenţiat simbolistica iei, apreciind cursul pozitiv al relaţiilor dintre România şi Croaţia şi cadrul creat prin desfăşurarea evenimentului pentru promovarea dialogului cultural şi între operatorii economici din cele două ţări.
Evenimentul, menit să promoveze cooperarea culturală şi economică între România şi Croaţia, a fost organizat de Compania "Lifestyle Check In", în colaborare cu Ambasada României la Zagreb, Asociaţia Românilor din Croaţia, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Camera de Economie a Judeţului Split-Dalmaţia şi Consulatul Onorific al României la Split
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Evenimente
Tagurile articolului: dragaica ia sanziene
Daniela Simulescu a dezvăluit...
Pozele în care celebrul actor...