Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
ecesul celebrei cineaste a generat imediat reacţii ale politicienilor şi celebrităţilor din Italia, care au omagiat-o pe reţelele de socializare prin mesaje în care Lina Wertmuller a fost descrisă ca un simbol al cinematografiei italiene.
Lina Wertmuller a fost recompensată cu un Oscar onorific în 2019 pentru întreaga sa carieră, ce cuprinde zeci de titluri, precum filmul "Mimi metallurgico ferito nell'onore" (1972), toate fiind marcate de o mare sensibilitate şi de sarcasm, iar unele purtând titluri lungi aproape imposibil de reţinut.
Cineasta italiană, un adevărat reper al cinematografiei secolului al XX-lea, a fost prima femeie nominalizată la premiul Oscar pentru regie în anul 1977, cu filmul "'Pastualino settebellezze".
Lina Wertmuller s-a născut la Roma în 1928, într-o familie înstărită de origine elveţiană, a studiat în tinereţe la Academia de Teatru din Roma şi a debutat ca regizoare cu un spectacol de marionete. În acea perioadă l-a cunoscut pe scenograful Enrico Job, cu care s-a căsătorit în 1988 şi alături de care a adoptat o fetiţă, Maria Zullima.
Debutul ei în cinema a avut loc în 1963, ca asistentă de regie a lui Federico Fellini la una dintre capodoperele acestuia, "8 e mezzo". În acelaşi an, Lina Wertmuller a regizat lungmetrajul ei de debut, "I basilischi", despre o gaşcă de băieţi care fac legea în sudul Italiei.
Începea asftel cariera uneia dintre primele şi cele mai aclamate cineaste din istoria filmului, cu o abordare mai ales a temelor sociale, pe care le-a reprezentat cu o mare sensibilitate, însoţită însă de un ton sarcastic, suprarealist şi grotesc, fapt ce plasat-o printre inovatoarele stilului "comedie în stil italian".
Unul dintre primele ei succese a fost "Mimi metallurgico ferito nell'onore", ce prezintă povestea lui Mimi, un muncitor sicilian care îşi pierde locul de muncă pentru că a votat cu Partidul Comunist, dar căruia i se schimbă destinul cu ajutorul mafiei.
Filmografia ei este plină de titluri lungi, aproape imposibil de ţinut minte, precum"Film d'amore e d'anarchia overo: stamattina alle 10 in via dei Fiori nella nota casa di tolleranza..." (1973) şi "Fatto di sangue fra due uomini per causa di una vedova. Si sospettano moventi politici" (1978).
Primul ei succes internaţional a fost filmul "Pasquelino Settebellezze", avându-i ca protagonişti pe Giancarlo Giannini şi Fernando Rey. Filmul prezintă povestea de supravieţuire a unui napolitan ager şi oportunist, care reuşeşte să depăşească tot felul de obstacole, chiar şi lagărul de concentrare nazist.
Filmul a fost un enorm succes şi i-a adus regizoarei italiene prima nominalizare la Globurile de Aur şi alte patru nominalizări la premiile Oscar - pentru cel mai bun actor, cel mai bun film străin, cel mai bun scenariu şi cea mai bună regie. Era pentru prima oară când o femeie era la nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună regie.
În 2019, Lina Wertmuller a fost recompensată cu un premiu Oscar onorific pentru întreaga carieră. Celebra regizoare a venit la ceremonie însoţită de fiica ei şi a primit trofeul din mâinile unei alte mari reprezentante a cinematografiei italiene, actriţa Sophia Loren. Dând dovadă că nu şi-a pierdut simţul umorului, Lina Wertmuller a glumit atunci pe scenă, spunând că renumita statuetă ar trebui să poarte un nume feminin, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: International
Tagurile articolului: deces italia lina wertmuller
Noua Miss Universe s-a impus în fața a 130 de...
Un actor celebru s-a filmat,...
Margot Robbie își așteaptă...
Când vine vorba de căsătorii...