Începe Festivalul de Film Românesc de la Seattle, cu o selecție de filme reunite sub titlul „HomeLands”
Data publicării:
Ajuns la cea de a IX-a ediție, Festivalul de Film Românesc de la Seattle debutează vineri, 11 noiembrie, cu o selecție de filme reunite sub titlul „HomeLands” / „Ținuturi natale”, care pune în discuție temele identității și ale apartenenței într-o lume în care dezrădăcinarea a devenit un fapt curent și de masă.

 Începând de anul trecut, Festivalul, realizat de către American Romanian Cultural Society, cu sprijinul ICR New York, s-a extins la Detroit și Phoenix, devenind unul dintre cele mai mari evenimente culturale românești în America de Nord. Proiecțiile se vor derula în perioada 11-27 noiembrie atât în format fizic, cât și hibrid, pe platforma Northwest Film Forum.

 

Festivalul se va deschide cu o proiecție a filmului „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, producție realizată anul acesta, care a câștigat premiul pentru regie în cadrul secțiunii Un Certain Regard a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Cu filmul „Metronom”, Alexandru Belc și-a făcut debutul în lungmetrajul de ficţiune, după documentare precum „8 martie” (2012) și „Cinema, mon amour” (2015). Pelicula spune povestea a doi liceeni care se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă, în timp ce Ţiriac şi Năstase joacă Finala Cupei Davis la tenis împotriva S.U.A. în 1972. Când băiatul primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, cei doi tineri ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

 

Din selecție mai fac parte filme de lungmetraj, scurtmetraj și documentare: „Amok” (r. Balázs Turai, 2022), „Plastic Semiotic” (r. Radu Jude, 2021), „Șerifi ucraineni” (r. Roman Bondarchuk, 2016), „Spirala” (r. Cecília Felméri, 2021), „Certitudinea probabilităților” (r. Raluca Durbacă, 2021), „Imaculat” (r. Monica Stan și George Chiper-Lillemark, 2021), „Insula” (r. Anca Damian, 2022), „Cele două execuții ale mareșalului” (r. Radu Jude, 2018), „Noi împotriva noastră” (r. Andra Tarara, 2020), „Cerbul a trecut prin fața mea” (r. Vlad Petri, 2020), „Omul care a vrut să fie liber” (r. Mihai Mincan și George Chiper-Lillemark, 2019), „Om câine” (r. Ștefan Constantinescu, 2021), „Lemn” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger, 2020), „Lucruri pentru care merită să plângi” (r. Cristina Groșan, 2021) și „Crai nou” (r. Alina Grigore, 2021).

 

Programul de proiecții va fi însoțit de discuții virtuale cu actori, cineaști și critici de film. Printre alții, vor lua parte la Q&A-uri: regizorii Cristina Groșan, Ștefan Constantinescu, Andra Tarara, Raluca Durbacă, Monica Lăzurean-Gorgan, Mihai Mincan, George Chiper-Lillemark, Roman Bondarchuk, Mona Nicoară și Andrei Dăscălescu, actrițele Mara Bugarin, Ioana Chițu, Oana Dumitrașcu și Ofelia Popii, criticul de film Monica Filimon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului: festivalul de film romanesc de la seattle  film  homelands  monica filimon 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta




pixel