Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
De ce? Aflați în rândurile de mai jos.
Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei, îi pregătește pe creștini pentru două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Acest post începe pe 1 august și durează două săptămâni, până pe 15 august. În mod tradițional, lăsatul secului pentru acest post are loc pe 31 iulie. Dacă această zi cade într-o miercuri sau vineri, lăsatul secului se mută cu o zi mai devreme, prelungind astfel postul cu o zi, cum se întâmplă și în acest an.
De asemenea, dacă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cade într-o miercuri sau vineri, postul se prelungește în ziua praznicului, cu dezlegare la untdelemn, pește și vin.
Referitor la vechimea acestui post, părintele Ene Braniște ne informează că este cel mai recent dintre cele patru posturi principale. Originea sa datează din secolul al V-lea, o perioadă în care cultul Maicii Domnului a început să se dezvolte semnificativ, iar sărbătoarea Adormirii ei a căpătat o importanță sporită.
Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare (p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.
În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, cei care respectă tradițiile bisericești trebuie să se abțină de la consumul anumitor alimente de origine animală.
Fructe și legume: Măr, banană, portocală, morcov, ardei, castravete, roșii, broccoli, spanac, varză, conopidă.
Leguminoase: Fasole, linte, năut, mazăre.
Cereale și pseudocereale: Orez, quinoa, hrișcă, porumb, ovăz, orz.
Nuci și semințe: Migdale, nuci, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, semințe de in.
Pâine și produse din cereale integrale: Pâine integrală, paste integrale, tărâțe.
Produse de soia: Tofu, lapte de soia, tempeh.
Uleiuri vegetale: Ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, ulei de cocos.
Fructe uscate: Stafide, caise uscate, prune uscate, smochine.
Băuturi: Apă, ceaiuri, sucuri de fructe proaspete, lapte vegetal.
Mic dejun:
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure și semințe de chia. Smoothie cu banane, spanac, și lapte de migdale.
Prânz:
Supă de linte cu legume.Salată de quinoa cu avocado, roșii cherry, castraveți, și dressing de lămâie. Orez integral cu legume la grătar și tofu marinat.
Cină:
Paste integrale cu sos de roșii, ciuperci și spanac. Tocăniță de năut cu cartofi și morcovi.Salată de fasole neagră cu porumb, ardei, și ceapă roșie.
Gustări:
Nuci și fructe uscate. Hummus cu bețișoare de legume (morcovi, țelină, ardei).Fructe proaspete (măr, banană, portocală).
VEZI ȘI: Care-i faza, de fapt, cu așa zisa Cina cea de Taină. NU e nimic adevărat! „Dați-mi voie să vă spun, în calitate de creștină ortodoxă care merge la biserică”:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Spectacola Team
Categorie: Stiri
Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...