Anca Dimancea, horoscop chinezesc pentru noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Anca Dimancea vine cu...
Moșii de toamnă sunt prăznuiți între 26 octombrie și 8 noiembrie. Anul acesta, sărbătoarea Moșilor de toamnă sau Sâmbăta Morților va avea loc sâmbătă, 4 noiembrie, fiind o zi dedicată pomenirii celor adormiţi și reprezintă un moment important pentru credincioșii ortodocși.
Credincioșii care au persoane din familie sau din cei dragi trecuți la cele sfinte, merg la biserică, unde participă la slujbe dedicate sufletelor celor adormiți și împart alimente, după sfințirea acestora de către preot.
Potrivit creștinortodox.ro, Moșii de toamnă reprezintă o zi de pomenire înainte de începerea Postului Nașterii Domnului (15 noiembrie). În aceasta sâmbătă, ne rugăm ca și cei adormiți să primească harul pe care noi îl dobândim la sarbatoarea Nașterii Domnului.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, notează doxologia.ro.
Potrivit tradiției, se spune că cei decedați vin printre cei vii și se bucură de cele oferite de pomană în numele lor. Lumânările aprinse reprezintă faptul că le este luminată calea acolo unde se odihnesc.
În această zi, creștinii merg la biserică cu o sticlă mică de vin, colivă, precum, dar și cu alte mâncăruri preparate. Totodată, unele persoane aleg să ducă pachete cu plăcinte, piftie, carne, sarmale, brânzeturi. În plus, se mai dau de pomană pachete cu alimente care pot conține fructe, ceva dulce și ceva sărat.
În unele zone ale țării, de moși se pregătește mâncare gătită, pe care gospodinele o împart caldă. Potrivit obiceiurilor, se spune că sufletele celor decedați se hrănesc cu aburul preparatelor. În alte zone, cum ar fi în regiunea Munteniei, lângă coliva pregătită se mai pune şi un bănuţ. Coliva, împreună cu bănuţul, se împart celor nevoiași, pentru a aduce noroc atât celui care a împărţit, cât şi celui care a primit.
Este bine să dai de pomană celor săraci, aflați la nevoie, iar mai apoi rudelor, vecinilor și persoanelor apropiate. Aceștia trebuie să ia pachetul și să spună „Dumnezeu să îl ierte” sau „Bogdaproste”, care înseamnă slăvit fie Domnul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Stiri
Tagurile articolului: mosii de toamna pomana rugaciune
Anca Dimancea vine cu...
Halterofilul Tiberiu Ionuț Donose a obținut nu mai puțin...
Anca Dimancea vine cu...