În jur de 27.000 de oameni au ieșit în stradă pentru drepturile comunității LGBTQIA+ la Bucharest PRIDE 2024. Discursuri emoționante
Data actualizării:
Data publicării:
Marșul Bucharest PRIDE 2024, organizat de Asociația ACCEPT, a fost cel mai mare de până acum. În jur de  27.000 de persoane au ieșit în stradă și au strigat împreună “WE ARE READY”. Participanții s-au întâlnit sâmbătă, 29 iunie, la ora 16.00 pe Calea Victoriei și au mărșăluit de la Guvern până la Parlament, pe traseul Calea Victoriei – Bd. Națiunile Unite – Bd. Libertății - Parcul Izvor.     

Tema din acest an a fost WE ARE READY. Ready for love, Ready for joy, Ready for respect and Ready for equality. 

 

Prin prezența celor 27.000 de persoane sub acest slogan, societatea arată că România este pregătită să respecte și să protejeze toți cetățenii, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen a acestora, în ciuda lipsei de acțiune din sfera politică. În acest sens, Asociația ACCEPT reamintește nevoia de acțiune urgentă a decidenților politici pentru protecția și recunoașterea legală a familiilor LGBTQIA+ prin căsătorie civilă și parteneriat civil și nevoia adoptării unei proceduri de recunoaștere juridică a genului pentru persoanele transgender care să respecte drepturile omului. Guvernul României are aceste obligații rezultând din convențiile și tratatele la care România este parte, iar atât Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cât și Curtea de Justiție a Uniunii Europene au decis că România trebuie să ia măsuri în vederea respectarii si garantarii drepturilor persoanelor LGBTQIA+.

 

 

Guvernul României ar trebui să asculte ce îi spun românii: 56% dintre ei susțin că sunt de acord cu căsătoria civilă, respectiv cu parteneriatul civil pentru familiile formate din persoane de același sex, iar 72% dintre ei afirmă că familiile lor heterosexuale nu ar avea nimic de pierdut dacă familiile LGBTQIA+ ar avea drepturi egale.

 

25 de ambasade și Reprezentanța Comisiei Europene în România au susținut Bucharest PRIDE în cadrul unei declarații comune, iar reprezentanții acestora au fost prezenți la Marș ca “Diplomats for equality” (Diplomați pentru egalitate).

 

Marșul Bucharest PRIDE 2024 s-a încheiat în Parcul Izvor, unde mai mulți activiști LGBTQIA+ și aliați ai comunități au luat cuvântul pe Scena PRIDE Park.

 

 

Grupul “Părinți pentru Drepturi Egale” la Marșul Bucharest Pride 2024

 

Anul acesta, grupul civic “Părinți pentru Drepturi Egale”, format din părinți ai persoanelor LGBTQIA+,  a fost prezent, în premieră, atât cu activități în cadrul Bucharest Pride Park, cât și în marș. “Faptul că le refuzați copiilor noștri posibilitatea de a avea o familie recunoscută de stat aici, în România, practic, ne ia nouă, părinților, dreptul de a ne bucura de copiii noștri și de familiile lor. 

 

Noi, Grupul Părinți pentru Drepturi Egale vă solicităm ferm stoparea mesajelor politice bazate pe ură și discriminare și adoptarea legislației care să permită familiilor acestei comunități să fie văzute, recunoscute și protejate.”, a spus Laura Sgârcitu, mamă a unei persoane LGBTQIA+, membră a grupului civic “Părinți pentru Drepturi Egale.

 

Discursurile emoționante și pline de putere de pe Scena PRIDE Park au fost urmate de un concert Olivia Addams, cu artista Krissoffer cântând în deschidere. 

 

Primul marș pentru drepturile comunității LGBTQIA+ din România a fost organizat de către Asociația ACCEPT în urmă cu 19 ani, în 2005 și au participat aproximativ 250 de persoane. De atunci și până în prezent, tot mai mulți oameni se adună în fiecare an pentru a se bucura de sentimentul de comunitate oferit de spațiile sigure dedicate persoanelor LQBTQIA+, dar și în semn de protest față de atitudinea Guvernului și a Parlamentului, a căror datorie este să respecte drepturile tuturor cetățenilor. Anul acesta, Asociața ACCEPT, în urma propunerilor din partea comunității, a organizat în jur de  30 de evenimente în săptămâna premergătoare marșului. Proiecții de film, workshop-uri cu specialiști sau petreceri, evenimentele comunitare din Săptămâna PRIDE 2024 au fost ocazii de a celebra diversitatea și puterea noastră colectivă.

 

Anul viitor, Asociația ACCEPT anunță ediția aniversară a Bucharest PRIDE, care împlinește 20 de ani. Comunitatea LGBTQIA+ și aliații săi vor celebra două decenii de solidaritate și ieșit în stradă pentru o societate echitabilă, în care fiecare cetățean este văzut, respectat și protejat de statul român.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team
Categorie: Stiri


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Cum învață Rebeca la școală. Reacția Andreei Tonciu când a văzut ce note are fiica sa în carnețel: „Doamne, Doamne”

Captură video: YouTube/ theXclusive. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Mama Andreei Tonciu, deranjată de acuzațiile pe care fiica sa le-a spus la adresa ei: „A exagerat când a spus asta”

Sursă foto: Delia/Instagram

Delia, aspru criticată de fanii săi de pe Instagram: „Nici nu ai chiloți pe tine! Doamne Ferește!”

Captură video: Pro TV

Relația lui Zanni cu iubita sa, la un nou nivel. Câștigătorul Survivor All Stars are planuri de nuntă? „Viitoarea mea nevastă încă mă lasă să...”

Captură video: TikTok/Jador

Jador nu s-a mai putut abține și și-a spart propriul televizor. Motivul pentru care a recurs la gestul extrem: „Uitați-vă cum arată”

Mihai Mitoșeru, foto Facebook

Mihai Mitoșeru, iubește din nou: „ Am cunoscut o fată extraordinară! Păcat că...”

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador tună și fulgeră, după informațiile care au apărut despre el în urma despărțirii de Oana Ciocan: „Cum puteți să ziceți asta? Rușine”

Captură video: Pro TV

Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Busu anunță prognoza meteo până marți

Sursă foto: Fiță cu Adiță/ YouTube

Irina Columbeanu, apariție rară. Cum s-a lăsat fotografiată fiica fostului milionar, odată cu vizita ei în România

Captură video: YouTube/La Măruță. Captură video: Instagram/Ioana Ignat

Sebastian Dobrincu dă cărțile pe față. Răspunsul artistului când a fost întrebat ce vedete i-au făcut avansuri Ioanei Ignat: „S-a întâmplat”

Oana Lis și Viorel Lis, foto Facebook

Oana Lis a răbufnit: Mi-au zis că sunt o nenorocită care o să-l lase pe Vio la greu! Acum îmi spun că cerșesc. Nimeni nu cerșește de bine

Captură video: TikTok/Jador

Jador vrea să-și spargă și al doilea televizor? Cântărețul de manele a răbufnit în mediul online: „O să-l sparg și pe ăsta”




pixel