Povestea emoționantă din spatele zâmbetului lui Omid Ghannadi de la „Visuri la cheie”: „Mi-ar plăcea să spun că am trecut ușor peste”
Cărtărescu (Bucureşti, 1956) este unul dintre invitaţii speciali ai FIL, care se desfăşoară până pe 4 decembrie la Guadalajara, unde, pe lângă primirea celui mai mare dintre premiile sale, le-a vorbit tinerilor despre meseria de scriitor şi despre începuturile sale în această artă.
Considerat unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai literaturii române, Cărtărescu a vorbit despre rolul scriitorilor într-o lume aflată în criză şi frământări.
''Acum trăim un război în Ucraina, care este globalizat, dar avem reţele de socializare în care toată lumea îşi poate exprima ideile sau soluţiile cu privire la ceea ce se întâmplă, este important şi este un pas înainte. Avem datoria de a lupta împotriva răului, a nedreptăţii, a opresiunii, a clişeelor, a discriminării. Dacă fiecare dintre noi ar deveni conştient de acest lucru, lumea ar putea deveni un loc mai bun", a declarat el pentru EFE.
Autorul cărţilor 'Melancolia' (2019) şi 'Theodoros' (2022) a apreciat că în cele mai grele momente ale istoriei omenirii, precum holocaustul, războaiele mondiale sau pandemiile, literatura a servit ca un refugiu în care oamenii şi-au găsit un spaţiu de libertate.
În ultimii ani, Cărtărescu a fost unul dintre candidaţii la Premiul Nobel pentru Literatură pentru activitatea sa în proză, poezie şi eseu, două genuri care nu sunt atât de populare în rândul publicului şi care reprezintă mai degrabă un interes minoritar, scrie EFE.
FIL se desfăşoară până pe 4 decembrie, cu un program încărcat, care include 620 de prezentări de carte, 3.000 de activităţi literare, academice şi ştiinţifice şi participarea a 600 de autori din 45 de ţări, notează Agerpres.
Mircea Cărtărescu, autor contemporan de succes, apreciat atât în țară cât și în străinătate, desemnat câștigătorul premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice, ediţia 2022, un important premiu acordat în Mexic.
Pentru această recunoaştere, numele lui Mircea Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidaturi în şapte limbi „pentru proza sa imaginativă şi orbitoare”, după cum explica Sáez Delgado la o conferinţă de presă în oraşul mexican Guadalajara.
„Scrisul literar, care pentru mine este mai mult decât producerea de cărţi, este un pariu al vieţii mele, l-am folosit pentru o acţiune de vindecare de sine. Scrisul pentru mine nu este doar o meserie, este în primul rând o vocaţie şi chiar aş spune o credinţă intimă. Iniţial, am fost un poet şi, într-un fel, sunt şi mai departe. Cred că asta este vocaţia vieţii mele. Să fii poet nu înseamnă să scrii cărţi de versuri. Poţi să fii poet fără să fi scris nimic, niciodată. Să fii poet înseamnă să ai o anumită privire asupra lumii. Să poţi să detectezi frumosul acolo unde nimeni nu îl vede. Acolo unde nimeni nu-l găseşte. Să înţelegi şi să percepi graţia universală, aşa cum o face un copil, în mod instinctiv, înainte de a i se prăbuşi bibliotecile lumii pe umeri”, a mărturisit Mircea Cărtărescu în interviul acordat pentru „Reţeaua de idoli”.
Poet, prozator, eseist, critic literar și jurnalist, Mircea Cărtărescu se numără printre cei mai premiați și traduși scriitori români ai perioadei post-comuniste, publicând peste 30 de volume, traduse în 23 de limbi. Numele său a fost frecvent menționat pentru nominalizare la Premiul Nobel pentru literatură, fiind propus oficial, de două ori, de către Uniunea Scriitorilor din România. Despre opera sa, scriitorul Mircea Cărtărescu mai spune:
„... De ce a scris omul acesta 900 de pagini? Probabil că are ceva de spus în ele, altfel nu ar fi făcut un asemenea efort. S-ar fi distrat, s-ar fi dus în cluburi, să facă un sport, să facă altceva, cum face atâta lume. De ce ar sta omul acesta mii de dimineţi ca să scrie această carte? Îmi place cu adevărat să scriu. Este cea mai mare bucurie a mea. Şi, fireşte, de fiecare dată mă gândesc şi la cel care va citi. Încerc să recitesc ultima pagină pe care am scris-o şi cu ochiul celui care poate va descoperi undeva cartea...”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: mircea cartarescu premiu
Anca Dimancea vine cu...
Iată ce-ți rezervă astrele...