Mama lui Mircea Badea, „pusă” față în față cu un elev care stă toată ziua pe Tik Tok. Ce i-ar fi zis
Data publicării:
Ce i-ar spune mama lui Mircea Badea unui elev care stă toată ziua pe Tik Tok?

Aflăm dintr-un interviu acordat trustului nostru.

Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, vine cu Trilogia Poezie-Proză-Dramaturgie, un alt Tik Tok pentru elevi. Este o variantă „pentru inimă și minte, pentru când se plictisesc de ecrane și, de ce nu, vor să epateze, să surprindă, să uimească sau să facă bicepși cu cărți”.

Am rugat-o să-și închipuie că are în față un elev care stă toată ziua pe Tik Tok. Cum îl convinge să citească aceste cărți? Mariana Badea ne-a spus că există un pericol mai mare decât Tik Tok-ul.

Anca Murgoci: Cartea de POEZIE are 835 de pagini. Primul volum. Sunteți optimistă. În era Tik Tok, dumneavoastră aveți încredere că elevii mai citesc. Aș vrea să vă închipuiți că aveți în față un elev care stă, după școală, doar pe Tik Tok. Unii stau pe Tik Tok și în timpul orelor… De ce ar trebui să aibă această carte?

 

Mariana Badea: Trilogia Poezie-Proză-Dramaturgie este un alt Tik Tok pentru elevi, o variantă pentru inimă și minte, pentru când se plictisesc de ecrane și, de ce nu, vor să epateze, să surprindă, să uimească sau să facă bicepși cu cărți. 

Eu am adunat aceste opere din dragoste pentru limba română, pentru literatura noastră care ne definește pe fiecare dintre noi, indiferent de vârstă. 

Mai nocive decât Tik Tok-ul sunt traducerile din manualele de gimnaziu, cam 75 %, însemnând fragmente din opere străine obscure, scrise de autori complet necunoscuți, al căror nume este dificil de pronunțat (Nu cred că toți profesorii de română știu să pronunțe corect respectivele nume. Eu habar n-am!).  Sau, de-a dreptul tragic, texte de pe bloguri agramate! Astfel, copiii nu mai intră în relație cu o operă literară, ci cu o traducere a altei persoane (care-și pune amprenta pe stil, pe acțiune etc.), deci nu mai ia contact nici cu autorul textului, că nu se știe cine e, când, unde a trăit/ trăiește un ins cu o altă mentalitate, cu alte repere, cu altă limbă.

Acesta este PERICOLUL! Nu Tik Tok-ul! Comisia ministerială care aprobă manualele câtă cultură română are?! Și, vezi Doamne, câtă cultură „universală” i s-a înfipt în „aprobat/ avizat” manualul respectiv?!? Dar autorii de manuale (scrise de un grup de profesori, nu de unul singur, ca mine!), de unde fac rost, de unde află orice despre cărțile străine cu pricina? Cum le selecționează? Copilul român va intra vreodată în posesia respectivei cărți, în integralitatea ei?! Nuuuu! Nicicând! În condițiile în care avem foarte! foarte! mulți scriitori români trecuți și contemporani, mult mai talentați decât „tradușii”, ale căror cărți rămân în subsolul literaturii pentru copii. La greva din învățământ nu „și-a strigat” (așa zic la televizor) nimeni indignarea că sunt obligați să predea lecții din manualele subintelectuale, cu încărcătură snobistică!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Anca Murgoci
Categorie: Stiri


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO




pixel