Margareta Pâslaru împlinește 79 de ani. Interviu emoționant pentru Spectacola: Relația cu Timpul meu a fost și este o seducție riscantă / EXCLUSIV
Data actualizării:
Data publicării:
Margareta Pâslaru, artista care a revoluţionat muzica uşoară românească, împlinește, pe 9 Iulie, 79 de ani și 64 de ani de carieră. Marea artistă a acceptat invitația de a vorbi, într-un interviu pentru Spectacola, despre viața și cariera sa.

Cântăreaţă de muzică uşoară şi populară, compozitoare şi textieră, actriţă de teatru şi film, Margareta Pâslaru s-a născut la 9 iulie 1943, în Bucureşti. A debutat în muzică în 1958, vocea ei amplă şi timbrul grav fiind remarcate rapid  de compozitorul George Grigoriu

 „În tinerețe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim 'numele' spre binele altora”, este motto-ul după care se ghidează Margareta Pâslaru, și care a motivat-o să se implice în acțiuni caritabile. 

Longevitate creatoare pe multiple planuri: muzică, teatru, film, creații muzicale, susținerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, acțiuni de voluntariat. A inițiat în 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Roșie. În 2008 a fost onorată la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neîntreruptă. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a înregistrat 788 de piese la Radio, TV și pe discuri, până în prezent, inclusiv compoziții proprii. În 2018 au fost sărbătoriți cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Române, marcând deceniile 2000. Legendara artista a primit în SUA, în 2002, Premiul Women of Excelence pentru inițierea sărbătoririi zilei de 1 Iunie "Internațional Children's Day". În 2016, Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diplomă de Excelență și clachetă "Artist plurivalent". Desemnată Primul Ambasador al Festivalului Tânăr Sibiu, artista a primit Diplomă "Platina valorii", în 2019. Premiul Academic și Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost înmânate de prof. univ. dr. Laurențiu Damian, la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

 

Margareta Pâslaru: Gândirea sănătoasă rămâne un exercițiu permanent, zilnic învăț câte ceva.

 


SPECTACOLA: Cum vă găsește aniversarea celor 79 de ani? Cum plănuiți să sărbătoriți această zi?

Margareta Pâslaru:  Lucrând la albumul aniversar 2023 . Este o „petrecere” în sine „te-mbată fără alcool”, vorba recentei compoziții ''Regina nopților'' . 

SPECTACOLA: Care este cadoul, material sau nu, pe care vi-l doriți în acest an?

Margareta Pâslaru: Darul divinității, darul de a compune. Fiorul transmis de muzică, răspândește bucurie, dragoste, tristețe, revoltă, umor, duioșie, chiar invită la dans. Am interpretat piese în ritmuri precum rumba lentă, vals, foxtrot, tango, cha-cha, mambo, sirtaki, până la twist, slow-rock, reggae, shake, blues. De câte ori ideile sosesc :), le împărtășesc colaboratorilor Jolt și Andrei Kerestely în studioul cărora înregistrez în beneficiul unor cauze meritorii.

SPECTACOLA: Împliniți 79 de ani si continuați să rămâneți un etalon al feminității și al eleganței. Care este ritualul de frumusețe cu care vă mențineți în formă?

Margareta Pâslaru:  Gândirea sănătoasă rămâne un exercițiu permanent, zilnic învăț câte ceva. 

 

Margareta Pâslaru:  Cea mai eficientă „dietă” este cea de a cânta dansând


 
SPECTACOLA: Ați ținut vreodată dietă? Cum reușiți să vă mențineți în formă?

Margareta Pâslaru: Cea mai eficientă „dietă” este cea de a cânta dansând, consumă energia în turnee, două spectacole zilnic cu câte 5-6 melodii, și 3 spectacole sâmbăta și duminica (un comentator admira la TV faptul că cineva a cântat și dansat 4 minute). :)
Prin numeroase și minunate solicitări, în teatru și film, repetiții, înregistrări, filmări TV, mi-am format un ritm propriu. Desigur, ritmul prezent s-a schimbat, include adaptarea la noi tehnologii prin care prezint aspectul creator și experiența. Am înlocuit deplasările obositoare cu studioul de înregistrări.    

SPECTACOLA: Dacă ar fi să vă întoarceți în timp, ce sfat v-ați da, legat de îngrijirea pielii, dietă, sănătate?

Margareta Pâslaru:  Parafrazând, nu noaptea, ci solitudinea este un sfetnic bun. Ieșirea din tipare este esențială. 

SPECTACOLA: Tinerele de azi au o mulțime de „idoli”, de repere legate de stil, eleganță. Cum v-ați format dumneavoastră stilul? A existat o persoană care v-a inspirat? Ați avut un idol?

Margareta Pâslaru: Intuiția m-a ghidat, ceea ce există în interiorul meu se arată când mi se oferă o colaborare interesantă. M-au impresionat în '59-'60 Roberto Benzii micul dirijor minune, Lolita Torres și Eartha Kitt a cărei interpretare 'Angelitos negros' am preluat-o în stil propriu prin 1961.

 

 

SPECTACOLA: Ați încântat publicul și din postura de cântăreață, dar și din cea de actriță. Care postură vă este mai aproape de suflet?

Margareta Pâslaru: Produsul artistic este cel care vorbește, nu alegem, susținem longevitatea creatoare.  

SPECTACOLA: Credeți în destin sau credeți că mai degrabă omul își face norocul cu mâna lui?

Margareta Pâslaru:  Evit clișee, faptele mă conving, lucrul făcut cu pasiune!!  

SPECTACOLA: Stiu că aveți o obsesie legată de timp, obsesie care a stat ca inspirație pentru versurile mai multor piese, de-a lungul timpului. În copilărie, v-ați dat seama că nu veți mai serba niciodată 9 ani la 9 iulie. La fiecare deceniu ați venit cu o nouă poveste a timpului:  Ceasul vrăjitor, Timpul, Eu si Timpul (versuri V. Carianopol), Time is a Monster, Timpul nu moare. Anul acesta ați lansat „Timpul nu moare” - care este povestea acestei piese?

Margareta Pâslaru:  Ați menționat-o!  Vă invităm pe YouTube, vizionați acele piese (n.r. zâmbește), veți afla povești diferite, o reală recapitulare a deceniilor în doar 3 minute.   
 
SPECTACOLA: Ce visa micuța Margareta Pâslaru în copilărie? 

Margareta Pâslaru:  La vârsta aceea, aptitudinile existente erau încurajate, semnalau posibilități care necesitau pregătire. Lecții de harpă, apoi balet cu maestra Floria Capsali, în paralel cu lecții de pian la clasa doamnei Lia Romascu. Toate conturau o pasiune, un drum. Fiecare disciplină a contribuit la evoluția artistică ulterioară. 

SPECTACOLA: „Timpul nu moare, e liber să zboare”- sunt versurile melodiei „Timpul nu moare”. Ne este prieten timpul sau dușman?

Margareta Pâslaru:  Relația cu Timpul meu a fost și este o seducție riscantă (n.r. zâmbește).  


SPECTACOLA: Toate melodiile dvs sunt o poveste, o trăire, un mesaj. Ce vă inspiră atunci când scrieți textele?

Margareta Pâslaru:  Dacă ați pune cap la cap toate textele compozițiilor mele, plus adaptările în limba română pe care le-am scris, interpretând repertoriul internațional, plus texte pentru alți compozitori, viziunea multora s-ar schimba (n. r. râde). Un răspuns-definiție ar încheia un studiu, o etapă științifică. Dar inepuizabile simțiri nu pot fi disecate. 

SPECTACOLA: Care sunt poveștile pe care Margareta Pâslaru își dorește să le mai scrie în versuri și să le cânte?

Margareta Pâslaru:   Este ușor să ai succes cu melodii cunoscute, difuzate ani și ani. Dar „O primă audiție, poate fi prima și ultima'', spunea regretatul dirijor Sile Dinicu, la Festivalul Mamaia. Decenii succesive am acceptat acel risc, înregistrând sute de lucrări pe care mi le-au încredințat cei 65 de compozitori valoroși. În absența lor, am continuat să compun, astfel, începând cu 2006, am lansat aproape anual, albume de autor.  
Ceea ce figurează pe listă din 2014 este un show coregrafic, având ca fundal sonor propriile compoziții cu tematică variată atât din punct de vedere orchestral cât și vizual, susținută de lumina sugestivă. De ce coregrafic? Tinerii dansatori merită atenția noastră, după cei doi ani de „pauză” impusă.  

 

 

                                Oracolul vedetelor

Îți mai amintești oracolul din copilărie? Toate acele gânduri așternute într-un caiet nemuritor. Secretele „bine ascunse” pe care le împărtășeam cu colegii și prietenii, dar și emoția cu care citeam răspunsurile lor. Noi am „reînviat” acel oracol, dar online. Vezi aici ce au răspuns vedetele.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Vedete
Tagurile articolului:   dietă  margareta paslaru  muzica  timpul  Vârstă 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut




pixel