Mitică Popescu a împlinit 85 de ani. Motivul pentru care are data nașterii greșită în buletin: Știți cum era pe vremurile acelea, nu puteai ajunge să declari copilul în acte mai repede
Data actualizării:
Data publicării:
Mitică Popescu a împlinit pe data de 30 noiembrie frumoasa vârstă de 85 de ani.   

După 45 de ani de muncă, deși a trecut demult de vârsta de pensionare, maestrul Mitică Popescu continuă să activeze în televiziune cu emisiunea ”Dʹale lu Mitică” pe care o prezintă la TVR 2. 

Ziua sa de naștere l-a găsit pe actor înconjurat de prieteni, ca în fiecare an. 


„Eu m-am serbat mai devreme, pentru că am auzit că o să fie frig de ziua mea. Am ascultat vremea la televizor și se anunța că va fi rece azi, de Sfântul Andrei. Așa că duminică am invitat câțiva prieteni pe la mine, majoritatea cucoane, că mai glumesc prietenii mei și-mi zic: «Ce faci, măi, iar ai invitat haremul?!». Ce să vă spun, dragilor, la vârsta mea mă simt bine, Slavă lui Dumnezeu. După aproape 45 de ani de muncă, cum aș putea să mă simt? Am primit foarte multe telefoane, urări, ceea ce mă bucură mult, am iubit oamenii și ei mă iubesc pe mine. N-am făcut la nimeni rău, n-am vorbit pe nimeni de rău. În viața mea mi-am văzut de treabă și nu am avut suflet rău. Îmi doresc să fim sănătoși, să fim liniștiți, să scăpăm de cele rele care se anunță. Și, dacă s-o putea, să mă revăd cu cei dragi, publicul meu”, a povestit Mitică Popescu pentru Click. 


Are data nașterii greșită în buletin

 

Mitică Popescu s-a născut pe 30 noiembrie  1936, la Bucureşti. În acte, actorul apare că s-a născut pe 2 decembrie, deoarece tatăl său a întârziat să declare nașterea sa. 


„Mama mi-a spus că m-am născut de Sfântul Andrei, însă tata a fost la primărie să mă declare pe data de 2 decembrie. Probabil că era și el bucuros că are un flăcău și o fi petrecut cu vreun prieten (n.r. – actorul râde). Știți cum erau pe vremurile acelea, iernile foarte grele și nu puteai ajunge să declari copilul în acte mai repede. Și regretata mea soție la fel, a fost declarată mai târziu de către părinți. Ea îmi povestea că s-a născut în noaptea de 21 spre 22 noiembrie când se schimbau zodiile, dar în zilele acelea a fost un viscol și o iarnă atât de grea în satul Hăulișca, din Vrancea, că abia pe data de 10 decembrie a ajuns la primărie”, a mai povestit Mitică Popescu pentru sursa citată.

 

Trebuia să fie preot


Părinții doreau ca acesta să se facă preot, însă pasiunea tânărului Mitică pentru actorie l-a făcut să treacă peste cuvântul mamei sale și să se înscrie la facultatea de teatru.

A fost nevoit să își întrerupă studiile teatrale, din cauza unui episod nefericit. În 1959 a fost încarcerat și a trebuit să execute o pedeapsă de 3 ani în închisorile comuniste, nevinovat. Și-a reluat studiile cu greu, din cauza stigmei pe care o căpătau cei considerați nelegiuiți.

Experiența din închisoare l-a marcat profund pe Mitică Popescu. Actorul este caracterizat printr-o modestie aparte, simplitate și conștiinciozitate. 


Și-a întâlnit marea iubire pe scenă
 

Și-a întâlnit marea iubire, pe actrița Leopoldina Bălănuță, pe vremea când se juca piesa „Matca” a lui Marin Sorescu, care s-a bucurat de un imens succes. În piesă, Mitică Popescu interpreta chiar rolul logodnicului Leopoldinei. Mai târziu, cei doi s-au reîntâlnit pe scenă și în spectacolele ”După cadere” și ”Stâlpii societății”. Ăntre cei doi actori s-a legat o frumoasă prietenie, care, mai apoi, a devenit iubire. 


”Am realizat că o iubesc pe Poldi atunci când a fost internată timp de o lună și jumătate la Fundeni, din cauza unei peritonite. O vizitam în fiecare zi, îi duceam de mâncare și stăteam cât mai mult posibil lângă ea. Și acum îmi mai aduc aminte că m-a rugat să-i fac rost de o casetă cu Demis Roussos. I-am îndeplinit dorința și m-am bucurat de bucuria ei”, povestea Mitică Popescu, într-un interviu mai vechi.

S-au căsătorit în 1977, imediat după cutremur. 


Pe 15 octombrie 1998, Leopoldina Bălănuță s-a stins din viață, brusc, tragic. Cei doi au urmărit meciul de fotbal Ungaria – România și s-au enervat cumplit când spectatorii maghiari au fluierat imnul de stat al României. La scurt timp, Leopoldina Bălănuță a acuzat dureri stomacale foarte mari. A fost transportată de urgență la spital, unde medicii au încercat, fără succes,  să o salveze. 


Moartea Leopoldinei l-a sfâșiat pe actor, care încă mai poartă verigheta. 


O carieră de aproape 50 de ani
 

De-a lungul timpului şi-a construit o frumoasă carieră în teatru şi cinematografie, pentru care, în anul 2009, a fost recompensat cu „Premiul UNITER pentru întreaga activitate”.

S-a remarcat în faţa spectatorilor datorită rolurilor din piese precum „Oamenii cavernelor”, „Cititorul de contor”, „Nebuna din Chaillot”, „O şansă pentru fiecare”, „Nişte ţărani”, „Ivona, principesa Burgundiei”, „Mătrăguna”, „Pescăruşul”, „Slugă la doi stăpâni” şi „Colonia îngerilor”.

În lumea filmului a debutat încă de la sfârşitul anilor ’70, când a fost distribuit în „Stejar – extremă urgenţă”. Au urmat „Doctorul Poenaru”, „Căsătorie cu repetiţie” şi „Trenul de aur”. Totuşi, memorabilă a fost interpretarea sa din filmul „Moromeţii”, unde a jucat rolului lui Cocoşilă.

Mitică Popescu a avut chiar şi un rol de deţinut politic în filmul ”Clipa”, 1979.


Pe 13 decembrie 2002, a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori: „pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: 85 de ani  actor  mitica popescu  nascut  nastere 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă




pixel