Măslinele murate, o practică veche de mii de ani. Ce au descoperit cercetătorii
Consumul măslinelor murate este o practică mult mai veche decât s-a crezut până acum, potrivit unor descoperiri date marţi publicităţii de Universitatea Haifa din nordul Israelului.

În timpul unor cercetări subacvatice, cercetătorii au descoperit două structuri ovale din piatră care conţineau mii de sâmburi de măsline saturaţi, mulţi dintre aceştia integrali şi bine conservaţi.

Descoperirea devansează cu circa 4.000 de ani cea mai veche dovadă cunoscută până în prezent a producţiei de măsline murate, potrivit unui comunicat de presă.

Cercetarea a fost realizată la situl subacvatic Hishulei Carmel, din apropiere de regiunea de coastă a oraşului Haifa, care datează din Calcoliticul mijlociu, cu circa 6.600 de ani în urmă.

''Cea mai recentă descoperire completează lanţul utilizării măslinilor, începând cu utilizarea lemnului pentru ardere, apoi producţia de ulei, o practică veche de 7.000 de ani, şi până la descoperirea noastră, când fructul era utilizat pentru consum'', a spus cercetătorul principal al studiului, Ehud Galili.

Studiul a fost realizat de o echipă multidisciplinară de arheologi şi botanişti de la 11 institute de cercetare din Israel şi din alte ţări, notează Agerpres. 

''De îndată ce am descoperit sâmburii de măsline, am constatat că erau diferiţi de cei utilizaţi pentru producerea uleiului de măsline. În resturile în urma producţiei de ulei, sâmburii sunt zdrobiţi în cea mai mare parte, în timp ce aceştia erau majoritate întregi'', a spus Dafna Langgut din cadrul Universităţii Tel Aviv.

Potrivit cercetătorilor, amplasarea în regiunea de coastă ar fi putut asigura acces la ingredientele vitale folosite la muratul măslinelor, cum ar fi apa de mare şi sarea de mare.

Nu a fost descoperit nimic referitor la decojirea măslinelor sau vreo altă dovadă care să sugereze folosirea acestora la producţia de ulei.

Data: 02 feb 2021, 22:56
Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Externe
Tagurile articolului: cercetatori  masline murate  practica veche 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Mona Segall, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar, Instagram

Mona Segall, producătoarea America Express, renunță la show-ul de succes: „Nu vrea să mai filmeze în...”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Elena Merișoreanu, captură YouTube/ kanal d

Elena Merișoreanu, rețeta inedită de murături, pe care o prepară în fiecare toamnă. Care este ingredientul secret al artistei: „Așa îți ții bărbatul pe lângă casă”

Sursă foto: Unsplash.com/ Jackub Pasis

Care sunt cele mai frumoase semne zodiacale? Află care este cea mai atractivă trăsătură a zodiei tale

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”Elon Musk, PATRU reguli de AUR pentru angajaţii Tesla

Miliardar excentric, CEO-ul TESLA Elon Musk îşi...

Egiptul îşi MUTĂ luna viitoare CAPITALA, de la Cairo

Guvernul egiptean va începe în decembrie procesul de...

Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...