Lăsata secului 2021 - Postul Crăciunului. Tradiţii populare şi creştine
Data actualizării:
Data publicării:
Duminică, 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului.

Creştinii din întreaga lume încep pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, odată cu Lăsata Secului, pe 14 noiembrie, pentru Postul Crăciunului, care se încheie pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.  Începând din această zi, din cele mai vechi timpuri, copiii se adună seara acasă la unul dintre ei ca să înveţe colindele şi să-şi facă planul pentru perioada de colindat. Tot în această perioadă oamenii se adunau la şezătoare, un străvechi şi unic obicei românesc.


 Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie. Acest post se încheie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului ne amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Drepții Vechiului Testament au postit în vederea venirii lui Mesia, iar Moise pentru primirea cuvintelor lui Dumnezeu, Legea Decalogului (cele 10 porunci). Prin post se cuvine să întâmpinăm și noi nașterea lui Hristos. Mântuitorul vine în lume și se facem om, dar vrea să coboare și în sufletele noastre, să ne lumineze viața noastră și să ne ridice și pe noi la viață cerească. Astfel, postul acesta este un post de pregătire spirituală, că noi să devenim un templu, un salaș al prezenței lui Hristos, potrivit crestinortodox.ro

Primele mențiuni despre tinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei.

Hotărârea că toți credincioșii să postească timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, ținut în anul 1166, în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Amintim că înainte de acest sinod, creștinii posteau diferit: unii numai șapte zile, iar alții șase săptămâni.


Postul Crăciunului 2021 

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii este ținut cu strictețe de credincioșii în întreagă lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu ne da putință curățării trupești și sufletești.

Acesta închipuie ajunarea timp de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, dar și postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel precum cei de atunci așteptau venirea Mântuitorului pe Pământ cu post și rugăciune, așa se cuvine că toți credincioșii să aștepte și să întâmpine prin ajunare Mielul lui Dumnezeu născut din Fecioara Măria.

Acest post tine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lașând sec în seara Sfanțului Filip, pe 14 noiembrie. Totuși, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. În acest post credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post, potrivit calendarulortodox.ro.

Dezlegări în Postul Crăciunului

În acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și oua, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fară ulei  și fară vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste și vin.

Daca în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxa prăznuiește vreun sfanț mare, însemnat în calendar cu cruce neagra, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie roșie atunci se face dezlegarea și la peste. În zilele de marți și joi credincioșii pot consuma peste, vin sau untdelemn.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar: grau fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din faina și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.

Se face dezlegarea la peste pe când Biserica Ortodoxa prăznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sărbătoare vă cădea miercurea sau vinerea.  

De asemenea, credincioșii pot manca peste în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar daca în aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastră.

Nu în ultimul rand, se face dezlegare la peste în zilele cu sfinti însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie daca zilele acestea cad Marți sau Joi. Cu atât mai mult, când Marțea sau Joia se întâmplă hramul bisericii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Stiri
Tagurile articolului: 2021  craciun  lasata secului  obiceiuri  post  postul craciunului  sarbatoare  traditii 



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Sursa foto: Oana Roman, Instagram

Ce afecțiune are fiica Oanei Roman. Vedeta este revoltată: „Niciun doctor nu și-a dat seama”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Sursa foto: Lidia Buble, instagram

Lidia Buble a aflat că este înșelată chiar de la amanta iubitului ei. Cine era, de fapt, femeia cu care bărbatul trăia o viață dublă: „Am avut un mare șoc”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Ce ne rezervă astrele până la finalul anului. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cum îți va merge în următoarea perioadă

Vovo Violin, violonist profesionist, povestea unei cariere impresionante și planurile de viitor: „Toate zilele mele au legătura cu muzica”

Captură video: Instagram/rux.si.opulenta. Captură video: TikTok/bogdan.1111

Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii care se vor bucura de noroc financiar la final de an. Mihai Voropchievici: „Sfârșitul lui 2024 le rezervă șanse mari de câștig”

Gabriel Cotabiță, foto Facebook

Mesajul emoționant transmis de familia lui Gabriel Cotabiță. Când va avea loc slujba de înmormântare

Adriana Bahmuțeanu, captură video Youtube

Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Și-a văzut băieții, după o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Ne-am luat în brațe, am plâns, însă copiii mei sunt confuzi”

Captură video: YouTube/theXclusive

Bursucu, despre divorțul de soția sa, Andreea: „Ce avem noi doi de împărțit, avem noi. Trebuie să fim impecabili în fața copiilor”




pixel