Monisme, în regia lui Riar Rizaldi, câștigă Marele Premiu BIEFF.13
Data publicării:
Cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF) s-a încheiat duminică, pe 1 octombrie, cu ceremonia de premiere a celor mai bune filme de avangardă prezentate anul acesta în cele trei secțiuni competiționale.


 Monisme, debutul regizorului Riar Rizaldi, prezent la București în primele zile de festival, a fost desemnat câștigătorul Marelui Premiu BIEFF 2023, în valoare de 20.000 de euro, constând în servicii de postproducție oferite de Avanpost. 

 

Maniera în care filmul îmbină miturile, știința, realitatea și fantezia a impresionat juriul alcătuit la această ediție din Nuria Cubas - co-fondatoarea și directoarea Festivalului Internațional FILMADRID, Daniella Shreir - fondatoarea și co-editoarea revistei de film Another Gaze, și  cercetătorul, curatorul și scriitorul Julian Ross. Alături de celelalte filme premiate duminică seară, lungmetrajul s-a bucurat de o a doua proiecție în cadrul festivalului, organizată la Cinema Union.
,,Ediția cu numărul 13 a fost cu adevărat norocoasă pentru festivalul nostru’’, sa subliniat Oana Furdea, managerul BIEFF, la gala de închidere de duminică seară. În 2023, BIEFF a bifat mai multe premiere și recorduri: prima retrospectivă de autor, dedicată cineastului portughez Pedro Costa, invitat special la București, record de spectatori, filme proiectate și evenimente organizate. Entuziasmul spectatorilor față de filmele și discuțiile programate în acest an demonstrează un interes tot mai ridicat al publicului bucureștean pentru filmul experimental. 
În secțiunea dedicată scurtmetrajelor autohtone, juriul format din Peter Cerovšek – directorul FeKK Ljubljana Short Film Festival, Gabrielė Cegialytė – directoarea Vilnius International Short Film Festival și Ilinca Vânău – selecționer pentru Berwick Film & Media Arts Festival din Marea Britanie, a ales să premieze ,,o lucrare bogată, ce rezonează cu istoria filmului experimental''. Ńeale azbuirătoare, în regia Alexandra Gulea, a obținut Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN). O Mențiune specială pentru concept vizual, în valoare de 1000 de euro, constând în servicii de postproducție oferite de LUNO, i-a fost acordată scurtmetrajului S-a născut un loc, semnat de Cristina Iliescu.
Gods of the supermarket, în regia lui Alberto Gonzalez Morales a obținut Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din Competiția Internațională, oferit de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN). Juriul format din cineaștii Elena Duque - autoarea unor filme experimentale de animație prezentate la  Mar del Plata, Punto de Vista, London Animation Film Festival sau Documenta Madrid, Florian Fernandez - implicat în coordonarea Rendez-vous Industry a Festivalului de la Cannes, și Eddie Bertozzi - unul dintre selecționerii Festivalului de Film de la Locarno, a remarcat ,,onestitatea dezarmantă cu care filmul explorează hipersexualizarea corpurilor masculine’’. Prezent în sală, câștigătorul a urcat pe scenă pentru a-și revendica premiul și s-a arătat emoționat și complet surprins de recunoașterea juriului.  Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit Catarinei Vasconcelos, autoarea Nocturne for a forest, ,,pentru modul ei concentrat, puternic și pictural de a descrie o poveste extrem de politică și feministă, într-un film care prezintă o manieră ludică și poetică de a lega istoria și actualitatea’’.
Premiul pentru cel mai bun concept vizual a fost acordat filmului Ardent Other (r. Alice Brygo), un film ,,politic și uman, plastic și cu o abordare vizuală deosebit de memorabilă’’. Juriul a oferit și o Mențiune specială scurtmetrajului Slimane, în regia lui Carlos Pereira, ,,pentru controlul său formal impresionant și pentru avertismentul său în timp util cu privire la fragilitatea drepturilor queer și necesitatea de a continua să luptăm pentru ele’’.

 

Câștigătorii BIEFF 2023

Premiul pentru cel mai bun film de lungmetaj, în valoare de 20.000 euro, constând în servicii de post-producție oferite de Avanpost:
Monisme, r.  Riar Rizaldi (Indonezia, Qatar, 2023, 115 min.)

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN): 
Ńeale azbuirătoare, r. Alexandra Gulea (Romania, Germania, 2022, 24 min.)

Mențiunea specială pentru concept vizual, în valoare de 1000 de euro, constând în servicii de postproducție oferite de LUNO: 
S-a născut un loc, r. Cristina Iliescu (Romania, 2023, 15 min.)

Premiul pentru cel ma bun scurtmetraj, internațional, oferit de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN): 
Gods of the supermarket, r. Alberto Gonzalez Morales (Elveția, 2022, 8 min.)

Premiul pentru cea mai bună regie:
Catarina Vasconcelos, pentru Nocturne for a forest (Portugalia, 2023, 16 min.)

Premiul pentru cel mai bun concept vizual: 
Ardent Other, r. Alice Brygo (Franța, 2023, 16 min.)

Mențiunea specială a juriului:
Slimane, r. Carlos Pereira (Germania, 2023, 19 min.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului: bieff  cinema  film  monisme 

Horoscop 17 iunie 2024. Zodia care va avea o zi bună

În rândurile de mai jos găsiți horoscopul zilei de...


DC Media Group Audience

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador și Oana Ciocan, anunț surprinzător despre relația lor. Hotărârea pe care au luat-o la câteva luni de când s-au decis să formeze un cuplu

Connect-R/ captură video Youtube, DA BRAVO! by Mihai Bobonete. Captură video YouTube: a7tv

Connect-R nu s-a mai abținut, după ce Oana Roman a vorbit despre ținuta sa: „Exprimarea nu a fost cea mai fericită”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Nicu Paleru, gafă de proporții făcută la TV față de soția sa. Cristina nu l-a iertat nici după 11 ani de la incident: „Palme iau și acum”

Sursă foto: Răzvan Simion (Futuristul)/Instagram

Cât de mult seamănă Răzvan Simion cu tatăl său. Imagine rară cu părinții prezentatorului TV

Sursă foto: Maria Vigheciu/Youtube

Ileana Sterp, mărturisiri neașteptate din căsnicia sa. Nu credea niciodată că se va căsători cu un bărbat ca soțului ei

Sursă foto:Iamandreeabanica/Instagram

Andreea Bănică, ipostază incendiară pe Internet! Din cauza rochiei, vedeta a lăsat totul la vedere

Geta Sterp, Daniela Iliescu/ Instagram

În plin scandal al familiei sale, Geta Sterp aruncă noi săgeți către cumnata sa. Fanii au sesizat imediat: „Zici că îi face în ciudă Danielei”

Kanal D

Finala Insula de 1 milion. Cosmin Cernat, interviu pentru Spectacola: A fost cea mai mare provocare

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Mirela Vaida are mai multe semne de întrebare după concertul Coldplay: „De ce nu a făcut la fel în toate țările? A fost ceva de PR?”

Captură video: YouTube/a7tv. Sursa foto: Instagram/Connect-R

Oana Roman a spus-o fără menajamente, după concertul susținut de Connect-R: „Vă rog să observați cum poartă acest costum” / Foto

Captură video: Pro TV

Zanni, prima reacție după ce Iancu Sterp a spus că acesta nu ar avea tupeu să intre cu el în cușcă. A început războiul între foștii finaliști Survivor
pixel